17.04.2020 13:00

Bartleby spojují na desce #happiness cimbál a rap

Z jamu mistra republiky ve slam poetry TKCR a kontrabasisty Jakuba Nožičky (ex-Ponk) v uherskohradišťské kavárně vznikl projekt Bartleby. Inspirace povídkou Hermana Melvilla dobře koresponduje s aktuálním děním ve světě. Bartleby reflektují dobu sebeklamu, snahu o vytváření falešné identity a hodnot. Dvojice pracuje se satirou a parodií, i pozitivní texty obsahují v jejich podání ostny. Snaží se však nacházet cestu z bludiště klamu ven, negativa naznačují možná východiska.

TCKR se věnuje poezii - sbírka básní Nezkoušej se usmát (2019, JT's nakladatelství), dále slam poetry (mistr ČR za rok 2018), próze, copywritingu, organizaci kulturních akcí (literární festival Inverze anebo Letní filmová škola v Uherském Hradišti) a hudbě (kytara, rap). Po úspěšných studiích anglistiky a filozofie na FF UP v Olomouci pokračuje tamtéž, a to v oborech anglistika a aplikovaná ekonomie. Dále absolvoval studijní pobyty na University of East Anglia a University of the Basque Country (tvůrčí psaní a filozofie). Je ředitelem nakladatelství Nugis Finem Publishing.

Jakub Nožička je brněnský kontrabasista a producent. Přes kontrabas ve folklorním souboru se dostal k baskytaře, se kterou si prošel řadu žánrů. Od jazzu, funky, rocku nebo zeppelinovského hard rocku přes elektroniku, až po technický death metal. Spoluzakládal postfolklorní kapelu Ponk, s níž získal cenu Anděl 2015 v kategorii World music. Pravidelně hostuje na kontrabas a baskytaru v kapelách různých žánrů, věnuje se nahrávání a produkci hudby.

Album #happiness svým zvukem neklouže po trendech, originálně kombinuje rap s cimbálem, kapela staví na vlastních pravidlech a výrazném textovém rukopisu. Po ukončení angažmá v Ponku jsem začal budovat domácí studio a trochu více se zabýval zvukem, produkcí a nahráváním. Navíc už dvacet let hraju po boku různých cimbalistů a ten nástroj mě hodně baví. Experimentům s jeho zvukem se dlouhodobě věnuji, původně zamýšlené synťákové party pro #happiness nakonec hrají z velké části právě cimbály,” říká Nožička.

 

 

První zkoušky a práce na desce probíhaly na dálku. Odjel jsem na půl roku do Anglie, kde jsem vytvořil většinu textů na rozpracované beaty, které mi Kuba posílal po netu. Jenže já nerad posílám nehotové věci, takže netušil, jestli jsem vůbec něco udělal, celou dobu mi musel důvěřovat. Po návratu jsme začali nahrávat a naštěstí se ukázalo, že spolu výborně fungujeme i naživo,” dodává TCKR.

U zrodu desky stálo množství hostů. Cimbalisté Michal Grombiřík (Petr Bende, Tomáš Kočko, Cirkus Problem) a Michal Procházka (CimbalBand, Voxel), bubeník Matěj Štefík (Carpet Cabinet), saxofonista Marek Kotača, zpěvačka Marie Puttnerová (Jablkoň, Půljablkoň, Zvíře jménem podzim), rapperka Kleopatra nebo folklorní houslista Pavel Koplík.  Finální mix a master proběhl ve studiu Jiřího Topola Novotného. Výpravný obal je opatřen uměleckými fotografiemi Tonyho Šmotka a citáty z povídky Bartleby, veškerou vizuální identitu zpracovala grafička Gabriela Polomíková. Celou desku #happiness naleznete k poslechu na Bandcamp.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.