19.03.2020 13:00

8 herců, co umí zahrát pravou muziku Doporučeno

Herci často umí i dobře zpívat. Ale… Mnoho herců se na pěveckou dráhu vrhlo s chutí, ale výsledky nakonec nabyly tak valné, jak nejspíš očekávali. Sólová hudební kariéra už je mnohdy větším oříškem než předem připravené písně pro film, muzikál či seriál. Ale talentované výjimky, které fanouškům doslova vyrazily dech, se i tak zřídka na scéně objeví.

  1. Jeff Bridges

Big Lebowski. A hned je jasné, o kterého herce jde. Jeff Bridges, který je hlavním protagonistou tohoto slavného filmu, je nejen výrazný herec, ale představil se v pokročilém věku také jako vynikající zpěvák a kytarista. „Hodně často jsem hrával a o to těžší bylo rozhodnout se, jestli chci být herec, nebo muzikant. A pak jsem si položil otázku jinak. Nemůžu skloubit obojí?“

Díky jeho mamince se od útlého věku věnoval hře na klavír. Když v roce 1980 pracoval na filmu Heaven's Gate spolu s country hvězdou Krisem Kristoffersonem, často hrával na kytaru. A k tomuto nástroji se vrátil spolu s natáčením filmu Crazy Heart, jehož knižní předloha od Thomase Cobba se do jisté míry inspirovala mnoha country hudebníky včetně zmíněného Kristoffersona. Titulní skladbu filmu I Don't Know nazpíval zaměnitelně s kterýmkoli profesionálním hudebníkem. V roce 2000 vyšlo jeho debutové album Be Here Soon. O jedenáct let později se přihlásil s deskou Jeff Bridges, na kterou složil hned několik písní. Sleeping Tapes z roku 2015 je ovšem z jiného soudku, jde o mluvené slovo a ambient.

 

 

  1. Hugh Laurie

Britského herce snad není třeba představovat. Muž mnoha umění. V mládí byl Hugh Laurie talentovaným sportovcem, ale nakonec si zvolil kariéru herce. Proslavil se mnoha rolemi, například si zahrál otce v pohádce pro děti Myšák Stuart Little nebo nepříjemného a mizantropického lékaře Dr. House, v jehož roli exceloval. I tam si několikrát zahrál na kytaru i na klavír, a to, že oba nástroje bravurně ovládá, dokázal v roce 2011, když vydal album nazvané Let Them Talk. Nechal na něm promluvit své oblíbené staré skladby na pomezí blues a jazzu.

S deskou se vydal na turné a zastavil se i v Praze, a nejen zde oslnil svým talentem hrát, ale taktéž zpívat, jelikož většinu písní odzpíval sám či v duetu se zpěvačkami. Za dva roky přišel s počinem Didn't It Rain a plně navázal na úspěch své první desky. Skvěle vybraný repertoár, který herci (hudebníkovi) jednoduše seděl, profesionální doprovodní hudebníci, brilantní výkony a ještě krapet vtipu či tance, čehož jako herec při svých vystoupeních (například i v Brně) využil. Do výčtu toho, čemu se Hugh věnuje a věnovat stíhá i jako otec tří dětí, je nutné zmínit i jeho literární talent, doposud vydal i knihu nazvanou Obchodník se smrtí a často taktéž píše scénáře k filmům. Více se o brněnském koncertě dočtete zde.

 

 

  1. Kiefer Sutherland

Tento britský herec se narodil do herecké rodiny kanadským rodičům, stejně tak se jeho dvojče – sestra Rachel – věnuje filmu. Seriál 24 hodin, který má již 9 řad a kde ztvárnil hlavní roli agenta Jacka Bauera, mu vynesl značnou popularitu. Ale i tento herec se vrátil k americkým kořenům a nazpíval hned několik skladeb a dokonce se vydal na turné.

Album Down in a Hole vyšlo v srpnu 2016 a Reckless & Me v září 2019, a na obou počinech se postaral o slušnou nálož country a rocku. Ani Česká republika nebyla ochuzena o živý koncert tohoto herce-zpěváka. Do Lucerna Music Baru zavítal v únoru 2020. Reportáž si můžete přečíst zde.

