02.12.2014 17:00

Nesmrtelní KISS: Legenda o legendě - 1. díl

Chrlení krve, hořící kytary a vznášející se bicí. Na první pohled šílené obličejové masky, které dnes zná celý svět. Tisíce a tisíce vyprodaných koncertů a množství překonaných rekordů. A samozřejmě KISS Army: jedna z nejbláznivějších a nejoddanějších fanouškovských základen na celém světě. Přesně to představuje legendární skupina KISS. Jenomže cesta k jakémukoliv úspěchu je lemována trny a vydlážděna výmoly, které je nutno překonat při putování na vrchol. A jak se se svou tratí vypořádala právě tato nesmrtelná kapela? Nahlédněte za oponu vzniku jednoho z nosných pilířů samotného rock and rollu.

Gene Simmons: „Když jsme se s Paulem poprvé potkali, myslel si, že jsem nafoukaný.“

New York, počátek sedmdesátých let. Gene Klein a Stanley Eisen, dva vysokoškoláci židovského původu, stojí proti sobě v obývacím pokoji svého společného kamaráda a představují se podáním ruky. Oba si o tom druhém nemyslí nic pěkného, netuší přitom, že o pár let později z nich budou velmi dobří přátelé hrající v úspěšné skupině pod jmény Gene Simmons a Paul Stanley. Tak nějak dnes tito dva muzikanti vzpomínají na své první setkání. Později, mezi lety 1970 a 1971, spolu založili skupinu Wicked Lester a pokusili se prorazit hraním po klubech a hospodách nejrůznějšího druhu. Neúspěšně. Teprve v roce 1973 se z prototypu Wicked Lester začala formovat skupina KISS - Paul a Gene odpověděli na novinový inzerát jistého Petera Criscuoly (Peter Criss), mladého potížisty z Brooklynu s irsko-italským původem, a zanedlouho jej přijali jako svého nového bubeníka. K opravdickému odstartování už tedy chyběla jen sólová kytara.

Ace Frehley: „Říkejte mi Ace."

Na sólovou kytaru uspořádali zatím tříčlenní KISS konkurz, který na celé čáře vyhrál talentovaný Paul Frehley, přezdívaný Ace. ,,Najednou do zkušebny vstoupil hrozně vysoký kluk a rovnou to napálil do zdi. Naklonil jsem se k Geneovi a řekl mu: ,Tenhle kluk je buď geniální, anebo úplně mimo.'," vzpomíná Peter Criss na zmíněný konkurz. I Genea nově příchozí zaujal hned na první pohled: ,,Dovnitř vešel podivně vyhlížející kluk v teniskách, každá měla jinou barvu. Jedna byla oranžová a druhá červená." Za těchto okolností se tedy do skupiny přidal Ace Frehley a z trojice se stala čtyřka – základní a dnes nejznámější sestava KISS.

Paul Stanley: „A co kdybychom se jmenovali prostě jenom KISS?“

S kompletní skupinou, vymyšleným názvem i logem už jen zbývalo nahrát album. Tohoto úkolu se ujala nahrávací společnost Casablanca records a první hudební počin kapely z roku 1974 se jmenoval jednoduše: KISS. Jak už to ale většinou bývá, první album žádný velký úspěch nezaznamenalo a komerčně bylo spíše propadákem. I přes to se však KISS nevzdali svého hudebního snu. Začali proto dělat předkapelu rockové skupině Blue Öyster Cult a při této příležitosti začali pilovat svá vystoupení a vymýšlet první prvky dnes tak proslulé show (Gene například zkoušel poprvé plivat oheň, přičemž mu jednou naneštěstí chytily nalakované vlasy, a to přímo na podiu). 

Před koncem roku 1974 tak již byly vytvořeny první verze postav Starchilda, Demona, Catmana a Spacemana. KISS už v té době měli jasnou, představu, jakým směrem se jejich hudba, vystupování a image budou ubírat. Tyto představy jim částečně pomohl naplnit producent Neil Bogart, s jehož pomocí KISS nahráli další album - Hotter Than Hell. To zaznamenalo menší úspěch především v Japonsku, a to díky jednoduchému triku produkčního týmu: na obal alba byly vytištěny nápisy v japonštině, aby se zdálo, že už je v Japonsku dávno oblíbeným.

Neil Bogart: „Kluci, vy potřebujete něco jako svojí hymnu!“

Sotva tak skončila propagace Hotter Than Hell, KISS nahráli v New Yorku další album. Tím bylo Dressed to Kill a po jeho nahrání následovalo americkým turné. Ačkoliv tato deska stále nezpůsobila žádný výraznější průlom, vyšla na ní dnes legendární píseň Rock and Roll All Nite – nynější „hymna“ celé kapely. V Americe ale skupina stále nemohla prorazit. To se však mělo velmi rychle změnit. Neila Bogarta nahrazuje v postu producenta Bob Ezrin (známý i díky spolupráci s Alice Cooperem, Pink Floyd či Kansas) a pod jeho účinným velením vychází roku 1975 soubor živě hraných písní s minimální studiovou úpravou, deska Alive!

