28.01.2020 12:33

Na Colours of Ostrava míří The Killers, Martin Garrix i Hiromi

Mezinárodní festival Colours of Ostrava přidává do letošního programu vedle již potvrzených hudebníků jako Twenty One Pilots, The Lumineers či LP další velká jména: v roli hlavních hvězd přijede do industriálního areálu Dolních Vítkovic americká rocková superstar The Killers, která za svoji kariéru prodala přes 28 miliónů alb, získala nesčetné hudební nominace či ocenění (včetně Q Awards, Brit Awards či Grammy) a jejich strhující koncerty vyprodávají stadiony a největší festivaly po celém světě.

V sobotu pak letošní ročník zakončí obrovskou taneční party Martin Garrix, jedna z největších osobností současné elektronické hudby. Mladý producent, který neustále posunuje hranice taneční hudby, byl za poslední čtyři roky třikrát vyhlášen vůbec nejlepším světovým DJem, má na svém kontě skladby s miliardovými přehráními i založení vlastního labelu a studia pojmenovaného dle obchodu se známkami svého otce.

„Letošní nabídka je neobyčejně pestrá - od rockové legendy, přes velkou taneční hvězdu, široké zastoupení současné africké hudby až po energický funky a soul,“ říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. “Jde o nejnákladnější program v naší historii, snažíme se i v prostředí rostoucích cen nejen zahraničních headlinerů o další zlepšování a dosažení nových met. Při výběru všech hudebníků - od největších po ty méně známé - je pro nás nejdůležitější, aby si návštěvníci z jejich koncertů odnášeli neopakovatelné a nezapomenutelné zážitky,” doplňuje Zlata Holušová.

A kdo tedy vystoupí? Tady máte krátký seznam! 

K dalším nově potvrzeným jménům patří například zázračná japonská jazzová klavíristka Hiromi, divoká britská elektro-punková dvojice Sleaford Mods, kultovní osmdesátiletá brazilská zpěvačka Dona Onete, Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny míchající hip hop, trip hop, reggae a ska, strhující americká blues-rocková dvojice sester Larkin Poe, elektronická noise-popová formace HEALTH, odvázaní folk-rockoví Hudson Taylor z Dublinu, řecká zpěvačka, herečka a tanečnice Marina Satti v doprovodu ženské vokální skupiny, americká sonicko-psychedelicko-okultní dvojice Moon Duo se speciálním videoartovým projektem.

Dále pak nastupující hvězda britského soulu Joel Culpepper, australští indie-folkaři Sons of the East, magický zpěvák Radical Face, holandský producent elektronické hudby Bakermat, temná jihoafrická zpěvačka s nevšedním hlasem Anna Wolf, holandští Chef'Special spojující rock, pop, hip hop a reggae, a v neposlední řadě portugalský hudebník OMIRI, který s neuvěřitelnou přesností mixuje naživo několik nástrojů s projekcemi a samply tradičních vesnických zpěváků.

 

 

Celkově na letošním ročníku vystoupí přes 120 zahraničních a domácích kapel všech žánrů - další jména přibydou na divokou Drive stage, elektronickou YouTube stage, alternativní Full Moon stage, domácí na Kofola CS stage i do sálu Cylinders Gong stage. Na festivalu nebude chybět tradičně bohatý nehudební program - divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a především se po boku Colours of Ostrava uskuteční již pátý ročník mezinárodního fóra Meltingpot. Celkově v areálu Dolních Vítkovice proběhne přes 450 programových bodů na 24 venkovních i krytých scénách.

Diskusní fórum Meltingpot nabídne opět pestrou škálu témat. „Od aktuálních společenských a politických otázek přes oblast lidských práv, médií a dezinformací, digitalizaci a humanismus, příležitosti a hrozby kyberprostoru, až po vědu, vzdělávání, literaturu, hudbu, zdraví, životní styl, cestování a osobní rozvoj,” vypočítává Zlata Holušová.

Na návštěvníky bude čekat řada interaktivních překvapení z vědy a techniky i letošní novinka - soutěžní debaty v oxfordském stylu. Prvními potvrzenými hosty z oblasti mezinárodních vztahů, kteří budou diskutovat o Číně jako žhavém současnému tématu, jsou americký bezpečnostní analytik, specialista na čínskou politiku a armádu Peter Mattis nebo někdejší korespondentka z Číny, politoložka a novinářka Didi Kirsten Tatlow.

 

 

O hudební zážitek se postará multiinstrumentalista, hudební eklektik a interpret (nejen) duchovní hudby Girish. “Speciální workshopy se zaměří výhradně na ženy, ženské kruhy rozproudí magická hudební skupina Lemma z alžírské pouště, v čele se zpěvačkou Souad Asla a léčitelkou Hasnou El Becharia,” dodává Zlata Holušová.

Z Austrálie do Ostravy zamíří spisovatel a průvodce meditací David Michie, autor světového bestselleru Dalajlámova kočka a knih o bdělé pozornosti. Mezi další letošní řečníky ze světa literatury patří nositel Řádu britského impéria, básník, dramatik, spisovatel a performer Lemn Sissay nebo českému publiku dobře známý a oblíbený americký spisovatel Robert Fulghum.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava po boku s pátým ročníkem fóra Meltingpot se koná od 15. do 18. července 2020. Čtyřdenní vstupenky jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu zde a v sítích GoOut a Ticketportal.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.