16.10.2019 12:02

Vyprodané Roxy vidělo energický koncert Airbourne

Australská rocková senzace je od vydání svého debutového alba Runnin' Wild v roce 2017 na stálém vzestupu. Na festivalech Airbourne hrají ve stále prestižnějších časech. Do Prahy přijeli představit nové album Boneshaker, které ale vyjde až 25. října.

V pražském klubu Roxy večer odstartovali Američané Supersuckers. Airbourne si těžko mohli zvolit lépe. Supersuckers se s vystoupeními totiž moc nemažou a jejich hard rock je možná mírně máznutý punkem, ale jinak stejně zemitý a přímočarý jako hudba hlavních hvězd večera. Inspiraci trojice z arizonského Tucsonu plnými doušky čerpala hlavně ze studnice zvané Motörhead. A to nejen hudebně, ale i vizuálně. Není tedy divu, že si přítomné publikum i přes poměrně mizerný zvuk bleskově získali a celé jejich vystoupení se neslo ve skvělé atmosféře.

A ta se přenesla i na set headlinera večera. Airbourne se vřítili na pódium jako divoká voda. Nespoutanou energií pulzující vypalovačka Raise the Flag je jejich tradičním otvírákem a jasně ukázala, v jakém tempu se nesla následující hodina a půl. Sekané riffy kadence uragánu a vyřvávaný refrén jsou poznávacím znamením Airbourne.

 

 

Nejvíc pozornosti na sebe pochopitelně strhával nespoutaný frontman Joel O'Keefe, ale kapela je ve skutečnosti sehranou jednotkou. Druhý kytarista Matt Harri Harrison je sice v sestavě teprve krátce, ale působí, jako by v ní byl od počátku. Hned druhá v pořadí byla hitovka Too Much, Too Young, Too Fast. Hlediště bylo plné zpocených těl, pivo teklo proudem a holky ztrácely zábrany. Takhle nějak to muselo vypadat někde v zaplivaných australský putykách, když v nich počátkem sedmdesátých let začínali AC/DC.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Nová deska byla v setlistu zastoupena dvěma vypalovačkami - Burnout the Nitro a titulní Boneshaker. Z těch je jasné, že na nahrávce nás nejspíš žádné šoky nečekají a Airbourne si pojedou dál svou osvědčenou cestou, což je dobře. O'Keefe má komunikaci s publikem skvěle zvládnutou, navíc mu nedělá problém se třeba během písně s kytarou vydat přímo do kotle nebo na balkon. Došlo také na vzpomínku na Lemmyho Kilmistera, kterému je věnována písnička It's All for Rock'n'Roll z minulého alba Breakin' Outta Hell. Sám velký šéf Motörhead se kdysi objevil v klipu k písni Runnin' Wild ze stejnojmenného debutového alba. Při této příležitosti byl na scénu dovezen minibar s láhví whisky. Není asi nutné dodávat, že v ní brzy nezbyla ani kapka.

Airbourne v Roxy naplnili očekávání. Devadesát minut hard rockového běsnění muselo jejich fanoušky totálně vyčerpat a zároveň uspokojit. Žádný z hitů nechyběl. A i když nadupaný klub jejich show svědčí, pro příště by Airbourne slušel i o dost větší prostor.

Setlist: Raise the Flag, Too Much, Too Young, Too Fast, Burnout the Nitro, Back in the Game, Girls in Black, Bottom of the Well, Breakin' Outta Hell, It's All for Rock 'n' Roll, Boneshaker, Live It Up, Stand Up for Rock 'n' Roll, Ready to Rock, Runnin' Wild

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.