12.02.2020 13:30

Brad Paisley: 12 zdařilých songů countryového kytaristy Doporučeno

Brad Paisley Brad Paisley Zdroj: bradpaisley.com

Brad Paisley je výrazný a úspěšný zpěvák a kytarista, nicméně především ve Spojených státech, a to hlavně díky tomu, jakému žánru se věnuje. Country tento sedmačtyřicetiletý hudebník má jednoznačně v krvi a důkazem toho je i jeho 12 sólových studiových nahrávek. Pojďme se podívat na výběr z jeho dosavadní kariéry.

Hudebník Brad Paisley se narodil v Západní Virginii a již v útlém věku si oblíbil country především díky svému dědečkovi, který mu k osmým narozeninám daroval kytaru a naučil ho na ni hrát. Bude tomu již dvacet jedna let, co vydal svou debutovou desku Who Needs Pictures a hned na ní najdeme několik vydařených skladeb, které Brad napsal nebo se na jejich tvorbě podílel s dalšími hudebníky.

Ve střední Evropě, ale i v Evropě obecně americká country nemá zrovna pozici na předních místech různých hudebních žebříčků, což je v rámci kultury víceméně jednoznačné. Když se lépe podíváme na roky, kdy Brad svá další alba vydával, frekvence nás může až zarazit. Nové desky leckdy na vydání nečekaly ani rok, jindy mezi nimi byl rozestup pouhé roky dva. Pojďme se podívat na 12 vybraných (nikoli nejlepších) skladeb a videoklipů k Bradovým hitům, které leckdy svým textem a aranží působí na emoce a donutí posluchače přemýšlet.

1. He Didn't Have to Be

První desku Brad Paisley vydal v roce 1999 a její název jsem již zmínila - Who Needs Pictures. Tuto píseň Brad napsal spolu s dlouholetou kolegyní Kelley Lovelace, která ho provází celou jeho dosavadní kariérou umělce a taktéž se podílela na tvorbě jeho největších singlů.

He Didn't Have to Be je skladba, ve které Brad zpívá text z pozice nejprve malého chlapce, který žije pouze s vlastní matkou. Jeho maminka sice chodí na různá rande, ale on se nikdy nestane jejich součástí, až jednou vejde do dveří muž, který ho vyzve, aby šel do kina s nimi.

A právě tento muž se stane součástí chlapcova života napořád, stává se jeho otcem a prožívá všechny jeho zásadní životní okamžiky s ním, aniž by musel, až do doby, kdy se sám jako již dopělý muž stává otcem. Videoklip věrně kopíruje zpívaný text s různými retrospektivními přeskoky.

 

 

2. Two People Fell in Love

O dva roky později, tedy v roce 2001, se Brad přihlásil s další studiovou deskou nazvanou Part II. Další emotivní skladba, ve které hraje na elektrickou i akustickou kytaru, vypráví příběh dvou lidí, kteří se do sebe zamilují.

Nicméně láska není hlavním tématem skladby, ale spíš její výsledek – narození dítěte. To je například později úspěšné při studiu a získá Nobelovu cenu, nebo když se sejde početná rodina, všichni i vnoučata a pravnoučata jsou na místě díky dvěma nejstarším lidem. Videoklip sleduje tuto linku a představuje tři příběhy, ke kterým zpívaný text přesně sedí a ukazuje, jak tímto každý z nás může měnit svět.

 

 

3. Mud on the Tires

Třetí deska v pořadí je přímo nabitá skvělými skladbami (a to že s nimi Brad na albech rozhodně nešetří). Ve stejnojmenné skladbě s celým albem si trochu odpočineme od závažnějších témat a dostaneme se k dalšímu typickému tématu country. Brad zpívá o tom, že konečně získal půjčku, díky které si může koupit nový pickup – Chevrolet, vyzývá ostatní, ať jdou do lesů a polí, kde se ušpiní od bláta nejen pneumatiky.

