03.01.2017 11:13

Nejlepší rockové a metalové akce roku 2016 očima našich redaktorů: Iron Maiden, AC/DC i Black Sabbath

Během roku 2016 k nám zavítala celá řada různých kapel. Předvedly super výkony i slabé chvíle, pro které se jeden na jejich koncert už nevrátí. Jaké akce patří podle našich redaktorů k těm nejlepší, které v minulém roce navštívili? Čtěte v rozsáhlém shrnutí, které pro vás připravili, a připomeňte si krásné chvíle pod koncertními pódii. 

Redaktorka Anna Žáková vyzdvihuje především tyhle:

Powerwolf, Masters of Rock Café Zlín, 6. února 2016

Že je o německé power metalisty Powerwolf v Čechách velký zájem, o tom není sebemenších pochyb. Vlci zde mají takovou popularitu, že dokonce zahráli ve Zlíně dvoják kvůli rychlému vyprodání prvního oznámeného koncertu. Však se ale také není čemu divit. Během svého prvního zlínského koncertu Powerwolf předvedli show, na kterou bude nejeden fanoušek dlouho vzpomínat. Kostelní atmosféra řvala na všechny strany a hlas zpěváka Attily Dorna se MOR Café pěkně rozléhal. Kdo nešel spát s bolavým krkem, zřejmě strávil celý koncert venku před halou.

Helloween + Gotthard, Forum Karlín Praha, 20. února 2016

Pravda, začátek koncertu Helloween poněkud pokulhával, to však lze odůvodnit špatně vybraným otvírákem Eagle Fly Free. Zpěvák Andi Deris má sice pěkný hlas, některé výšky Michaela Kiskeho ale vyzpívat rozhodně neumí. Rozehřát se ale pánové nějak museli a hned od druhé písničky šlo naštěstí vše o mnoho lépe. Dýně tak jednou opět přesvědčily své fanoušky, že ještě rozhodně nepatří do starého železa. Kdo by měl pochybnosti, ať si vzpomene na bravurně zahranou a energicou Lost In America!

Slušný výkon podali i hostující švýcarští hard rockeři Gotthard, kteří dobře nazvučené Forum Karlín potěšili svým hutným a čistým rockem. Je to sice klišé, ale o této bandě se dá opravdu prohlásit, že šlapou jako švýcarské hodinky. Vždyť během některých jejich fláků si musel alespoň podupávat nožkou i ten největší suchar. Precizní rytmika a otevřené vystupování zkrátka udělají své.

Iron Maiden, Eden Aréna Praha, 5. července 2016

Britští velikáni heavy metalu se na začátku července přiřítili do Prahy představit své nejnovější album The Book of Souls. A nutno uznat, že jim představovačka vyšla jak se patří. Z nového alba zazněla spousta skladeb v čele s otvírákem If Eternity Should Fail a fláky Speed of Light či Tears of a Clown.

{youtube}qe71-Ty8OoQ{/youtube}

Ani na staré osvědčené kousky ale Iron Maiden nezapomněli a kromě nejznámějších vypalovaček zahráli i ne tak časté kousky. Například pomalejší Blood Brothers, která nejednomu fanouškovi způsobila pěknou husí kůži. Energie rozhodně nechyběla, maskot Eddie prostřídal několik kostýmů a Bruce Dickinson zpíval snad ještě lépe, než posledně. Zkrátka správný začátek léta.

Korpiklaani, Meet Factory Praha, 29. října 2016

O Meetfactory se dá jen stěží prohlásit, že je ideální halou pro koncerty. Na rovinu, není. Na vlastní kůži se o tom přesvědčily kapely Moonsorrow a Skálmöld, které předskakovaly Korpiklaanům. Z vystoupení těchto dvou kapel si tak málokdo odnesl nějaký hudební zážitek, zvuk se mnohdy sléval do jedné prapodivné směsi. A proč tedy tento koncert vůbec zmiňuji? Jedním slovem, Korpiklaani. Ne, že by se zvuk mávnutím kouzelného proutku zlepšil.

O něco lepší sice byl, rozhodně ale nešlo o žádný zázrak. Zázrakem spíše bylo, že se frontman Jonne Järvelä dostavil na pódium rovným krokem. Kotel vířil od první písničky až do poslední, skandovalo se až do vykřičení hlasivek a samotní Korpiklaani nadšeně komunikovali s fanoušky. I setlist byl povedený. Kapela se během show s ničím nepárala a valila svůj tank nezadržitelně dál. A to takovým způsobem, že mi úvodní píseň Viinamäen Mies občas zní v hlavě i nyní, po více než dvou měsících… 

Redaktor Jirka Mimra naopak chválí tyto: 

Avantasia, Fórum Karlín, 16. března 2016

Hned počátkem roku nám Tobias Sammet naservíroval pokračování svého hvězdami nabitého projektu Avantasia. Deska Ghostlights s hosty jako Dee Snider, Geoff Tate nebo Marco Hietala mě opravdu hodně nadchla a byl jsem tedy zvědavý na její koncertní doprovod. A musím konstatovat, že jsem neměl jediný důvod být zklamaný. Vše od výpravné scény po špičkové pěvecké i hráčské výkony nenechalo nikoho v sále na pochybách. Perfekcionista Sammet prostě neponechal nic náhodě.

Představení nepůsobilo odtažitě nebo snad, nedej bože, mechanicky, ze všech na pódiu čišela radost a dobrá nálada. Tříhodinové vystoupení Tobiasova ansámblu bylo nabito hity. V trochu menším formátu jsem si to zopakoval ještě v létě na Masters of Rock, ale tomuto famóznímu večeru se asi nic, čeho jsem se ve zbytku roku stal svědkem, nemohlo rovnat.

