01.01.2013 13:00

EDITORIAL ŠÉFREDAKTORA: Maroon 5 za třicet mega nepřijedou

Vánoce i Silvestr jsou za námi. Každý jsme obojí oslavil po svém. Sněhu jsme si sice moc neužili, ale pro řidiče i ta trocha stačila. Alespoň se snížila úmrtnost na silnicích. Se zimou přichází i předprodeje na zavedené festivaly, kterými se budu zabývat v aktuálním editorialu.

Minule jsem rozebíral lenost tuzemského fanouška hudby a s tím bude vlastně souviset i to, čím se budu zabývat nyní. I když v dnešním ohlédnutí nepůjde o lenost. Naopak, tady je fanoušek velice akční. Velké festivaly již mají předprodej vstupenek spuštěný, menší se na to každým týdnem chystají. Je zajímavé, že i přes různé zvěsti, že Open Air Festival v roce 2013 nebude, se prodávají jejich lupeny od 19. prosince 2012. I když nejsme z line-upu 2013 zrovna chytří.

Jsem sám zvědavý, kdo zase bude nadávat na ceny vstupenek na největší festivaly, jako tomu bylo loni. A kdo bude opět podávat žaloby na festy s tím, že si zaplatil, chtěl vidět 30 kapel a viděl jen 25, protože bouře smetla půl festivalu. Chtělo by to vzít rozum do hrsti. Ano, narážím na loňský Rock for People, kdy počasí nedovolilo plnou produkci a lidé zaplavovali facebookové stránky RfP stížnostmi. Skoro to vypadalo, že si pořadatelé počasí objednali, aby ušetřili. Jenže ušetřili leda tak houby. Ztráty na zničených věcech byly mnohamilionové. Vystoupení kapel, které sice nehrály, museli pořadatelé zaplatit i tak.

 

 

Zkusil jsem pro vás to, co jsem mohl zkusit a objednal jsem vystoupení Maroon 5. Při dotazu na budget jsem řekl částku 1.000.000 €. Odpověď? Málo. A teď si vemte, kolik světových kapel bylo na RfP? Myslíte, že festival na návštěvníkovi vydělává? Chyba lávky, přátelé. Nebýt sponzorů, tak si můžeme na věhlasné skupiny jezdit možná tak do Německa. A to rozhodně nevyjde levněji, než koupit lupen na několikadenní fest u nás.

Co z toho plyne? Asi nic, šlo o to se zamyslet, jak je opět zajímavé proprat českého fanouška, který si umí jen stěžovat. Před třiceti lety byli všichni rádi, když se něco dělo. Dnes jsou všichni rádi, že si mají na co zanadávat. Není to škoda?

Na závěr bych vám rád ukázal pár čísel a popřál mnoho štěstí v novém roce 2013, spoustu hudebních zážitků a méně hubování na vše kolem. Zkusme letos vnímat jen to dobré...

Za rok 2012 jsme pro své čtenáře napsali celkem 1382 článků. Ve třiapadesáti soutěžích jsme rozdali 259 vstupenek, 19 CD, 3 DVD, 3 trička a 1 vinyl. Každý týden jste mohli číst nový rozhovor, co víc, bylo jich více než týdnů – 57. Každý týden jste také měli možnost projít si novou recenzi na CD či DVD. Týden co týden jste četli a prohlíželi celkem 257 fotoreprotáží a 220 reportáží z koncertů! A na všechny tyto akce naše čtenáře zvali naši redaktoři v téměř pětistech pozvánkách. 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.