05.03.2020 13:01

Eric Gales, jeden z nejlepších kytaristů světa, v říjnu zahraje v Praze

Eric Gales se českému publiku představil v roce 2013 na Jazz & Blues festivalu v Ústí and Labem a hned v roce následujícím v pražském Lucerna Music Baru. Letos se Eric do prostoru legendárního hudebního klubu v Praze opět vrátí. Koncert tohoto neobyčejného umělce, ktrerý kříží moderní rock s blues takovým způsobem, že nenechá nikoho chladným, bude jedinečným zážitkem pro všechny milovníky kytary.

Před šesti lety zde byl nazýván hudební senzací, nyní o něm jako o jednom z nejlepších kytaristů na světě hovoří i hudební ikony jako Joe Bonamassa, Carlos Santana, Dave Navarro nebo Mark Tromonti. Joe Bonamassa říká na jeho adresu: “Jeden z nejlepších, pokud ne vůbec nejlepší kytarista na světě,” a Carlos Santana dodává: “Je naprosto neuvěřitelný.”

Od dětství poslouchal se svými bratry Eugenem a Manuelem spoustu hudby, doma buráceli Jimi Hendrix, Cream, Muddy Waters, Blue Cheer, Albert King, John Lee Hooker, King’s X a Stevie Ray Vaughan. Zajímavostí je, že se pravák Eric naučil podle svých starších bratrů Eugena a Manuela - Little Jimmy Kinga - hrát jako levák, koneckonců jeho vzorem byl právě i levoruký kytarista Hendrix.

Brzy si jeho talentu všimli lidé z Elektra Records, kde mu v jeho šestnácti letech vydali v roce 1991 debutové album The Eric Gales Band. O dva roky později vyšlo Picture of a Thousand Faces a v roce 1995 se všichni tři bratři sešli na albu Left Hand Band pod názvem The Gales Brothers. Eric v následujících letech vystupoval jako Lil E s hiphopovými partami Prophet Posse a Triple 6 Mafia.

V roce 2001 se vrací a nahrává své první album na MCA records That’s What I Am. Následují desky u Shrapnel Records Crystal Vision (2006) a The Psychedelic Underground (2007). A čtyři alba u Blues Bureau Internation - The Story of My Life (2008), Layin’ Down The Blues (2009), Relentless (2010) a Transformation (2010). Rok 2009 strávil v káznici Shelby County Correction Center za držení drog a zbraně.

 

 

V roce 2013 vydává instrumentální album Ghost Notes (Tone Center Records) a  ‘Pinnick Gales Pridgen’ (Magna Carta). Na tom druhém spolupracoval s dUg Pinnickem (Kings X) a Thomasem Pridgenem (Mars Volta, Suicidal Tendencies). Pokračování ve stylu psychedelického blues, hard rocku a progresivního soulu/R&B vyšlo v roce 2014. Téhož roku vydává ‘Good for Sumthin’ (Cleopatra Records) a pak živák ‘A Night on the Sunset Strip’ (2016). V roce 2017 gramofirma Provogue/Mascot Label Group vydala album ‘Middle of the Road’, které Eric popisuje jako “znovuzrození” po období, kdy si prošel závislostí na alkoholu a drogách.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Loni v únoru vydal Eric své nové studiové album The Bookends (Provogue/Mascot Label Group). Vzniklo ve spolupráci s Matt Wallacem (Maroon 5, Faith No More, The Replacements) a hostují na něm Beth Hart, Doyle Bramhall II a B. Slade. Abych citovala z reportáže z Ericova koncertu v roce 2014, vybrala bych tyto řádky: "Koncert Erica Galese dokázal zasáhnout svou energií snad každého. Technicky zvládnutá sóla, mnoho emocí, ale i mnoho Hendrixe. Fanoušci kytary i Jimiho si rozhodně přišli na své." Více se dočtete v našem článku. Tento brilantní hudebník zahraje 12. října opět na pódiu Lucerna music baru. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Goout.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.