24.02.2020 13:22

Finalisté soutěže Blues Aperitiv jsou již známi

Další ročník mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku je sice vzdálen ještě devět měsíců, ale již nyní probíhá výběr mladých a nadějných bluesových kapel, které se představí naživo v listopadu v hlavní části této prestižní přehlídky. V druhé polovině února v rámci již 21. ročníku soutěže Blues Aperitiv totiž vybrala odborná porota sedm skupin, které zahrají na finálovém koncertu v sobotu 28. března ve velkém sále Domu kultury Šumperk.

Z nich vzejdou dva vítězové, kterým pořadatelé festivalu garantují místa v hlavním programu Blues Alive, který se letos koná v termínu od 12. do 14. listopadu 2020. Postupujícími jsou: Blue Willmingtons (Polsko), The PeaNuts (ČR), Diapositive (Polsko), Mo/Fo Cat Clarion (ČR), Patt Berry Trio (ČR), Blackberry Brothers (Polsko) a Foxy Mama (ČR). Náhradníky pak Tommy G Band (ČR) a Fingerstyle Bob & The Blues Society (Polsko).

Blues Alive je největší mezinárodní festival svého žánru ve střední Evropě. Za 23 let své existence se propracoval k pozici světově uznávané přehlídky, respektované i v kolébce bluesové hudby, Spojených státech amerických. To se potvrdilo vloni, kdy Blues Alive získal od americké The Blues Foundation, zastřešující organizace svého žánru, nejvýznamnější ocenění, které může nehudebník získat, Keeping The Blues Alive Award.

Zástupci organizátorů festivalu je osobně převzali v americkém Memphisu. Blues Alive od svého začátku v roce 1996 představuje jak absolutní legendy blues, tak jeho současné největší hvězdy, ale vyhledává doma i v zahraničí také čerstvé objevy. Soustřeďuje se nejen na tradiční provedení bluesové hudby, ale i na nejrůznější výboje, hledačské projekty na bázi blues a hudbu, která s blues souvisí v druhém plánu. To vše s cílem pro české, ale už i zahraniční posluchače, jichž se do Šumperka o festivalovém víkendu sjíždí stále více, přinést relevantní informaci o aktuálním stavu blues, které je kořenem celé současné populární hudby.

Letošní ročník Blues Aperitivu byl velmi bohatý hned v několika ohledech,” vypočítává předseda poroty a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr. Rekordní byl počet přihlášených kapel, jichž do prvního kola klání vstoupilo o čtyři víc než vloni, tedy celkem třicet čtyři. Také země původu, kdy již k tradičním českým, slovenským a polským hudebníkům letos přibyli i soutěžící z Běloruska a Španělska.

 

 

Dále generačním záběrem, ve kterém se objevilo hned několik kapel, dokazujících, že bluesový fenomén oslovuje i hudebníky na začátku jejich muzikantské i životní dráhy. A také širokým stylovým rozptylem, od akustických forem blues a od něj odvozené muziky, přes plně elektrifikovaný bluesrock až po nejrůznější experimenty s netypickými nástroji nebo písňovými formami,” doplňuje Ondřej Bezr. “Věřím, že živá vystoupení finalistů  potvrdí, že i letos byla úroveň Blues Aperitivu vysoká a mezi soutěžícími se jistě objeví nejeden zajímavý talent s příslibem do budoucna,” uzavírá Bezr. Více informací najdou zájemci zde a festivalovém profilu na Facebooku.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.