02.06.2013 17:00

Light Coorporation dávají prostor napětí a emocím

Kapela Light Coorporation z polské Poznaně u nás zůstává poměrně neznámá, přestože se během krátké doby doma zapsala do povědomí posluchačů i kritiků jako jeden z nejzajímavějších jazzrockových projektů posledních let.

Rovnováha je něco, co se získává jen těžko. Přesto se o ni nepřestáváme pokoušet. Snažíme se zklidnit napětí, divoké emoce, strach, rozmělňujeme je, vstřebáváme, a stejně zase přijde ten neklid, z kterého pramení další proud energie. Light Coorporation umí tento pocit nacházení a ztrácení rovnováhy vložit do své hudby. Jejich hudební projev osciluje mezi ambientem, free-jazzovou improvizací a rockovým zvukem. Skladby se plynule překlápí z dravého jazzrocku do klidného a soustředěného ambientu, a vytváří tak neobyčejně silné zvukové napětí. Mezi tím vším funguje vzácná vyváženost různých motivů, které se proměňují někdy pozvolna, a někdy také nečekaně.

Čtěte také: Dvě podoby české jazzové skupiny Limbo

Koncerty doprovází projekce dokumentárních obrazů, které nejsou ani narativní ani pouze efektní. Díky záběrům z aktuálních i archivních úryvků reportáží (zachycují události zejména 80. let v Polsku, Rusku, Americe a Číně) vzniká interakce mezi obrazem a zvukem. Autorem je Tom Lietzau, který obrazy mixuje během vystoupení a přizpůsobuje charakteru hudby, rytmu a tempu. Tahle srážka dvou elementů má za následek, že si je každý posluchač spojí ve vlastní audiovizuální zážitek. Hudba se stává pouze prostředkem naší interpretace.

 

 


Light Coorporation zatím vydali dvě alba u britského labelu RéR MEGACORP. Hlavním iniciátorem celého projektu zůstává kytarista a autor většiny skladeb Mariusz Sobański, zatímco zbytek sestavy je poměrně proměnlivý. Na posledních dvou nahrávkách se vystřídalo několik talentovaných hudebníků a ani nástrojová sestava nezůstává stejná. Stabilní část kapely tvoří ještě bubeník Miłosz Krauz a houslista Robert Bielak, na posledním albu hraje tenor saxofonista Paweł Rogoża a basista Krzysztof Waśkiewicz. Nové album a koncerty doplní trumpetista Kuba Jankowiak, Mariusz Gregorowicz na vibrafon, klávesista Marcin Szczesny a basista Piotr Oses.

První album Rare DIALECT vyšlo teprve v roce 2011 a rok poté následovala deska Aliens From Planets Earth. Obě nahrávky sklidily velký ohlas u posluchačů i kritiků, kteří je neváhali označit za jednu z nejzajímavějších kapel, která za poslední dobu v Polsku vznikla. Light Coorporation 2013 06 02 light coorporationpřesto nikam nespěchají a snaží se prostě dělat dobrou hudbu, objevovat v ní to, co je baví a čím se mohou vyjádřit, posouvat hranice vlastní tvořivosti. S tím je spojená jistá vzácnost, s jakou je můžeme potkat na koncertech, a zároveň originalita, která jim zatím neschází.

Koncem května kapela vydala v pořadí třetí album s názvem About a krátká prezentační ukázka na internetu napovídá, že bude čerpat z předchozích materiálů, které posune ještě více k experimentálnímu rocku s nádechem improvizace. Komorní podoba Light Coorporation zůstala na posledním albu, teď přijde ostřejší zvuk elektrické kytary a celé řady akustických nástrojů. Na desce spolupracoval úctyhodný počet dvanácti hudebníků, tentokrát důrazněji zazní dechová sekce posílená o saxofonisty Michała Pijewskiho a Michaela Fetlera, a nejspíš nebude nouze ani o výraznější zvukové experimenty a improvizace.

V pátek 7. června se ostatně můžete sami přesvědčit v Poznani, kde proběhne první koncert k novému albu v klubu Blue Note. Jinak nezbývá než doufat, že Light Coorporation přijedou za námi. Zatím posledním a ojedinělým vystoupením u nás byl koncert loni v prosinci v rámci brněnského projektu Jazz Off, který si kapelu pozval do Kabinetu Múz na večer věnovaný spojení jazzu a minimalismu. Komorní klubová atmosféra a projekce na pozadí scény dotvářela skvělou atmosférickou náladu celého koncertu. Light Coorporation posluchače provedli přes klidnější reflexivní pasáže k temnějším a dramatičtějším momentům. Zkrátka pořád je co zajímavého objevovat a zdá se, že polská hudební scéna je stále dost neprobádané území.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.