25.07.2015 11:21

Kurt Cobain v dokumentárních i animovaných záběrech Montage of Heck

Jména Kurta Cobaina a Nirvany byla velmi skloňovaná především na počátku devadesátých let. Jeho kult však nevyprchal ani v jednadvacátém století, čehož je důkazem i nový dokumentární snímek Montage of Heck, který ukazuje podstatu hudebníkova světa.

Kurt Donald Cobain se narodil 20. února 1967 v americkém městě Aberdeen, které bylo zároveň i místem, ze kterého se chtěl později vymanit. V roce 1970 se jeho rodičům narodila ještě dcera Kimberly, nicméně o několik let později se rozvedli, což Kurt nesl velmi špatně. To je samotný počátek příběhu. Jak dokumentární film ukazuje na rodinných videozáznamech, ze kterých je složen především, zpočátku vidíme starostlivého a hravého chlapce pobíhajícího po zahradě.

Rodinní příslušníci - jeho matka, otec, nevlastní matka, sestra a bývalá partnerka - později postupně vysvětlují souvislosti a vlastní pohled na období, kdy Kurt začal dospívat. Chybělo mu rodinné zázemí a styděl se za rozvod svých rodičů, a ani škola ani jeho vrstevníci mu nenabízeli alternativu, ke které by se uchýlil. Cítil se vykořeněný, jelikož nebydlel na jednom místě, stěhoval se od prarodičů ke svému otci a jeho nové manželce a ke své vlastní matce. Nikam nezapadal a často se jeho hyperaktivita proměňovala v agresi. Se školou skončil krátce před dokončením a začal si hledat práci. „Hledal cokoli, kde by se necítil sám," říká jeho sestra Kim.

Názory jednotlivých členů rodiny se objevují hlavně v první polovině dvou a čtvrt hodinového filmu, kde se vyjadřují především ke Cobainovu dětství a dospívání. Zajímavým prvkem, který se lehce vzdaluje přímé dokumentárnosti, ale naopak velmi svěže rozděluje jednotlivé části filmu, jsou kreslené vstupy vytvořené Stefanem Nadelmanem and Hisko Hulsingem, ve kterých je Kurt Cobain znázorněný v různých životních situacích – ať už se jedná o přemýšlení nad sebevraždou na vlakových kolejích nebo první sexuální zážitky.

 

 

Příběh mapuje hlavně Cobainův životní styl, Nirvana a její ostatní členové jsou spíše upozadění. Nejprve se však dostáváme k jeho úplným uměleckým začátkům – kresbám, textům v deníku a k prvním kytarovým zkušenostem. Poté již nastupuje příběh Nirvany, kapely, která na konci osmdesátých a na počátku devadesátých let vládla hudebním žebříčkům i novinovým titulkům, stejně tak položila základní kámen pro nový hudební směr – grunge. Postupné vypracování kapely ukazují jednotlivé záznamy z koncertů, backstage i záběry z turné. Baskytarista kapely, Krist Novoselic, se kterým se Kurt seznámil na aberdeenské střední škole, popisuje, jaké byly jejich úplné začátky, recenzenti z jejich hudby nebyli vůbec uchvácení a na koncerty chodilo jen několik přátel. Nicméně pro Kurta se hudba stávala koncertní, když už měla jednoho posluchače a toužil po uznání.

Součástí filmu jsou digitálně utvořené texty z Kurtových zápisků, které se často stávají i náměty na skladby kapely. Častým tématem je deprese, smrt i sexualita, slova ho fascinují stejně jako kresby, které nejsou o nic optimističtější. Během působení v Nirvaně má taktéž problémy se žaludkem, které film několikrát zmiňuje a samotný Kurt se obává, že kdyby mu bylo lépe, nebyl by schopný tvořit.

