13.01.2020 13:25

Malina Brothers vydali dokument Kluci od Metuje

Hvězdná bluegrassová a country kapela Malina Brothers slaví letos deset let existence. Výročí si připomíná hudebním dokumentem Kluci od Metuje, živým DVD a zároveň vyráží v lednu na turné. Když se přitom před celou dekádou boční projekt nejlepších sidemanů české country, bluegrassové a folkové scény formoval, ani samotní muzikanti projektu velkou životnost nedávali. Jejich raketový start, zcela vyprodané koncerty, turné v USA, tři alba nebo spolupráce s Dylanovým spoluhráčem Charliem McCoyem či zpěvačkou Kateřinou García nakonec z kapely udělaly fungující a svébytné hudební těleso. Jejich hudební cestu nyní shrnuje i DVD a CD Malina Brothers 10 let na scéně, které je záznamem z vyprodaného brněnského Sono Centra. Kapela jeho vydání podpoří tříměsíčním turné. 

Každý, kdo alespoň zběžně sleduje českou folkovou, country nebo bluegrassovou scénu, nemohl nenarazit na příjmení Malina. Geniální bratři, bendžista Luboš (Druhá Tráva), kytarista Pavel (např. Věra Martinová, Žalman a spol.) a houslista Pepa (např. Jimmy Bozeman, Cop…) se totiž za několik posledních dekád objevili jako hudebníci či producenti snad na všech důležitých albech tohoto žánru u nás. Jaká byla hudební cesta sourozenců a jejich kamaráda kontrabasisty Pavla Peroutky, se kterým vytvořili projekt Malina Brothers, nyní ukazuje hudební dokument Kluci od Metuje.

„Krátký film vypráví příběh, jak jsme se dostali k muzice a jak jsme nakonec skončili jako spoluhráči nebo producenti umělců, jakými jsou Lucie, Waldemar Matuška, Pavel Bobek, Wabi Daněk,Věra Martinová nebo Lenka Filipová. A jak nás životní cesty zase svedly do jedné kapely,“ popisuje houslista Pepa Malina.

Dokument připomíná rovněž hudebníky, kteří Malina Brothers hudebně ovlivnili, ukazuje pohled do zákulisí koncertů a studia nebo diváky zavede na turné po USA. Zabývá se částečně také historií české bluegrassové hudby za minulého režimu nebo mapuje třeba úsměvné pokusy Luboše Maliny, jak utéct z armády.

Zde se můžete na dokument podívat: 

 

 

„Malina Brothers je pro mě jako zahrát v hospodě. Akorát jsme tu muziku vzali na pódium a dali jí lepší kabát. Ale je to něco, co naše posluchače vyloženě baví, a to nás naplňuje,“ říká bendžista a výtvarník Luboš Malina, který svými grafikami doplnil booklet aktuálního CD a DVD Malina Brothers, 10 let na scéně. Jde o záznam z brněnského Sono Centra, kdy s kapelou vystoupili jako hosté Charlie McCoy a Kateřina García. DVD zároveň vychází v limitované edici s vloženými, číslovanými originálními grafikami. Kapela ho pokřtí 27. února v pražském Divadle Hybernia s hosty Kateřinou García a Františkem Černým z Čechomoru. Předprodej vstupenek je zde.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.