28.04.2014 7:00

Letem metalovým světem Doporučeno

Všichni známe tradiční metalové destinace jako Německo, USA anebo Skandinávii, ale zrovna tak víme, že kvalitní hudba nevzniká jen v těchto teritoriích, o čemž nás neustále přesvědčují maďarští Ektomorf nebo faerští Týr. Pojďme se spolu podívat do dalších netradičních destinací.

RUSKO

Začněme méně exoticky. Rozlehlá země na východ od našich hranic není pouze destinací vodky a mužiků, ale i kvalitního metalu. A rozhodně nečekejte balalajkový podkres. Nejvýraznější stopu za hranicemi vyšlapali thrasheří Master a poměrně kontroverzní Korozzia Metalla, kterou si představíme. Toto uskupení kolem Sergeje Troického vzniklo už v roce 1984. Vyznačuje se tvrdým pojetím založeným zejména na černém humoru a provokativních vystoupeních, což vygradovalo v roce 1997 vydáním desky "Computer Hitler". Na stejnojmenném turné vystupoval i imitátor zmíněného diktátora. Skupina je dodnes aktivní a v loňském roce vydala jubilejní desátou desku "666 like".

 

 

Čtěte také: Praha přivítala Seveřany Finntroll a Týr

ČÍNA

Dokonce i v politicky ne úplně svobodné Číně najdeme zdravé metalové podhoubí. Jedněmi z nejvýraznějších metalových představitelů jsou thrasheři Overload a pekingští Tang Dynasty, kteří stejně jako většina jejich dalších krajanů zpívají ve svém rodném jazyce. Tang Dynasty svým posluchačům nabízejí zajímavou kompozici progresivního rocku a heavy metalu a v roce 1990 byli jednou ze šesti kapel na festivalu "Modern music concert", který bývá s ohledem na dopad, jenž měl na místní scénu, označován jako "čínský Woodstock". V loňském roce vydali své čtvrté album, se kterým se dokonce podívali v rámci turné za hranice země.

 

 

GRÓNSKO

O tom, že tvrdá hudba se dá hrát i za polárním kruhem, nás v rámci svého turné po všech kontinentech přesvědčili velikáni z Metallicy, ale zaměřme se víc na původní tvorbu. V malém grónském městečku s těžko vyslovitelným názvem Qeqertarsuaq se dala dohromady čtveřice s prozaickým a výstižným názvem Arctic Spirits, která hraje poměrně melodickou kombinaci hard rocku a heavy metalu, a dokonce získala v roce 2010 titul "Dánský talent roku" (jak všichni víme, Grónsko spadá pod Dánské království). V současnosti žijí členové kapely ve městě Nuuk a hledají způsoby, jak prorazit na mezinárodní scénu, protože Grónsko (i s ohledem na řídké osídlení) není úplně vhodnou destinací pro hudební profesionály, natož pro heavy metal.

 

 

BOTSWANA

Pojďme se podívat do země na jihu černého kontinentu, kterou by většina lidí na mapě ani nenašla, a kde je problém dostat elektrickou kytaru do sítě, aby skutečně dostála svému názvu. I zde se najdou perly, které stojí za zmínku, jako třeba death metaloví Crackdust nebo Wrust, ale představme si jinou kapelu. Jsou tři, říkají si Skinflint a snaží se hrát heavy metal ve stylu Iron Maiden říznutý místním folklórem a tradiční africkou hudbou. Jejich písně jsou založeny na africké mytologii a i díky nim se metalové nebe obohatilo vedle Thora nebo Šivy o další bohy.

 

 

KUBA

Když se pro změnu vydáme na druhou stranu Atlantiku, tak máme určitou záruku kvality. Kanadsko-americkou scénu asi netřeba zmiňovat, ale třeba i Brazílie dala světu takové pojmy, jako je Sepultura či Angra. Jak je na tom tvrdší hudba v Castry trápeném zákoutí Karibiku? Vypíchněme tedy kapelu, která sice není úplně metalová, ale nemusí být oku českého fanouška úplnou neznámou. Punkrockoví Porno para Ricardo, kteří se v České republice v loňském roce ukázali už podruhé, přičemž v roce 2011 hned jako headlineři festivalu United Islands (i když povolení vycestovat dostal pouze frontman Gorki, a tak svůj set odehrál v doprovodu pražsko-litevské formace Alaverdi). Toto uskupení je jedním z nejtvrdších hudebních kritiků režimu, k čemuž samozřejmě přispívá i víceméně stálé zatýkání členů kapely a všemožné další maření činnosti (i spousta českých pamětníků by mohla vyprávět o tom, jak jsou podobné ústrky nepříjemné).

 

 

TAHITI

Na úplný závěr nemůžeme vynechat poslední nezmíněný kontinent a skutečnou perličku našeho výběru. Australskou hudbu všichni velmi dobře známe, ale najít řádného zástupce v Oceánii se také dá. Na největším z ostrovů Francouzské Polynésie na začátku 90. let vznikla kapela Varua Ino (v překladu "Zlý duch"), která se stala průkopníkem tohoto stylu na ostrově. Nedlouho po nich je následovaly death metalové kapely Machetazo a Maruapo, ale kvůli náboženským vlivům okolí bylo kapelám zakazováno veřejně hrát (satanistické texty, kažení mládeže - ostatně jako všude po světě), a tak se jedinou deskou, kterou Varua Ino vydali, stalo Scum z roku 1997.

 

 

Chybí vám nějaká zajímavá kapela či země v uvedeném výčtu? Tak komentujte a sdílejte, metal je globální záležitostí, a tak ho šiřme dál!

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.