11.11.2015 7:00

Slash Story: Počátky a Guns N' Roses - část první

Nezadržitelně se blíží pražský koncert kytarového mága SLASHE, který vystoupí 19. listopadu v Malé sportovní hale v Holešovicích za doprovodu výborného zpěváka Myles Kennedyho a kapely The Conspirators. Představme si tohoto vlasatého kytaristu s ikonickým kloboukem blíže v našem článku.

 Slash, vlastním jménem Saul Hudson, se narodil 23. července 1965 v Londýně. Jeho matka, Ola J. Hudson byla africkoamerická kostymní designérka, která oblékala takové umělce jako Ringo Star, John Lennon nebo David Bowie. Otec Anthony Hudson byl umělec a vytvářel obaly alb například pro Neil Younga či Joni Mitchell. Krátce po jeho narození matka kvůli své práci opustila rodinu a odjela do Los Angeles. Otec a syn zůstaly v Anglii. Když bylo Slashovi asi pět let odstěhovali se s otcem za matkou do Los Angeles a v roce 1972 se narodil Slashův bratr Albion. Bohužel manželství rodičů vydrželo do roku 1974, kdy se kvůli manželským neshodám rodiče rozvedli a Slash se rozhodl dál žít s matkou. V důsledku pracovní vytíženosti matky byl Slash často posílán ke své babičce a to také vedlo k jeho přezdívce Slash, což znamená že chvíli  nepostál na jednom místě a byl v jednom kole. Žil ve Stoke-on-Trent až do jedenácti let, potom se s matkou přestěhovali do Los Angeles. Kde Slash navštěvoval Beverly Hills High School spolu s dalšími budoucími hvězdami jako Lenny Kravitzem nebo Nicolasem Cagem.

Čtěte také: Kytarový mág Slash opět přijede do Prahy

181a46e4f8ab5c8455b1bbad299018a8

V roce 1979 se Slash rozhodl založit kapelu s přítelem Steven Adlerem. K sestavení nedošlo, ale pro Slasha to byla  výzva se naučit na hudební nástroj. V počátku se rozhodl pro basovou kytaru a docházel na lekce k Robertu Wollinovi na Fairfax Music School. Během první lekce, kdy ale slyšel svého učitele hrát na kytaru skladbu Brown Sugar od The Rolling Stones rychle změnil názor a rozhodl se pro kytaru. Slash uvedl: "Když jsem ho slyšel hrát, řekl jsem: To je to, co chci." V   počátku cvičil až 12 hodin denně. Jeho hudební vzory byly Led Zeppelin, Rory Gallagher, Eric Clapton, Rolling Stones, Queen, Aerosmith, Jimi Hendrix, AC/DC a Jeff Beck. První píseň, kterou se naučil zahrát byla Smoke on the Water od Deep   Purple.   Jeho zapálení do kytary mělo negativní dopad na studium a Slash nakonec studia zanechal.

Ke své první kapele Tidus Sloan se připoji v roce 1981. V roce 1983 si zakládá s kamarádem z dětství Steven Adlerem, který se mezitím učil na bicí, vlastní kapelu Road Crew. Do novin si dávají inzerát na basáka, na který odpovídá Duff McKagan. Bohužel se jim nedaří sehnat zpěváka a tak Slash kapelu rozpouští. S Adlerem se pak připojují ke kapele   Hollywood Rose, kde v tu dobu působí zpěvák Axl Rose a kytarista Izzy Stradlin. Po čase se i tato kapela rozpadá.

V Březnu 1985 vzniká kapela Guns N' Roses spojením dvou kapel Hollywood Rose a L.A. Guns. Skupina hraje ve složení Axl Rose, Izzy Stradlin, Tracii Guns, Ole Beich a Rob Gardner. Po krátkém čase je z kapely vyhozen Beich a je nahrazen   Duff McKaganem. Tracii Guns na základě argumentů s Rosem také opouští kapelu a je nahrazen Slashem. Ve finále odchází i Gardner a do kapely přichází Steven Adler - Guns N' Roses (dále GNR) jsou tak kompletní. Velice rychle si díky své divoké   povaze kapela získáva pověst "Nejnebezpečnější kapely na světě". V období 1985-1986 vznikají zásadní hity jako Welcome to the Jungle, Sweet Child O' Mine nebo Paradise City. V roce 1986 podepisují smlouvu s Geffen Records. Až v roce 1987 vychází kapele debutová deska Appetite for Destruction, které se po celém světě prodá přes 28 milionů nosičů, které je zároveň nejprodávanější debutové album v historii US. V témže roce vydávají album G N'R Lies, které obsahuje jen osm písní, z čehož jsou čtyři z jejich EP. V roce 1989 předskakují The Rolling Stones. Kapela začíná mít problémy s drogami a z kapely je kvůli závisloti na heroinu vyhozen Steven Adler. Do skupiny přichází bubeník Matt Sorum z The Cult.

 

 

V roce 1991 GNR vydávají dlouho očekávaná alba Use Your Illusion I a Use Your Illusion II. Do kapely přichází Dizzy Reed jako klávesista. Obou alb dohromady se prodalo na 35 milionů. Alba obsahují takové hity jako Civil War, November Rain, Don´t Cry nebo You Could Be Mine. Kapela se vydává na monster turné čítajících 92 koncertů v 27 státech. Během turné se začínají projevovat problémy v chování Axla Rose, který například napadá fanoušky, kteří si točí koncert na kameru a nečekaně ukončuje koncerty. Na základě těchto problémů, alkoholu a drog v kapele v roce 1991 opouští GNR Izzy Stradlin a jeho místo získává Gilby Clarke. Tour končí v 17. července 1993, což je také poslední živé vystoupení, které Slash s GNR odehrál.

 

 

23. listopadu 1993 GNR vydávají album The Spaghetti Incident? Na desce se částěčně podílí i Izzy Stradlin, který je pak na opět nahrazen Gilby Clarkem. Na albu zpívá několik písní Duff McKagan. Album obsahovalo sbírku punkových a glamrockových písní a v prvním týdnu se ho prodalo přes 190.000 kopií. Přesto album neodpovídalo prodejům Illusion alb a napětí v kapele se zvyšovalo. V roce 1994 byl z kapely vyhozen Clark, jelikož jeho písně nedosahovali takových kvalit, aby byly přínosné pro další projekty. Do skupiny Axl Rose přivádí Paula Tobiase, který ovšem nevycházel dohromady se zbytkem kapely. Vše vyvrcholilo při nahrávání písně, kdy Tobias nahrál několik vlastních sól jako přídavek k těm, které nahrál Slash. Slash zuřil, když slyšel konečnou verzi písně, kde byla použita Tobiasova sóla.

 

 

Vyvrcholením tohoto konfliktu byl v roce 1996 Slashův definitivní odchod z kapely (už v roce 1995 skupinu střídavě opouštěl a vzápětí se do ní vracel). Slash uvedl v té době: "Axl a já jsme nebyli schopni spolupracovat už nějakou dobu." Nicméně Slash v jeho autobiografii z roku 2007 uvádí, že za odchodem z GNR nebyly tvůrčí rozdíly s Axl Rosem, ale neustálé zpoždění a problémy Axl Rose na koncertech, snaha Rose získat po právní stránce kontrolu nad kapelou a odchody Adlera a Stradlina.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.