29.12.2019 12:00

11 jazzových a bluesových koncertů pro rok 2020

V roce 2019 jsme měli možnost zhlédnout skvělé koncerty, akce i festivaly. Někteří hudebníci se vrátí do České republiky znovu, další svůj návrat zopakují po delší době. Na jaké stálice hudební scény vyrazit a na jaké nováčky se těšit v roce 2020 vám řekneme v následujících řádcích.

1) Marc Copland Trio v Jazz Docku 5. února 2020

Jedinečný americký klavírista Marc Copland přiváží poprvé do České republiky svoje trio, které spolu s ním tvoří dvě další velké hvězdy světového jazzu: kontrabasista Drew Gress a bubeník Joey Baron. Na koncertě představí zejména svoje kompozice, ale také originálně pojaté standardy a také jeden cover od Beatles, podle kterého se jmenuje i jeho poslední album And I Love Her.

 

 

2) Richard Bona v Jazz Docku 9. března 2020

V rámci festivalu Bass days se v Jazz Docku poprvé představí jeden z nejslavnějších současných jazzových hudebníků, basista a zpěvák Richard Bona! Tvorba Richarda Bony vychází z jazzu, funku a fusion a je silně ovlivněna africkou a také kubánskou hudbou. Také proto již dlouhodobě spolupracuje s původně kubánským pianistou Alfredo Rodriguezem. Třetím členem sestavy je fenomenální perkusionista a zpěvák Pedrito Martinez.

 

 

3) Erik Truffaz Quartet v Paláci Akropolis 18. března 2020

Na novém albu Lune rouge se francouzský jazzový trumpetista vydává novým směrem. Truffaz ve studiu v mnohem větší míře než dřív využil analogové syntezátory a produkci desky svěřil mladému bubeníkovi Arthuru Hnatkovi, jehož odlišný styl se do nahrávky výrazně otiskl. Truffaz do České republiky jezdí relativně často a rád, a taktéž za ta léta už má celkem slušnou posluchačskou základnu.

 

 

4) Jan Garbarek Group ve Foru Karlín 20. března 2020

Norský saxofonista Jan Garbarek bývá právem označován za jednu ze stylotvorných figur evropského jazzu. Právě Garbarkovy nahrávky před půl stoletím přitáhly mezinárodní pozornost k invenční, dnes tak vlivné skandinávské scéně.

 

 

5) Seasick Steve v Lucerna Music Baru 25. března 2020

Americký bluesman, který nyní dlouhodobě žije na severu Evropy, se hudební slávy dočkal sice až v pokročilém věku, ale rozhodně to stálo za to. Vousáč v kostkované košili vydal již několik úspěšných desek, na kterých propojuje blues s rockem, country i folkem a na rok 2020 chystá vydat další kousek. Nicméně jeho živá koncertní vystoupení jsou naprosto fantastická. Umění, které předvedl již dvakrát na festivalu Colours of Ostrava a zatím jedenkrát při sólovém koncertě v Lucerna Music Baru, má neskutečnou energii a to si Seasick vystačí pouze v duu se svým bubeníkem.

 

 

6) Maceo Parker v Divadle Archa 6. dubna 2020

Dechy v jazzu budou pro rok 2020 zatím na předních příčkách. Světoznámý saxofonista Maceo Parker se tentokrát podívá do prostor pražského Divadla Archa. Mnohaletý spoluhráč Jamese Browna oslaví nedlouho před pražským koncertem 77. narozeniny a slibuje rozhodně neopakovatelný zážitek.

 

 

7) Walter Trout v Lucerna Music Baru 4. května 2020

Americký kytarista Walter Trout, kterého mnozí kritici označují za jednoho z nejlepších kytaristů světa, se v posledních letech potýkal s dlouhodobými zdravotními problém, které zdárně přečkal a nechal se peripetiemi inspirovat a napsal taktéž nové skladby, které toto nepříjemné období reflektují. Momentálně podstoupil již podruhé operaci ruky a doufá, že se mu zcela zhojí, aby mohl koncertovat naplno, nikoli jen v omezeně, když nyní při hře nebyl schopný dva prsty plně využívat.

 

 

8) Joe Satriani ve Foru Karlín 6. května 2020

Zdá se, že rok 2020 přinese především mnoho nových studiových nahrávek. Joe Satriani se do Prahy tentokrát chystá sólově a na jaře by měla vyjít jeho další studiová deska, kterou by pak v květnu živě zdejším posluchačům představil. Koncerty tohoto fenomenálního kytaristy jsou vždycky velkým zážitkem a dokáže je bez pěvecké linky s přehledem utáhnout.

 

 

9) Eric Clapton v O2 areně 29. května 2020

Sedm let. Tak dlouhá doba uběhla od posledního českého koncertu tohoto slavného hudebníka. Britský kytarista, zpěvák a hudební skladatel Eric Clapton své zdejší fanoušky ale potěší a znovu se objeví v pražské O2 areně. Jeho jméno spojené s kapelami The Bluesbreakers nebo The Cream – z tohoto tria již žije pouze právě Eric – je již i díky nim legendou.

 

 

10) Pat Metheny v Sono Centru, JazzFest Brno 9. června 2020

Většina fanoušků si kytaristu a skladatele Pata Methenyho asociuje s populární Pat Metheny Group. Hudební současnost dvacetinásobného držitele Grammy se však zrcadlí především v projektu Side-Eye, který po kapelníkově boku představuje vynikající hudebníky z nastupující generace. V červnu 2017 se po dlouhé době představil pražskému publiku a nyní se příležitost vidět tohoto neuvěřitelně talentovaného kytaristu opět naskytne. JazzFest slibuje i stálice, jako jsou Joshua Redman, Lizz Wright nebo Avishai Cohen, nicméně Pat je přece jenom vzácnější exemplář na jazzové scéně u nás.

 

 

11) Beth Hart v O2 Universum 23. října 2020

Uf, zpěvačka Beth Hart je v posledních letech podzimní pražskou stálicí. Dva koncerty v Lucerna Music Baru následovaly čtyři koncerty ve vyprodaném Foru Karlín, pokaždé se však vytasila s jiným repertoárem, skvěle propracovanou pěveckou show a velice příjemným vystupováním. V roce 2020 se přesune do nového prostoru – O2 Universum – a opět tento koncert slibuje to nejlepší, co zpěvačka může publiku předat.

 

 

Prozatím je výběr nejzajímavějších koncertů větších i menších takovýto, nicméně rok 2020 nabídne ještě mnohem větší škálu nejrůznějších českých i zahraničních hudebníků, kteří sem zavítají v rámci sólových projektů, ale i třeba na letní festivaly.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.