Ze starých záznamů promlouvá v rozhovorech celá kapela včetně Davea Grohla, který grunge i posléze oživuje v kapelách Foo Fighters nebo The Queens of the Stone Age. Vyjadřují se k nálepce "mluvčí generace", která se vztahovala především k osobě Kurta Cobaina a jeho vyjádřeným pocitům mladého nespokojeného a depresivního jedince, který dle médií má špatný vliv na tehdejší mládež. Kurt Cobain psal texty k písním těsně, než šel nahrávku natočit a říkal, že slova jsou ta nejmíň podstatná, jelikož se během jedné skladby dotkne dvou nebo tří témat a tím název písně ztratí jakýkoliv smysl. Deska Nevermind vznikala naopak po dvou letech Kurtovy básnické tvorby, kterou poté přepracoval a zjednodušil. Především v textech dával prostor protikladům, ideám, které vzápětí popřel. Spojení s alternativním rockem se tak díky Nirvaně dostalo do povědomí a stalo se hitem.

Sledujte rock na Facebooku:
 

Drogám a jeho lásce, Courtney Love, je věnovaná druhá polovina velmi podrobně. Pro film byly poskytnuty záznamy z jejich společného života, které ukazují soužití této médii často propírané dvojice a je vidět, že se Courtney nebojí strhnout pozornost především sama na sebe - a to jak v dokumentu, tak i samotnou prezentací k filmu dnes. Courtney Love založila v roce 1989 grungovou kapelu Hole ovlivněnou popem i rockem. Zpěvačka, ale hlavně rebelka, v té době brala drogy a s ní i Kurt Cobain. Fanoušci Nirvany z ní nebyli nadšení a svůj postoj k ní ukazovali veřejně. V mediích se začalo o vztahu Courtney a Kurta psát čím dál více, stejně jako o jejich závislostech a špatném bydlení. Dle slov Krista Novoselica se chtěl Kurt usadit a vytvořit to, co mu bylo jako dítěti odepřeno – fungující rodinu.

Příběh obou hudebníků je zde vykreslený velmi barvitě, jelikož se na záznamech ukazují veškeré podrobnosti ze soukromého života dvojice – jejich bydlení, nahota a poté dcera. Narození dítěte bylo také jedním z hlavních témat tehdejších novin, jelikož Courtney byla v době těhotenství stále závislá na heroinu a po porodu byla na droze závislá i novorozená dcera Francis Bean Cobain. Drogy a především heroin jsou taktéž jedním ze stěžejních námětů, které ovládaly oba hudebníky, což je ze záznamů jasně zřejmé. Samotná Courtney ve filmu také promlouvá s cigaretou v puse a vzpomíná na události s odstupem času.

 

 

Může se zdát, že více jak dvouhodinový film je zbytečně natahovaný a detailní, což je rozhodně v některých pasážích nadbytečné. Na druhou stranu tak poskytuje celistvější pohled na osobu Kurta Cobaina. Zároveň se nabízí otázka, zdali poskytnutí opravdu velkého množství materiálu z rodinných archivů není jen prodejním-komerčním trikem, na kterém si smlsnou především média. Však od úmrtí Kurta již uběhla řada let a lze se tak na jeho příběh podívat a přehodnotit ho. Stále je tématem, které bylo již mnohokrát zpracováno. Snímek však zprostředkovává emoce i kontroverznost s nesmlouvavostí, byť mnozí říkají, že jde pouze o feťáka, sonda do jeho duše je prostřednictvím filmu autentická. Režisér věnoval na konci velkou část také slavnému unplugged vystoupení na televizi MTV, kde se byť stále závislý Kurt ukazuje v tom nejlepším tvůrčím světle. Velkým plusem pro celý film je, že se zbytečně nezaobírá smrtí a dobou po úmrtí slavného frontmana, jelikož o jeho sebevraždě bylo napsáno i natočeno dost materiálů, některé vedly jen k dalším nepodloženým spekulacím, tak proč se opakovat.

Prvně se film vysílal na Sundance Film Festivalu 24. ledna 2015. Poté měl film premiéru 4. května 2015 ve Spojených státech na kanálu HBO. Spolu s filmem byla ve Spojených státech a Velké Británii také vydaná stejnojmenná kniha, na které spolupracovali Richard Bienstock a režisér filmu Brett Morgen. Kniha obsahuje obrázky, které se objevily ve filmu, stejně jako přesné přepisy rozhovorů a fotografií, navíc jsou přidány Cobainovy kresby.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.