Videoklip se točil při koncertě na akci Mudstock. Firma Chevrolet klip sponzorovala, a tak v něm vidíme auto této značky, ale i bitku dívek v blátě, které se hádají, jestli Brad lépe zpívá, nebo vypadá. To už ale musí posoudit každý za sebe.

 

 

4. Celebrity

To, že Brad zvládá zpívat i skládat působivé skladby stejně dobře jako ty vtipné, dokládá ve skladbě Celebrity z alba Mud on the Tires. Ani v textu, ani v klipu si nebral servítky s hudebním byznysem a populární kulturou obecně:

Someday I'm gonna be famous, do I have talent well no
These days you don't really need it thanks to reality shows

(Jednoho dne budu slavný, protože jsem talentovaný, vlastně nemám talent žádný,

Ale dneska ho díky reality show vůbec nepotřebuješ…)

Vtipný text se strefuje do reality show, různých talentových soutěží a do života slavných lidí, kteří už ztrácí kontakt s normálním způsobem života a přistupují na hru, že pokud se objeví v televizi, jsou jednoduše „cool“, ať už se věnují čemukoli. I když je tato píseň několik let stará, rozhodně její výpověď společností rezonuje dosud.

 

 

5. Little Moments

Další píseň je stále ze stejné desky a sází na jemnou atmosféru zpěvu a nenásilné doprovodné akustické kytary. Videoklip k Little Moments zachycuje různé páry, které vypráví o tom, jak se poprvé setkaly. Posledním pár tvoří samotný Brad se svou ženou Kimberly Williams-Paisley, která říká, že právě tahle píseň je o ní. A Brad zpívá, „že právě pro ty úplně křehké momentky se vyplatí žít.“

 

 

6. Whiskey Lullaby

Máme tu poslední ukázku z alba Mud on the Tires, a tou je první duet – srdcervoucí Whiskey Lullaby s americkou bluegrassovou a countryovou zpěvačkou Alison Kraus, která je známá především ze spolupráce na desce Raising Sand s Robertem Plantem. Tuhle akustickou temnou baladu, ve které vyznívá především kytara a dobro, vypráví dva, každý ze svého pohledu.

Pár se rozdělí kvůli nevěře, ale ani tak nejsou šťastní, a kvůli této chybě se oba utápí v alkoholu – whisky – až umírají. Nejdřív muž se zlomeným srdcem, poté žena, která si jeho smrt dává za vinu. Brad zpívá část z mužova pohledu, Alison naopak ženský úsek. Videoklip v celé své délce trvá necelých sedm minut a vypráví příběh zasazený do období druhé světové války.

 

 

7. Alcohol

Aby toho alkoholu nebylo málo, zůstaneme i s další deskou Time Well Wasted z roku 2005 s různými nápoji, které Brad personifikuje a připomíná, k čemu se alkohol může hodit. Z temných depresivních vod se ale posuneme zase ke vtipné lince Bradovy tvorby, což potvrzují verše jako například: You'll have some of the best times you'll never remember, with me (Se mnou můžeš zažít ty nejlepší časy, které si ale nebudeš pamatovat). Alkohol neodmyslitelně patří do příběhů, stejně tak do těch zhudebněných v country music.

 

 

8. Letter To Me

Páté album má pětku i v názvu 5th Gear a jedná se o další vynikající počin tohoto Američana. V této písni píše dopis. A komu? Sám sobě, když mu bylo 17 let. Inspirací mu opět byla jeho žena, která dostala návrh, aby napsala knihu What I Know Now: Letters to My Younger Self (Co už nyní vím: Dopisy mému mladšímu já). Píseň mu zabrala týden, než ji napsal, a nyní prý každý měsíc mění její sloky, jelikož píše nový dopis adresovaný svému mladšímu já.

V písni se vrací do svého dospívání a reflektuje, co bylo dobře a co špatně, a radí svému mladšímu já. Jako zkušenější a moudřejší vzpomíná na rozchod s dívkou, se kterou byl 7 měsíců, a když vztah skončil, neuvědomil si, že pro něj dívka nebyla vhodná a bral rozchod jako úplnou katastrofu, protože žádný náctiletý se nedívá do budoucna dál, než je páteční večer. Zároveň do písně vkládá hodně ze svého života, například lituje, že se neučil španělštinu, zmiňuje ulice Tomlinson and Eighth v jeho rodném městě nebo jméno jeho učitelky paní Brinkman.

