27.03.2020 21:00

Christone „Kingfish“ Ingram: Vycházející hvězda světového blues Doporučeno

Nejprestižnější předávání cen pro bluesové umělce Blues Music Award, které se mělo uskutečnit v americkém Memphisu, je nyní odložené na neurčito. Už teď ale můžeme říct, že nominace přinesly jeden nový objev. Tím je teprve jednadvacetiletý kytarista Christone Ingram, přezdívaný Kingfish, který byl nominován hned v pěti kategoriích.

„V mém městě chce být každé dítě rapper, chtěl jsem dělat něco, co nikdo jiný nedělá,“ shrnuje svou motivaci pro hraní blues Kingfish. Dalo by se říct, že z hlediska místa narození má Kingfish pro hraní blues ty nejlepší předpoklady. Pochází totiž z delty Mississippi, z města Clarksdale, které je vzdálené pouhých deset mil od bájné křižovatky, kde kytarista Robert Johnson uzavřel svou bájnou smlouvu s ďáblem. Kingfish nepotřeboval nic podobného, aby kytaru ovládl: „Cvičím kdykoliv můžu, to je jediná smlouva, kterou jsem uzavřel, sám se sebou.“

Hudba byla odjakživa součástí Kingfishova života. Jeho rodina zpívala v kostele, Kingfish tak čerpal inspiraci z gospelu, už jako malý se začal učit na bicí a basu. Svou první kytaru dostal, když mu bylo jedenáct. Učil se u těch nejpovolanějších, navštěvoval lekce v muzeu Delta Blues. V této době vznikla i jeho přezdívka Kingfish, dal mu ji jeho mentor, mississippská bluesová legenda Bill „Howl-N-Madd“ Perry. Kromě lekcí čerpal esenci blues také poslechem mistrů žánru jako například B. B. Kinga, Roberta Johnsona nebo Muddyho Watterse. V jeho tvorbě však můžeme slyšet i vliv Jimiho Hendrixe nebo Prince.

 

 

 

Minulý rok vydal své debutové album s názvem Kingfish. V některých písních hostovali i známí bluesoví interpreti Buddy Guy a Keb’Mo‘. Kingfish zpívá s až zarážející jistotou protřelého bluesmana. Stejně tak dokáže rozezpívat svou kytaru, může to znít jako klišé, ale toto spojení nejlépe vystihuje způsob, jakým umí Kingfish hrábnout do strun. O výjimečnosti této desky svědčí i nominace na ceny Blues Music Awards a na Grammy v kategorii tradiční bluesové album.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Ve svých teprve jednadvaceti letech už sdílel pódium s takovými hvězdami blues, jako jsou například Eric Gales, Buddy Guy či Tedeschi Trucks Band. Kingfish je však stále teprve na začátku kariéry a ještě nám může hodně ukázat. V budoucnosti by rád posouval hranice žánru například spoluprací s rapperem Kendrickem Lamarem: „Základem je pro mě blues, ale chci si vytvořit zvuk a styl, který bude nezaměnitelný a unikátní.“

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.