31.10.2018 15:55

Glenn Hughes v Roxy vzpomínal na Deep Purple Doporučeno

Má-li hardrocková scéna najít nějakou svoji třetí cestu v tomto století, její největší nadějí je britský baskytarista Glenn Hughes, který v úterý 30. října vystoupil v pražském klubu Roxy.

Obklopen mladými hudebníky zavítal tentokrát do České republiky v rámci svého koncertního turné nazvaného "Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live". Oproti loňskému roku, kdy v pražském klubu Meetfactory představoval písně ze své desky Rezonate, a tedy ukazoval svoji současnou tvorbu, nabídl tentokrát posluchačům naopak výběr ze své éry z let 1973 až 1976, kdy hrál se skupinou Deep Purple.

Čtěte také: Glenn Hughes není jen rocker

Za bicí se posadil energický a nadupaný Ashley Sheehan, který Glennovu kapelu posílil v průběhu tohoto podzimu, klávesám vládl vynikající varhaník Jesper Bo Hansen a kytary se chopil Soren Anderson. Všichni mladí hudebníci od počátku nenechávali nikoho na pochybách, že zastupují důstojně své hudební vzory, jejichž písně během večera hráli. Naopak se snažili přiblížit zvuku a postupům z desek jako Burn, Stormbringer či Come Taste the Band, jejichž skladby byly nosným prvkem celého koncertního setlistu toho večera.

Glenn Hughes zahájil večer stylovou písní Stormbringer a opět dokázal, že jak na basu tak i hlasově si drží pořád špičkovou úroveň. Mnozí jeho rockoví vrstevníci mu dnes mohou jen závidět formu jak fyzickou tak i pěveckou, protože Glenn vedle mladých spoluhráčů rozhodně nepůsobil jako jejich dědeček či otec.

Během večera postupně zazněly takové pecky jako You Keep on Moving či Burn, ale rovněž došlo i na skladby, které naživo fanoušci Deep Purple šanci moc znát už nemají a to například Might Just Take Your Life či Sail Away. Připomenout je záhodno také skvělé bicí sólo, které si vystřihl bubeník Ashley Sheehan, když si dokonce nechal polít buben vodou z lahve, a do tohoto bubnu poté zuřivě bušil, až voda cákala na všechny strany.

 

 

Glenn Hughes připomněl tak fanouškům Deep Purple alternativní vývoj kapely, k němuž se současná sestava s Ianem Gillanem již nehlásí, byť co do kvality se jí nedá nic vytknout. Skladby, které vznikly v období bez Gillana pod vedením zprvu Ritchieho Blackmora či později ve společném uskupení s americkým kytaristou Tommym Bolinem a zpěvákem Davidem Coverdalem rozhodně patří do klenotnice rockových hitů a mít možnost je slyšet naživo prostě byl zážitek. Ostatně v této éře měly Deep Purple v podstatě tři zpěváky!

Prohlédněte si také fotografie z koncertu Glenna Hughese

Tommyho Bolina během večera sám Glenn Hughes vzpomněl a uctil, ostatně britský baskytarista během koncertu často komunikoval s publikem a připomínal mu, jak moc má rád koncertování v České republice. Ostatně proč by také neměl, když tu má opravdu velkou fanouškovskou základnu, čehož důkazem bylo takřka tisíc lidí v klubu Roxy.

Necelé dvě hodiny trvající koncert završil Glenn Hughes klasikou Smoke on the Water, na níž, stejně jako to dělal v 70. letech, navázal sólovým pěveckým partem v Georgia on My Mind. Jako přídavek si posluchači vytleskali ještě pecku Burn a po ní Highway Star.

 

 

Glenn Hughes tak připomněl, z jakých rockových kořenů vzešel, navíc přislíbil, že v příštím roce se do Prahy opět hodlá vrátit. Recenze z takového koncertu se píše lehce, když se dá jen chválit, protože tak poctivý výkon, jaký předvedla jak kapela tak i Glenn Hughes se jen těžko vidí. Glenn Hughes představuje opravdu unikátního hudebníka, který je spojovacím článkem jak hardrockových ér minulých, tak i současných, neboť nelze opomenout jeho stále vynikající sólovou tvorbu a k tomu ještě navíc spolupráce na deskách superskupiny Black Country Communion, s níž by měl dokonce v příštím roce natočit další album. Jestli tedy dnes někdo nabízí cestu hard rocku jako takovému, tak je to Glenn Hughes, který se i v současnosti umí zorientovat a nabízet neotřelý a inovátorský přístup v rockové hudbě.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Koncertní setlist: Stormbringer, Might Just Take Your Life, Sail Away, Gettin´ Tighter, You Keep on Moving, You Fool No One, Mistreated, Smoke on the Water/Georgia on My Mind, Burn, Highway Star

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.