 

 

9. Online

Znovu se nalaďme na vlnu humoru, přesně ten slibuje svižná skladba Online, která si bere na paškál sociální sítě. Jelikož album vyšlo už v roce 2007, zabývá se nejvíce sítí MySpace, která už dnes tolik nefrčí, ale odkaz písně zůstává stále aktuální.

Vypravěčem je geek, který žije u rodičů, hraje na tubu a pracuje v pizzerii Pizza Pitt, ale nedaří se mu navázat vztah s dívkou. Má mírnou nadváhu, je fanoušek sci-fi a je astmatik, ale má účet na MySpace, kde je vysoký, žije v Malibu, řídí Maserati, získal černý pás v karate a rád posedí u skleničky lahodného vína. Prostě je mnohem zajímavější online než ve skutečnosti. Tato píseň včetně videoklipu ale vyvolala i nevoli, podle kritiků prý Brad jako známý hudebník nenazpíval humornou skladbu, ale podporuje šikanu lidí, kteří nejsou tolik úspěšní. Ale s internetem máme zkušenost všichni, že…

 

 

 

10. Remind Me

Troufám si říci, že jeho novější alba nepředčí ta starší, alespoň soudě dle toho, jaká vydal doposud. Sice si pořád drží svou cestu, ale u některých skladeb občas zabrousí až příliš k popové lince. Abychom ve výběru skladeb měli ještě nějaký duet, volím skladbu Remind Me z alba This is a Country, kterou nazpíval spolu s countryovou zpěvačkou a také vítězkou talentové soutěže Idol Carrie Underwood.

I když se jedná o příjemnou baladu, přece jen se mi dvojice líbí více ve starší intimnější skladbě Oh Love. Lásku však řeší v obou. Tématem novější skladby je manželský pár, který se snaží znovu najít plamen, který zažehli na začátku jejich vztahu.

 

 

 

11. Country Nation

V roce 2014 se Brad opět objevil na scéně, tentokrát se studiovkou Moonshine in the Trunk. Na desce se objevují singly River Bank, Perfect Storm nebo Crushin' It, znovu se objevuje i Kelley Lovelace, která mu s tvorbou písní i nadále pomáhá, nicméně Brad má na tomto albu převahu – napsal na něj většinu písní sám.

Za všechny vybírám skladbu Country Nation. Proč? Především kvůli tématu – různých lidí, kteří proslaví a budují Spojené státy. Rodná země jako motiv je pro country více než typická, a nikdo se o krásách své země zpívat nebojí, stejně tak se v této skladbě objeví country jako hudba samotná, náklaďáky nebo motoristický NASCAR.

 

 

 

12. Heaven South

Zatím poslední album, které Brad vydal, je vydařené Love and War z roku 2017. Na něj si přizval hosty, například Timbaland, Johna Fogertyho nebo Micka Jaggera. Podařená deska čítá zajímavé kousky, nostalgická Last Time for Everything slibuje nepatrné odkazy na The Police nebo Van Halen, opačnou atmosféru návratů a silných momentů, které je třeba si užít, slibuje singl Today, který dokonce využili v jedné epizodě i tvůrci animovaného seriálu South Park.

Heaven South kritici označili dokonce jako „hymnu nostalgie“, nicméně díky svižnějšímu tempu a různorodosti nástrojů se hodí pro samotný závěr. V klipu se Brad s kapelou veze na korbě pickupu a vyjmenovává pozitiva amerického jihu spolu s vlastními vzpomínkami.

 

 

 

+ Bonus Bucked Off

Trocha obojího – vtipu i emocí – na konec slibuje skladba Bucked Off, kterou Brad Paisley vydal jako nejčerstvější novinku v lednu 2019.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.