10.11.2019 12:39

NTS trio slaví deset let novou deskou

NTS Trio (Nejtek,Tichý,Smetáček), to je volná improvizace i důmyslná kompozice, současná hudba, alternativní jazzrock, psychedelické plochy. To vše a nejen to jsou atributy tohoto hudebně provokativního tria, které na naší i zahraniční scéně působí jako zjevení.

Po náhodném setkání a několika jam-sessionech se NTS v roce 2009 ocitají ve studiu a nahrávají debutové album Libido Trip. Nepříliš časté koncertování vyvažují častějšími vydavatelské počiny - v průběhu několika následujících let vychází dvě DVD se záznamy koncertů (Permanente Live – 2012, Genuine - 2014), dvě vinylové LP desky (Permanente Frustration - 2011, Zapporn0 - 2017) a vinylový singl Basement Jaxx & Gearbox presents NTS.

Přes méně časté domácí koncerty se však trio ukázalo několikrát i v cizině (Polsko, Anglie, Maďarsko, Německo) a především jejich první londýnské vystoupení přineslo osudové setkání. Kapela byla pozvána do studia legendárního elektronického dua Basement Jaxx, kde vznikl zmíněný singl a následně Simon Ratcliffe produkuje a mixuje album Zapporn0 a o NTS říká: "Jsem velkým fanouškem NTS již mnoho let a o to větší jsem měl radost, že jsme mohli pracovat na projektu Zapporn0 společně. Jejich styl je kategorie sama o sobě. Naprosto nezávislá a prosta zavedených struktur, které nám nabízí současná rezidentní scéna". Dvě skladby z této spolupráce se objevují v prestižních pořadech na BBC 6 a BBC 3.

 

 

Letos je to již 10 let od prvního pódiového setkání NTS a toto výročí trio oslavilo poměrně hojným letním programem. Jejich nepřímočará, neprvoplánová hudba byla nadšeně přijímána např. na "rodinném" festivalu na pražské Habrovce, na Azzure festu v Maďarsku, na multižánrovém festivalu v Boskovicích a na 30. ročníku festivalu Zappanale poblíž německého Rostocku.

Dalším výročním počinem bude letošní přírůstek do diskografie, tentokrát realizovaný na CD. Album bude dvojité, první disk přináší obě vinylová alba v remasterované podobě, druhý disk novinku nazvanou „Live in Studio", která vznikla po delší době opět převážně improvizací. Důležitým elementem nové nahrávky je vokál hosta Michala Skořepy, skladatele, zpěváka, instrumentalisty a tvůrce videoklipů (ex. Stroy atd): „Ufon, astrofyzik a gentleman mě požádali, abych si s nimi zazpíval a ještě k tomu, co mě napadne. Kdo by nechtěl? Fascinuje mě jejich kompaktnost v různorodosti. Tři individuality navzájem se podněcující k překračování vlastních hranic šílenství. Kdyby si z toho bral svět příklad, nebudou války. Je mi ctí zúčastnit se něčeho, co se nebojí ničeho v době, kdy se všechno bojí všeho."
Dále přinese druhý disk několik bonusů, skladeb, které trio hraje již delší dobu, ale doposud nebyly vydány.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Album, celkově pojmenované "Vinyls, News & Pearls", kapela pokřtí 5. prosince 2019 v kulturním centru Klubovna v pražských Dejvicích. Koncertu se zúčastní i zmíněný host Michal Skořepa a album bude samozřejmě po koncertě k zakoupení. V rámci koncertu proběhne i premiéra videoklipu, který na píseň Thine Scream vytvořil režisér a lighting designer Jan Komárek.

Michael Nejtek - keyboards, samples, vocal
Petr Tichý - double bass, sound effects, trumpet, trombone
Štepán Smetáček - drums, percussion, sound effects
Michal Skořepa j.h. - vocal

Oficiální diskografie:

Libido Trip (CD) Guerilla Records 2009
Permanente Frustration (LP) Good Day Records 2011
Basement Jaxx & Gearbox presents NTS (SP) Gearbox Records 2015
Zapporn0 (LP + Digital Download) Amplión Records 2017
Vinyls, News & Pearls (Double CD). Music Sound Generation 2019

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.