18.07.2022 21:17

Kiss to na konci cesty vzali ještě jednou přes Prahu

Star Child, Demon, Catman a Space Ace. Čtveřice komiksových figur pod názvem Kiss vtrhla na rockovou scénu v sedmdesátých letech a od té doby se stala něčím mnohem větším, než kapelou. Stala se pojmem, symbolem nadživotnosti rockových hvězd. A nyní by se jejich pouť měla chýlit ke konci. V rámci rozlučkového turné se ještě jednou vrátili i do Prahy.

 Pohled na obří sochy jednotlivých členů sestavy po obou stranách pódia jasně naznačoval, že ani tentokrát se Kiss ve své rozmáchlosti nehodlají držet zpátky. A hned po známém "You want the best" intru se tento předpoklad ukázal být správným. Za zvuků klasické vypalovačky Detroit Rock City se hudebníci snášejí na zvedacích platformách z nebes, jako nějací bohové z příběhů Ericha von Dänikena. A to je teprve začátek.

Opulentní je slovo, vystihující současné koncerty Kiss asi nejlépe. Jedná se o rekapitulační turné, drtivou většinu setlistu tvoří mnohokrát vyzkoušené a prověřené hity ze všech období, včetně toho nenamaskovaného. Dvouhodinový program je koncipován tak, aby diváka doslova zahltil vjemy. Velkolepou pyrotechniku střídají lasery, stále něco bliká, kouří, bouchá, vzduchem létají konfety. Z tohoto hlediska se opravdu nešetřilo na ničem.

A co samotná čtveřice na pódiu? Dává si záležet, aby 15 000 fanoušků ve vyprodané hale dostalo přesně to, za co si zaplatili. Gene Simmons plive oheň i krev, na platformě se nechá vynést vysoko pod střechu, Paul Stanley se na závěsném zařízení vznáší nad hlavami diváků, Tommymu Thayerovi se kouří z kytary a i na Erica Singera je při sólu vidět přes celé hlediště, když se s celou sestavou bicích vznese do několikametrové výšky. Co na tom, že program je takřka na chlup stejný, jako před třemi lety v Edenu? Kiss mají svoji show promyšlenou a vycizelovanou do posledního detailu. Pokud své hudební, či pěvecké výkony podporují nějakou skrytou technikou, není to nikdy znát. A fanoušci jim to, pochopitelně, žerou i s navijákem.

Pokud jsme v O2 Areně byli svědky posledního koncertu těchto nesporných rockových legend, jedná se bezesporu o odchod ve velkém stylu. A je nepochybné, že hudebnímu světu bude tenhle nenahraditelný cirkus chybět.

Setlist: Detroit Rock City, Shout It Out Loud, Deuce, War Machine, Heaven's on Fire, I Love It Loud, Say Yeah, Cold Gin, Lick It Up, Calling Dr. Love, Tears Are Falling, Psycho Circus, 100,000 Years, God of Thunder, Love Gun, I Was Made for Lovin' You, Black Diamond, Beth, Do You Love Me, Rock and Roll All Nite

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.