17.02.2013 15:00

Deep Purple: Minulost i současnost hardrockových pionýrů - 2. díl

Ve druhém díle miniseriálu o Deep Purple se budeme věnovat historii kapely po roce 1984, kdy se skupina znovu dala dohromady v původní sestavě a vrhla se opět na koncertování a vydávání desek.

V roce 1984 již byly hlavy členů nejslavnější sestavy hardrockové kapely dostatečně vychladlé, aby se Deep Purple mohli opět vrátit na scénu. Skupina se dala dohromady v nejslavnější sestavě spolu s Gillanem i Blackmorem a v roce 1984 natočila comebackové album Perfect Strangers. Stejnojmenná skladba se záhy stala dalším velkým hitem této kapely. Návrat na pódia byl velkolepý a vše nasvědčovalo tomu, že muzikanti nechali stranou své spory a budou se věnovat již jen hudbě.

Po této úspěšné desce ovšem začala tvorba Deep Purple kvalitou upadat. Osmdesátá léta již zkrátka nepatřila pionýrům hardrocku z let sedmdesátých, a Deep Purple se tak marně snažili naskočit do rozjetého vlaku, do kterého svým hudebním smýšlením členové ovšem příliš nepatřili.

Přečtěte si také první díl putování do historie hardrockové kapely Deep Purple

Následovaly nevýrazné desky jako The House of Blue Light z roku 1987, Slaves and Masters z roku 1990, kterému předcházel opětovný vyhazov Gillana z kapely. Nahradil ho zpěvák Joe Lynn Turner z Blackmorovy skupiny Rainbow. Jeho působení ve skupině ale nemělo dlouhého trvání, neboť ostatní členové si vydupali návrat Gillana, se kterým tato původní sestava v roce 1993 natočila své poslední společné album nazvané The Battle Rages on... Po něm Blackmore Deep Purple definitivně opustil.

Na pozici kytaristy byl nakrátko dosazen Joe Satriani, který pomohl skupině v roce 1993 dokončit rozjeté turné a vystupoval s nimi i následující rok. Jeho trvalému angažmá v Deep Purple ovšem zabránily smlouvy s nahrávacími společnostmi. Kapela tedy musela opět pátrat po novém kytaristovi. Nakonec se jím překvapivě stal americký kytarista Steve Morse ze skupiny Dixie Dregs. Ten je tak hlavním kytaristou Deep Purple od roku 1994 až do současnosti a stal se zároveň nejdéle působícím kytaristou ve skupině vůbec.

SteveMorseDá se s klidným svědomím říci, že příchod Steva Morse dodal Deep Purple novou šťávu. První deska s novým kytaristou nazvaná Purpendicular si získala sympatie publika i kritiků a oslovila generace, které počátky Deep Purple ani nezažily.

Steve Morse se ukázal jako dokonalý virtuoz i skladatel balad, z nichž například skladba Sometimes I Feel Like Screaming patří k tomu nejlepšímu z nové tvorby skupiny. S jeho příchodem navíc prošla skupina dalšími žánrovými obohaceními. Morse se nebál využívat funkových a jazzrockových postupů.

V roce 1998 vydala kapela dnes již poněkud zapadlou desku Abandon, na které se skupina vrátila ke svým hardrockovým kořenům, nicméně ozvláštnila je i o nové hudební postupy. Gillan se zde například vrátil ke skladbě Bloodsucker, kterou velice zajímavým způsobem přerapoval.

V roce 2001 oznámil Jon Lord konec své aktivní „párplovské" kariéry, sám ovšem vybral svého nástupce, hardrockového klávesistu Dona Airyeho. Ten po Lordově odchodu drží hammondkovou tradici Deep Purple. Klávesový rejstřík ovšem ozvláštnil i o modernější syntetizátory. S odchodem Lorda tak zůstává posledním zakládajícím členem Deep Purple bubeník Ian Paice, který zároveň drží značku kapely.

Během posledních let se Jon Lord navíc začal věnovat i sólovým projektům převážně z oblasti vážné hudby a blues. Během následujících let ale postupně začaly do médií prosakovat znepokojivé  informace o boji Jona Lorda se zákeřnou rakovinou slinivky, které bohužel 16. července 2012 jednasedmdesátiletý zakládající člen Deep Purple podlehl.

Čtěte také: V Londýně zemřel Jon Lord, zakládající člen Deep Purple

S Donem Aireym v sestavě vstoupili do jednadvacatého století Deep Purple v roce 2003 deskou Bananas, po které následovala o tři roky později zatím poslední studiová deska Rapture of the Deep. Ta si získala věhlas a potěšila jak fanoušky, tak i hudební kritiky.

Deep Purple je stále aktivní kapela, která se rozhodně ještě nechystá do hudebního důchodu. Nadále si drží pozici poslední aktivní pionýrské hardrockové kapely, neboť Black Sabbath či Led Zeppelin se na pódia vracejí víceméně již jen svátečně. A ačkoli Ian Gillan již nemá hlas jako mladík, aby vyzpíval podobné kousky jako Child in Time v roce 1970, i nadále je jeho výkon více než působivý a koncerty Deep Purple jsou i nyní velkým hudebním zážitkem.

 

 

Rok 2013 bude pro kapelu rovněž pracovním. Deep Purple totiž chastají po sedmi letech vydání nvé desky a připravují k ní i turné. Jedna ze zastávek bude patřit také České republice.

Jak řekl Ian Gillan před několika lety pro český tisk, Deep Purple se do České republiky vracejí rádi. Kapela zde koncertovala již devatenáctkrát. Poprvé je místní publikum mělo šanci vidět 4. února 1991 ještě jako sestavu Ritchieho Blackmorea. Tento koncert dokonce zaznamenala Československá televize.

O sedm let později kapela zahrála v Praze k třicátému výročí Concerto for Group and Orchestra s rumunskou filharmonií, kdy Jon Lord musel znovu sepsat podle odposlechů z nahrávek jednotlivé partitury, neboť ty původní se ztratily. Naposledy zde vystoupili členové Deep Purple na podzim roku 2010 v Praze a Olomouci.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.