05.01.2013 10:00

Zázrak jménem last.fm Doporučeno

last.fm last.fm Zdroj: last.fm

Znáte to. Už zase se vás někdo ptá, co posloucháte za hudbu, a vy nevíte, které interprety či žánry vybrat tak, aby se to vešlo do pěti minut. Popřípadě byste si rádi popovídali o nějaké více či méně obskurní skupině, které nikdo z vašeho okolí neholduje. Ve všech těchto a mnohých dalších situacích vám může pomoci zázrak jménem last.fm.

Co všechno zahrnuje last.fm? Web, na kterém naleznete pravděpodobně tu nejvymakanější hudební databázi zahrnující všechny možné i nemožné interprety. Dále program, který se spřátelí s vaším přehrávačem a vytvoří vám databázi ze všech úplně nejlepší – vaši vlastní. Přehrávané písně se vám pomocí něho nahrají (neboli nascrobblují) na váš profil na adrese last.fm/user/váš_nick a web vám z nich vytvoří vaši vlastní hudební knihovnu. A zábava může začít.

Nejprve se zmíním, co se během přehrávání děje v programu last.fm. Jakmile spustíte nějakou píseň, v programu se zobrazí název interpreta a alba a jejich obrázky, dále název písně, krátký popis interpreta, nejčastější tagy (klíčová slova, která k nim uživatelé přidávají), podobní interpreti a nakonec seznam uživatelů, kteří interpreta v poslední době nejvíce poslouchali (top listeners).

2013 1 3 last program

Všechny údaje v programu fungují zároveň jako odkazy, takže se můžete rovnou přepnout na last.fm stránku interpreta, vyzkoušet podobnou hudbu nebo se přemístit na profil jednoho z top listenerů, který zná jeho tvorbu pravděpodobně i pozpátku. Také můžete píseň (i interpreta) otagovat, vyjádřit jí lásku pomocí tlačítka love (na profilu se u ní bude zobrazovat srdíčko) či ji přidat do playlistu.

Na stránce interpreta najdete například biografii, obrázky, seznam alb, písní, všemožné statistiky, tagy, podobné interprety, top listenery, shoutbox, vaši posluchačskou aktivitu týkající se daného interpreta a také tuto aktivitu u vašich přátel (k rozkliknutí na samostatné stránce s dalšími údaji a statistikami).

2013 1 3 last interpret

A teď již k místu, které bude vaší hudební vizitkou (pokud se rozhodnete podělit se o ni se světem) – uživatelský profil. Zde je k vidění například seznam právě přehrávaných skladeb (lze skrýt), náhled vaší knihovny a statistiky (celkové, roční, půlroční, čtvrtroční, měsíční a týdenní) nebo shoutbox. Profil si dále můžete vybarvit různými dalšími statistikami nebo kolážemi z obrázků interpretů/alb, které lze vygenerovat na fan stránkách.

Za zmínku stojí také sekce Recommended, kde vám last.fm na základě vašich poslechů doporučuje další hudbu, a díky které budete často proklínat den, proč nemá alespoň osmačtyřicet hodin. Skvělou vychytávkou je stránka Events, kde si nastavíte svoji lokaci a last.fm pak bude hádat, na kterou akci byste asi tak mohli chtít vyrazit. (A trefuje se dost často.)

2013 1 3 last profil

Komunita na last.fm

Na komunitě na lastku je nejlepší asi to, že se do ní vlastně vůbec nemusíte zapojovat. Pokud vás ale introvertní aktivity omrzí, můžete si například prohlížet cizí profily, a zjistit tak, do jaké míry jste s danými uživateli hudebně kompatibilní. K tomu kromě pohledu do statistik slouží kompér s několika stupni od very low až po super.

Pro ty ještě společenštější tu jsou více či méně seriózní skupiny (fóra). Mezi zábavnější patří například ta s názvem People with no social lives that listen to more music than is healthy who are slightly scared of spiders and can never seem to find a pen. Ve fórech skupin můžete třeba hrát nekonečné hry založené většinou na porovnání profilů, popř. na čemkoliv jiném.

Rizika při používání last.fm

Last.fm v sobě stejně jako mnoho jiných stránek skrývá i rizika. Při častém používání si můžete vypěstovat takzvaný obsessive scrobbling syndrom: začne vás rozčilovat, proč nemůže hudbu scrobblovat i mobil, přehrávač v autě či gramofon. V době největší závislosti na last.fm můžete buď počkat, až to přejde, nebo si jít o tom popovídat do stejnojmenného fóra...

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.