 

  1. Kevin Bacon

Jednašedesátiletý pensylvánský rodák Kevin Bacon dokáže zahrát na plátně snad cokoli. Exceloval v roli padouchů, romantiků ale i tanečníka, nicméně spolu se svým bratrem Michaelem založil kapelu The Bacon Brothers, se kterou vydal již devět studiových alb. Kevin se v této kapele vyšvihl jako kytarista i zpěvák a s doprovodnou kapelou bratři vystoupili i v různých televizních pořadech živě.

Stejně jako jeho již jmenovaní herečtí kolegové i on se nechal očarovat kouzlem folku a country a i když využívají například bicí, tudíž nejde o čistě akustické pojetí, dokážou to na pódiu pořádně rozjet. Koneckonců – můžete posoudit sami:

 

 

  1. Steve Martin

Že je Steve Martin známý komik z bláznivých amerických filmů? Ano, to mu už nikdo neodpáře. Vyzkoušel si taky kariéru stand-up komika, ale už méně lidí u nás ví, že se už od konce sedmdesátých let věnuje hudbě. Banjo držel poprvé ve svých rukou až v 17 letech, tehdy ho zvlášť zaujal bluegrass a brzy se stal členem kapely Nitty Gritty Dirt Band.

V roce 2009 vydal album The Crow: New Songs for the 5-String Banjo, na kterém mu hostovala například i Dolly Parton. I ve svých scénkách často využíval hudební nástroj, ale i když si mnohdy dělal legraci, bylo jasné, že k bluegrassové hudbě i k banju samotnému má velmi blízko. V roce 2010 dokonce začal udílet cenu pro nejlepšího bluegrassového banjistu neboli Steve Martin Prize, kterou získali například Noam Pikelny z vynikajících Punch Brothers nebo úžasná Rhiannon Giddens.

 

 

  1. Steven Seagal

A máme tu dalšího Stevea! Steven Seagal je pro hraní skutečně zapálený. Z jeho akčních filmů plných bojových scén je na první pohled jasné, že zvládne aikido, japonské moderní bojové umění, na profesionální úrovni. Méně známé už je, že Steven také hraje na kytaru a sbírá kytary velikánů dřívějších dob, jako byli Muddy Waters, Buddy Guy, Howlin' Wolf nebo Jimi Hendrix.

V roce 2005 vydal desku Songs from the Crystal Cave, na které najdeme žánry blues, rock, reggae i country a dance. I když si mnoho skladeb napsal sám, kritika album příliš nechválila. Stevena ale neodradila a další rok se přihlásil se zatím poslední deskou Mojo Priest. Ani tím si reputaci příliš nezvýšil a deska získala v jednom hodnocení dokonce jen jednu a půl hvězdičky z pěti možných.

 

  1. Bruce Willis

Akční hrdina se svými hláškami ve filmech střelí vždy do černého. Bruce Willis obelstí padoucha svou fikaností, přemůže ho svou obratností a na závěr si ještě zavtipkuje. Tento herec, který si Českou republiku a například pražskou hospodu u Zlatého tygra, velmi oblíbil, má ještě jedno nadání. To hudební. Na konci 80. let koketoval s popem a R&B, později vystupoval s bluesovou kapelou. 

Bruce skvěle zpívá a ovládá nástroj, který v tomto výčtu ještě nezazněl, ale taktéž patří do výběru těch tradičních amerických - foukací harmonika. 

 

  1. Billy Bob Thornton

Smrtící bumerang je film, za který si Billy Bob Thornton odnesl Oscara, ale také v něm zazářil. Zahrál si po boku parťáka Bruce Willise v Banditech, který je tím pádem také jeho hudebním kolegou a taktéž si zahrál v komedii Santa je úchyl. Thornton vždy miloval country a vlastní hudební dráhu si vybral již v roce 2001. Pro debutové album Private Radio napsal většinu skladeb sám a držel se na něm tradičního zvuku.

Další tři sólové country desky následovali vždy po dvou letech: The Edge Of The World (2003), Hobo (2005) a Beautiful Door (2007). Po sedmi letech na scéně začal vystupovat s kapelou The Boxmasters, ve které hraje také na bicí. Obstarává i zpěv, ale střídá se s kolegou J. D. Andrewem. Nyní se už nejedná o čistokrevnou country, ale mnohdy slyšíme další vlivy, především rocku. 

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.