08.02.2014 7:00

Jak se zrodily hvězdy OneRepublic Doporučeno

OneRepublic OneRepublic Zdroj: uthmag.com

Na hudební scéně působí již dvanáct let. Na svém kontě mají tři úspěšná alba a několik notoricky známých hitů. Pojďme se podívat, jaká byla jejich cesta od úplného začátku až po současnost, kdy boří žebříčky hitparád a jsou považováni za úspěšné hvězdy.

Psal se rok 1996, když Ryan Tedder, současný zpěvák OneRepublic, a Zach Filkins založili svůj první band, který se jmenoval This Beautiful Mess. O založení této skupiny se dohodli během cesty ze školy, kdy se bavili o svých idolech. Do tohoto uskupení přibrali ještě pár muzikantů a napsali několik písní. S This Beautiful Mess odehráli několik malých koncertů, kterých se účastnili přátelé a rodiny. Po dokončení střední školy se kapela rozpadla a každý z členů se vydal svým směrem – na univerzitu.

O pár let později, přesněji v roce 2002, se Ryan Tedder a Zach Filkins opět setkali. Bylo to v Los Angeles a z tohoto setkání vzešla jejich druhá skupina, kterou pojmenovali Republic. Na základě úspěchu jejich setkání se Tedderovi podařilo přesvědčit Filkinse, aby se ze Chicaga přestěhoval a jejich kapela mohla fungovat naplno. Devět měsíců od jejich setkání v L. A. podepsali Republic smlouvu s nahrávací společností Columbia Records. Po několika změnách v sestavě, které se odehrály hned ze začátku, se ustálili v té současné. Poslední změnou byla úprava názvu. Zástupcům Columbia Records se nelíbil název Republic, který mohl působit kontroverzně. Proto se Tedder a jeho kolegové rozhodli pro změnu, z níž vzešel název OneRepublic. Tyto změny tedy daly základ současným OneRepublic, kteří hrají v sestavě: Ryan Tedder (zpěv), Zach Filkins (kytara a doprovodný zpěv), Eddie Fischer (bicí), Brent Kutzle (violoncello a basa) a Drew Brown (hlavní kytara). 

Čtěte také: Pro obrovský úspěch se koncert OneRepublic přesouvá do většího

Od podpisu s Columbia Records pracovali dva a půl roku na svém debutovém albu. Dva měsíce před jeho vydáním vypustili píseň Sleep. Díky tomuto singlu se začali rychle prosazovat na MySpace, což mělo za následek, že OneRepublic zaujali spoustu producentů a tvůrců hudby, díky čemuž se spojili s producentem Timbalandem. Brzy nato bylo oficiálně vydáno jejich první debutové album Dreaming Out Loud, které vyšlo v listopadu 2007.

Toto album znamenalo průlom nováčků do světa hudby. Zabydlelo se v horních příčkách hitparád a tabulek prodejnosti, bylo pozitivně hodnoceno kritiky a stalo se platinovým v několika zemích světa. Z tohoto alba vzešly hity jako jsou Say (All I Need), Mercy, Stop and Stare, All We Are a hlavně pak Apologize. Apologize se dočkala i remixové verze, na které se podílel Timbaland, a právě tato skladba se stala jednou z nejúspěšnějších skladeb roku. Prodej singlu Apologize se dostal na pět miliónů kopií a sklidil platinové ocenění v několika zemích plus boural světové hitparády po několik týdnů. Tento úspěch vynesl OneRepublic jejich první nominaci na cenu Grammy.

 

 


OneRepublic neusnuli na vavřínech a chvíli po prvním albu začali pracovat na svém druhém, které vyšlo v listopadu 2009. Toto album se jmenuje Waking Up a potvrdilo postavení kapely ve světě. Hned první singl, All The Right Moves, zaznamenal opět veliký úspěch snad po celém světě. Tento úspěšný singl byl vystřídán dalším úspěchem v podobě singlu Secrets. Tato skladba se stala velice oblíbenou i u televizních tvůrců, znát jí můžeme například z filmu Čarodějův učeň nebo seriálu Ztraceni.

Sledujte rock na Facebooku:
 

Celkově úspěšné album Waking Up dalo vzniknout, kromě dvěma výše jmenovaným, dalším hitům, jako jsou Marchin On nebo Good Life. Samotná Good Life je nejúspěšnější z celého alba a časopis Rolling Stones ji umístil do seznamu nejlepších skladeb. V roce 2009, po úspěchu Waking Up, si OneRepublic přizvala na své album i Leona Lewis, a to do skladby Lost Then Found. Dále v roce 2010 doprovodili zpěvačku Pink na části jejího Funhouse Summer Carnival Tour, rovněž hostovali na třech koncertech kapely Bon Jovi a doprovázeli Maroon 5 na jejich turné. Zároveň zvládli v nabitém programu odjet i vlastní turné, v rámci kterého v roce 2011 navštívili podruhé i Českou republiku. Poprvé to bylo v roce 2008, kdy dělali předskokany na koncertu Lennyho Kravitze.

Po delší pauze přišlo na řadu třetí album, které vyšlo v březnu roku 2013. Toto album se jmenuje Native a v současné době bourá hitparády a různé žebříčky svými hity. Jistě všichni znají šlágry Counting Stars, Feel Again, Something I Need či If I Lose Myself. Celkově je zatím poslední deska velmi dobře přijímána veřejností i kritikou, a již teď je jisté, že bude zatím jejich nejúspěšnější. V současné době k tomuto albu probíhá turné, kterým jej kapela propaguje. V rámci tohoto turné čeká OneRepublic i třetí zastávka v České republice.

 


Takto nějak se dá shrnout vývoj pop-rockového uskupení OneRepublic, které se za celou svou kariéru nesmazatelně zapsalo do historie světové hudební scény a které se v posledních měsících může pyšnit statusem hvězdy, jelikož díky poslednímu albu je zná snad opravdu každý. 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.