06.11.2017 14:44

Ralph Towner na Strunách podzimu uctil jazzové klasiky

Letošní festival Struny podzimu zaujal programově návštěvou respektovaného jazzového kytaristy Ralpha Townera. Ten si navzdory dřívějším zdravotním problémům střihl hnedka dva koncerty v krásných prostorách kláštera svaté Anežky.

Ačkoli sedmasedmdesátiletý kytarista, známý z působení ze skupiny Oregon, už není žádný mladík, na koncertě v klášteře svaté Anežky dokázal, proč je dodnes brán za respektovaného jazzového kytaristu. Ralph Towner překonal v poslední době vážné srdeční problémy, které ovšem, jak v neděli 5. listopadu ukázal, mu nijak neubraly na jeho kytarové technice. Naopak v návaznosti na tyto okolnosti dokonce letos ještě stihl vydat desku s pro něj příznačným názvem My Foolish Heart.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Během svého hodinového setlistu uctil Towner památku klavíristy Paula Bleye písní Blue as in Play, vzpomněl ale také písní svého kytarového souputníka Johna Abercrombie, který letos bohužel zemřel. Ralph Towner se jinak držel převážně písní z nové desky, kde nabídl posluchačům krásnou cover verzi stejnojmenného jazzového standardu My Foolish Heart. Tento jazzový kousek se stal legendou již v roce 1932, kdy ho složil Victor Young, od té doby inspiroval mnohé hudebníky včetně i například Johna McLaughlina. Ralph Towner právě při těchto standardech ukázal sílu své techniky, které nestaví ani tak na rychlých kytarových bězích, ale důmyslných vyhrávkách a častých harmonických změnách. Posluchače tak například rozhýbal i při své nádherné písni Jamaica Stopover.

 

 

Z nové desky poté ještě představil skladby Pilgrim, Saunter či I´ll Sing to You. Poklidný setlist ovšem nabídl posluchačům ukázku Townerovy hráčské techniky, kdy prokázal své zkušenosti nabyté z progresivních 70. let. Jen tak předstoupit před publikum a hrát mu instrumentálně by neutáhl každý. V případě Ralpha Townera se dá říci, že setlist by klidně mohl být i delší, neboť sledovat, jak lehce přeskakuje prsty po strunách, až dosahuje takřka efektu dvojhry je strhující. S publikem se rozloučil klidným přídavkem I Fall in Love Too Easily. Můžeme jen doufat, že k nám třeba ještě někdy Ralph Towner přijede, neboť krom klasické kytary patří mezi respektované hráče i na její 12strunnou variantu.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.