Živé album zaznamenalo okamžitý úspěch a popularita KISS tak vyletěla o mnoho příček vzhůru, to vše prakticky přes noc. Povzbuzeni novým úspěchem, KISS chytili velkou vlnu inspirace a necelý rok po vydání Alive! vychází album Destroyer s písněmi Detroit Rock City, God of Thunder, Shout It Out Loud či úspěšnou baladou Beth. S vydáním dalšího alba, Rock and Roll Over, potom pomalu začala nastávat zlatá éra KISS.

.

Ace Frehley: „Kamarád mi právě řekl, že jsem legendární rocková hvězda."

Desítky vyprodaných koncertů po celém světě, haly a stadiony nacpané pomalovanými fanoušky, napodobujícími jednotlivé členy kapely, sběratelské figurky KISSáků, prodeje karnevalových KISS masek a mnoho dalšího. Přesně to charakterizovalo vydaní studiového alba Love Gun a druhé koncertní živé desky, Alive II. V polovině sedmdesátých let byli KISS jednou z nejpopulárnějších a komerčně nejúspěšnějších skupin na celém světě. Obrovská popularita spolu s netradičním a provokujícím vzezřením kapely však přinesly i své stinné stránky v podobě protestujících věřících. Co koncert, to skupinka lidí s transparenty, hlásajícími nejrůznější nenávistná hesla, mířená na hlavy Paula, Genea, Petera a Ace.

„Nějaká skupina katolických matek přišla s tím, že název KISS znamená ,Knights In Satan’s Service‘ (Rytíři ve službách Satana). V tisku jsme jim odpověděli, že to mají špatně a správně to je ,Keep It Simple, Stupid!‘ (Ber to v klidu, blbče!),“ vzpomíná dnes se smíchem Gene Simmons. KISS se však nenechali za žádnou cenu vykolejit a nadále udržovali svůj rozjetý vlak v plné rychlosti, dokonce s nimi byl i natočen film KISS Meets The Phantom of the Park, který sice ve své době měl velký ohlas, rozhodně se však nejednalo o filmový klenot. Zanedlouho nastal i obrovský průlom v Japonsku, kde kapela zlomila někdejší rekord skupiny Beatles v počtu prodaných lístků na koncert. V samotné kapele se však zvětšovaly spory, neshody a nepříjemnosti. Kluci spolu trávili tolik času, že si začali doslova lézt na nervy…

Bill Aucoin: „Možná si od sebe prostě potřebujete trochu odpočinout."

Tento interní problém ve skupině vyřešil tehdejší manažer, Bill Aucoin. Poznal, že kapela si od sebe potřebuje dát trochu oraz. Každý z kapely tak samostatně odešel do studia, realizovat vlastní hudební představy bez toho, aby mu do práce kdokoliv kecal, jak se to v KISS stávalo. Dne 18. září 1978 tak ve výsledku vychází čtyři sólová alba od jednotlivých členů kapely. Všechna ale spatřila světlo světa ve stejný den a měla velmi podobný design. Jednalo se tak o jeden z nejodvážnějších kroků v celé historii KISS, přinesl však své výsledky.

Sledujte metal na Facebooku:
 

Rozpory v kapele částečně ustaly a o pár měsíců později odpočatá skupina opět vklusala do studia, tentokrát už společně. Výsledkem bylo album Dynasty. Na tom můžeme najít i píseň I Was Made For Loving You, která se okamžitě vyšplhala na první příčky hudebního žebříčku. Možná i proto, že měla taneční nádech a tou dobou více než cokoliv jiného letělo disco: „Někdo mi v diskuzi řekl, že bych nebyl schopný napsat taneční písničku, která by se hodila na diskotéku. Byl jsem toho názoru, že napsat něco tak jednoduchého a nudného musí být schopen každý. Tak jsem napsal I Was Made For Loving You. Po nějaké době jsem šel v noci po ulici a z otevřených dveří disco klubu se linuly její tóny,“ vzpomíná Paul Stanley na vznik písně.

 

 

Album Dynasty se prodávalo velmi dobře, KISS však měli dojem, že po hudební stránce dost strádá. Rozhodli se proto hudební nedostatky vynahradit precizností vystoupení. Kapela začala hrát na mnohem větším pódiu s dekoracemi, které vymyslel Paul Stanley: výtahy vyvážející kapelu z pod pódia nahoru, nová světla, poletující bicí, pohyblivá přední část pódia, lanovka pro Genea Simmonse a další vychytávky. Koncerty KISS se brzy staly legendárními po celém světě.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.