02.04.2020 21:00

Sbírka Radka Baboráka pro hudebníky na volné noze odstartovala

Spontánní nápad špičkového hráče na lesní roh a dirigenta Radka Baboráka nabyl reálných obrysů: lidé mohou přispívat, hudebníci se aktivně účastnit projektů i žádat o příspěvek. Dirigent světového renomé Daniel Barenboim jde vzorem a rozhodl se na tuto sbírku přispět významnou částkou. K podpoře sbírky se připojily i další špičkové osobnosti kulturní scény.

Jakmile Radek Baborák zaznamenal, že se mnoho jeho kolegů, skvělých interpretů klasické hudby na volné noze, dostalo do finančních potíží v souvislosti s nynějšími omezeními, vymyslel pro ně záchrannou platformu. Spolu se svým festivalem Horn Fest Praha a akademií MenArt založil na webu sbírku s názvem Podpořme společně muzikanty na volné noze. Tu lze podpořit různými způsoby: finančně přímým darováním na donio.cz, dále sdílením povědomí o sbírce, uspořádáním streamovaného koncertu v její prospěch nebo převzetím patronátu.

Neuvěřitelné se stalo skutkem a sbírka na podporu muzikantů na volné noze už běží,“ říká Radek Baborák - hornista a dirigent, který patří mezi nejvýraznější osobnosti světové klasické hudební scény. Za více než 25 let sólové kariéry oslovil svým mimořádným muzikantským projevem posluchače v nejvýznamnějších kulturních centrech po celém světě. Spolupracoval s řadou výjimečných dirigentských osobností, jako jsou Daniel Barenboim, Simon Rattle, Vladimír Ashkenazy, Naame Järvi či Seidži Ozawa. „Prosím sdílejte, podpořte důležitou součást české nezávislé kultury. Předem díky!“ Svou podporu sbírky aktivně projevil zasláním významné částky i Daniel Barenboim, který si váží umění českých hudebníků a Radek Baborák pod jeho vedením vystupoval coby sólista jak s Berlínskými, tak i s Vídeňskými filharmoniky.

Žijeme mimořádné okamžiky. Solidarita a pomoc jsou nezbytná napříč celou společností. V první linii samozřejmě nejurgentněji. Kultura v době krize patří k těm velmi zranitelným. Proto jsme se společně s naším mentorem Radkem Baborákem rozhodli organizovat transparentní podporu muzikantů na volné noze, kteří jsou v umělecké frontě v první linii. Děkujeme všem, kteří sbírku podpoří,“ říká Dana Syrová, zakladatelka Akademie uměleckého vzdělávání MenART.

 

 

O pomoc mohou žádat umělci, kteří se věnují hudbě na profesionální úrovni a mají odpovídající hudební vzdělání. Stačí jen vyplnit žádost na webu. V kritériích budou upřednostněni samoživitelé, živitelé rodin a aktivní hudebníci, kteří nemají stálý pracovní poměr větší než 0,5 úvazku. V závislosti na výši vybraných prostředků bude možné jednorázově požádat o dvě úrovně podpory. Prostředky budou rozdělovány z transparentního účtu s číslem: 2001790613/2010.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Podporu sbírce vyjádřili David Mareček, generální ředitel České filharmonie, Daniel Sobotka, ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, Jakub Čížek, ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu.  Z dirigentských řad pak například taková jména jako Jakub Hrůša, Tomáš Netopil nebo Tomáš Brauner.  Z organizací např. Intergram, Český olympijský výbor nebo Nadace Život umělce. „Neustále se každým dnem připojují další významní podporovatelé, kteří si uvědomují vážnost situace,“ říká Radek Baborák. Jejich kompletní seznam bude pravidelně aktualizován na stránkách.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.