AC/DC, Letiště Letňany, 22. května 2016

Uplynulý rok by se dal nazvat rokem Axla Rose. Se Slashem zakopali válečnou sekeru a jali se s úspěchem vracet Guns n' Roses zpět na výsluní. Přestávku mezi dvěma částmi letního turné si mohl v klidu užívat, jenomže AC/DC přišli tou dobou díky problémům se sluchem o svého frontmana Briana Johnsona. Bylo to v tu nejnevhodnější chvíli, v průběhu turné k albu Rock or Bust (mělo to být turné rozlučkové, ale víte jak to chodí...).

A tu se tedy Axl rozhodl, že bezradnému Angusovi nabídne pomoc ve formě záskoku. Pro mnohé to asi bylo překvapení, ale AC/DC tu to nabídku přijali a vzniklo tak jedno z nejpodivnějších spojení v historii rockové hudby. Obě strany to sice na sociálních sítích řádně schytaly, došlo i na demonstrativní vracení lístků, jenomže s prvními vystoupeními většina kritiků sklapla.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Axl, ačkoliv díky zlomené noze imobilní, byl totiž skvělý. A prokázal to i před více než šedesáti tisíci návštěvníky pražského koncertu. Pěvecky se AC/DC dokonale přiblížil, především v písních původně nazpívaných Bonem Scottem mě chvílemi až mrazilo. Každopádně, takhle akce přinesla opravdu výjimečný zážitek a ačkoliv Axl naznačuje, že by se další spolupráci nebránil, myslím, že i neopakovatelný.

Black Sabbath, O2 Arena, 30. června 2016

Black Sabbath jsou praotci metalu a také jeho největšími hvězdami. Pokud bych tedy jejich loučení s Prahou nezahrnul do tohoto seznamu, mohl bych být za rouhače. A to vážně nechci. Ale - aby bylo jasno - rozhodně se tu nejedná o žádné body za zásluhy o výstavbu. Black Sabbath se v O2 Aréně předvedli ve výborné formě a nebýt zdravotních trablů Tonyho Iommiho, asi by to ještě spolu nějaký ten pátek táhli.

Boj s rakovinou ale nejvyššího velekněze riffů vyčerpal natolik, že se na další život na cestách už necítí. A tak jsme měli nejspíš asi opravdu poslední možnost vidět tuhle legendární bandu naživo. A přesto, že náhradník Tommy Clufetos ani trochu nezklamal, zůstává přeci jenom trochu lítosti, že alespoň na poslední jízdu nedokázali původní členové hodit za hlavu všechny rozmíšky a vydat se i s Billem Wardem v partě.

{youtube}LysfjO8kEcE{/youtube}

Redaktorka Šárka Jandová zase vyzdvihuje tyto akce: 

Simple Plan, Malá sportovní hala, 5. března 2016

Po pěti letech se do České republiky vrátila pop punková kanadská pětice Simple Plan. Na scéně fungují skoro dvacet let a i v jejich tvorbě jde slyšet určitý posun. Co však zůstává stejné, je jejich energický náboj, jakmile vyběhnou na podium. Tahle partička se navíc může zařadit mezi ty, kterým sluší jakákoliv scéna – halový koncert, klubový koncert nebo open-air festival. Svůj nejnovější repertoár, ale i starší pecky předvedli na jaře v Praze. Přivezli sebou skvělou show, v níž nechyběla již zmíněná energie, skvělý kontakt s publikem a v neposlední řadě i výborná muzika.

Festival Masters of Rock, Vizovice, 14. – 17. červenec 2016

Čtrnáctý ročník metalového svátku Masters of Rock byl ve znamení deště, slunko se na návštěvníky usmálo opravdu poskrovnu, avšak naštěstí počasí výkony vystupujících nepoznamenalo. Na pódiu se během čtyř dní vystřídalo hodně kapel s kvalitním vystoupením, za zmínku vybírám čtyři z nich. Energie v podání hard rockových Kissin‘ Dynamite sálala z pódia až do posledních řad.

Zpěváka Hannese Brauna nezastavila ani zlomená noha a klid na židli střídal s běháním po stagi a máváním berlí nad hlavou. Minulý rok kapelu Eluveitie opustili hned tři její členové, i přesto však na Moravě předvedli okouzlující folk metal. Ženské party důstojně zastoupila norská sopranistka Liv Kristine, která ale plnohodnotným členem není, objela s nimi pouze několik vystoupení.

{youtube}fmO-RPicDOw{/youtube}

České publikum mělo tu čest slyšet poprvé naživo hraný nový singl Hammer of the Gods happy metalistů Freedom Call. Publikum to náležitě ocenilo stejně jako zbytek jejich skutečně veselého setu. Jedno z mála vystoupení, kdy se sluníčko usmálo, bylo při výstupu trojice Oomph. Skoro padesátníci se mohli srovnávat s o generaci mladšími kolegy, protože předvedli tu pravou živelnou show. Na vizovickém playlistu převládali hlavně starší skladby, ze zatím posledního alba kapela zahrála dvě věci.

Rock Heart Festival, Moravský Krumlov, 20. srpen 2016

Jihomoravský festival Rock Heart přivítal v minulém roce celou řadu českých kapel, například Hentai Corporation, Sebastien nebo Kern, kterým dominovali zahraniční Helloween. Německá formace navštívila Česko už v únoru v rámci propagace nejnovější desky My God-Given Right a i v létě si návštěvníci festivalu v Zámecké zahradě mohli vychutnat několik nových kousků power metalové skupiny, která brázdí pódia od osmdesátých let. Kapela samozřejmě neopomněla zahrát i své osvědčené hity. 

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.