24.12.2012 10:00

Koledy současné české hudby. Hra na emoce, nebo sarkasmus? Doporučeno

Vánoční svátky s sebou každý rok přinášejí kromě dárků, stromečku a cukroví také hudbu. Tradiční koncepce koled je však pryč. Současní čeští interpreti vidí Vánoce jinak, po svém. A věřte, že Janek Ledecký a jeho Sliby se maj plnit o Vánocích již v kurzu nejsou.

Symbolem vánoční atmosféry se loňský rok stala skladba Půlnoční. A rovněž letos ji můžeme slýchat z radiopřijímačů. Tento malý zázrak, jak skladbě říká Václav Neckář, pro mnohé znamená oázu klidu, pro jiné však již ohraný vánoční kýč. Tak jako tak je právě tento počin oprávněn zahájit výčet vánočních hudebních pokusů.

 

 

Sexy Santa Claus? Tak o tom přemýšlejí asi jen české zpěvačky Marta Jandová a Gabriela Gunčíková, které spojily své hlasy v počinu s názvem Santa Superstar. Poměrně živá skladba, které dominuje piano a saxofony, pochází z dílny Janka Ledeckého. King se zmáknutým marketingem našel své místo v muzikálu Vánoční zázrak. A pokud člověk snese jistou dávku nadsázky v textu, chytlavá melodie ho snad neurazí.

 

 

Pozadu nezůstává ani Xindl X. Ten letošní rok přišel s novinkou, která některým českým občanům vyrazila dech. Moderní zvuk a alkohol si vzaly své slovo, a vytvořily tak specificky xindlovskou vánoční atmosféru. Štědrý večer nastal koledu připomíná snad jen názvem a dětským sborem, který Xindlovi ve zpěvu úspěšně sekunduje.

 

 

Své Vánoční přání vyslovili i Lucie Vondráčková a Radim Schwab. Jejich dílo však přetéká emocemi. Poněkud přeslazená skladba postrádá originalitu, ať už by se její obsah vydal jakýmkoli směrem. Nenáročný posluchač námitky mít patrně nebude, avšak alespoň trochu hudbou hýčkané ucho si skladbu podruhé nepustí.

 

 

Sváteční atmosféra neunikla ani ostrozraku pražské formace Bek Ofis. Od této veselé partičky se nedá očekávat nic jiného než velká party, a to i na jižním pólu. Úryvky známých koled proložené vtipným textem z dílny kapely jsou spojené jednoduchou melodií. Celý počin s názvem Vánoce na Jižním pólu ale může lehce připomínat hudební styl kapely Nightwork, která si Vánoce vzala na paškál v singlu Vánoční čas.

 

 

Vánoční skladbu s nápadem, milým textem i líbivou melodií stvořil letošní Český slavík Tomáš Klus. Jeho Ledaco z desky Racek nesmrdí laciností, sarkasmem, ani ohraností. Dokonalá koncepce textu, který svou pointu prozradí až v poslední větě, je možná tou pravou cestou, jak strávit Vánoce s českými vánočními skladbami posledních let.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.