15.11.2015 17:00

Finsko: Z Helsinek až na Severní pól po stopách metalové hudby

Proč zrovna z Helsinek? A proč na Severní pól? Myslím, že odpověď najdete i ve svém playlistu. Schválně, kolikrát narazíte na kapelu z Finska? Vsadím se, že minimálně jedna tam bude. Finsko je opravdu velmocí rockové a metalové hudby a Finové jsou na to pyšní. Myslím, že důvodů navštívit tuto zemi je víc než dost, ať už kvůli krásám přírody nebo hudbě. A co to skloubit dohromady?

Název kapely Children of Bodom určitě neslyšíte prvně. Víte, ale jak vznikl? Kapela se nechala inspirovat událostí, která se stala v roce 1960. V červnu tohoto roku se na břehu Bodomského jezera, které se nachází v Espoo nedaleko Helsinek, stala vražda. Trojnásobná. 4 děti se rozhodli na břehu jezera přenocovat, rána se, bohužel, dožil jen jeden chlapec. Dodnes se neví, kdo byl vrahem, ovšem toto téma je stále velmi diskutované a pokaždé, když se objeví nové skutečnosti, Bodomské vraždy plní finská media.

Zdejší obyvatelé mají k jezeru respekt, když jsem řekla své finské rodině, že se tam pojedu podívat. Ptali se, jestli chci zemřít, že tam jedu. Sebrala jsem veškerou odvahu a na jezero se vydala. Jezero je nádherné, řekla bych perfektním místem pro piknik nebo jen na procházku, relaxaci s knihou…. Celou dobu jsem se ale nemohla zbavit nepříjemného pocitu. Tohle místo opravdu skrývá tajemství, tajemství Bodomských vražd.

Pojďme k něčemu trochu veselejšímu. Necelou hodinu cesty severně od Helsinek najdete město jménem Mäntsälä. Tohle město vlastně není ničím moc zajímavé – kostel, park, klasika. Je tu ale něco, čím se pyšnit může.  26.června 1973 se tu narodil člověk jménem Jussi Sydänmaa. Že vám to nic neříká? A co třeba Amen-Ra? Je to lepší? Ne? No dobře, Jussi, nebo-li Amen je kytarista skupiny Lordi. Ne, nepovím vám, kam si máte dojít pro podpis, možná by vás ale zajímalo, že Jussi navštěvoval místní školu a právě na jejích pozemcích můžete najít sochu Hard Rock Stone. Socha zde byla postavena na počest Amena v červnu 2006 potom, co Lordi vyhráli Eurovision Song Contest 2006.

Pamětní deska ve městě Mäntsälä, Zdroj: Dagmar Malá, Musicweb.cz

K další zastávce v našem putování se trochu projedeme, máme před sebou zhruba 4 hodiny cesty do Severní Karélie, přesněji do města Kitee. Kiteenskou pýchou je beze sporů kostel. Byl postaven v roce 1886 a jedná se o jeden z největších kamenných kostelů na území Finska. Naším cílem ale není kostel, i když stojí za zhlédnutí, nýbrž místní muzeum Kiteen Kotiseutumuseo. Kitee je rodištěm Tarji Turnen a hometownem Nightwish a je na to hrdé, proto část muzea patří právě kapele. Najdete tu fotky, desky, hudební nástroje, oblečení, talismany a já nevím, co všechno ještě. Fanoušci si určitě přijdou na své.

Při toulkách Finskem byste určitě neměli zapomenout navštívit Laponsko, zejména pak jeho hlavní město Rovaniemi. Nejen, že leží na Polárním kruhu a klidně můžete zajít na návštěvu k Santa Clausovi, v Rovaniemi byste měli zaskočit na Lordin Aukio, tady na Lordiho náměstí. Uprostřed se tu tyčí šedé mramorové cosi, co nese otisky a podpisy členů klapely Lordi. Stejně, jako tomu bylo i u Hard Rock Stone v Mäntsäle, náměstí bylo přejmenováno a monument umístěn po triumfu v Eurovision Song Contest. Ptáte se, jak jsme se z Mäntsäly dostaly do 800km vzdáleného Rovaniemi? Na to vám neodpovím, jen vám prozradím, že Mr. Lordi je rovaniemským rodákem a město je na to patřičně pyšné. Konec konců, to je vidět, ne?

Dagmar Malá, Finsko

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.