×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 239
Vytisknout stránku
30.10.2022 19:24

Sting je ztělesněním profesionality, autenticity a elegance Doporučeno

Sting, O2 arena Praha, Sting, O2 arena Praha, Foto: Karla Tallas/musicweb.cz

V pátek 28. října předvedl Sting v pražské O2 areně po všech stránkách profesionální, bezchybnou a perfektní šou. Jeho vystoupení bylo nádherné, emotivní a dojemné. Ať už jeho kondici příznivě ovlivnilo volno, které si vyžádala pandemie koronaviru, nebo vzácně netypický životní styl rockové hvězdy, tento 71letý muzikant je ve skvělé fyzické a pěvecké formě. Koncertní set aktuálního turné je postavený na největších hitech slavného skladatele a hudebníka, obohacený o několik novinek z jeho posledního studiového alba The Bridge, jež vyšlo v období lockdownu v roce 2021. Večer zahájil půlhodinovým vystoupením Stingův syn, muzikant a skladatel John Sumner, který je svému otci podobný po vzhledové a v určitých polohách i po pěvecké stránce.

„Žijte si svůj život, protože to je to jediné, co můžete dělat!“ Tato slova ze skladby Live Life! vzkázal publiku Stingův prvorozený syn Joe Sumner, který zahájil svůj set s úderem osmé hodny večerní. Svou tvorbu představil výběrem osmi skladeb. Vystoupit v hale s kapacitou O2 areny sólo s kytarou a bez doprovodu kapely, vyžaduje velkou dávku sebevědomí. Podle nasazení a výkonu, který Joe Sumner předvedl během svého vystoupení je zřejmé, že tento sympatický muzikant nedostatkem sebevědomí rozhodně netrpí. Bez pochyb netrpí ani nedostatkem hudebního talentu. Na hvězdu první velikosti, jakou je jeho slavný otec, ale nedosahuje. One Man Show v jeho podání bych si z několika důvodů dokázala více užít v intimní atmosféře menšího klubu než v hale velikosti O2 areny. Prvním důvodem je repertoár, který si určitě zaslouží pozornost. Tím dalším jsou poselství, jež umělec posílá prostřednictvím svých písní.

Možná se nejedná o sdělení, která bychom neslyšeli od nikoho dalšího. Jde ale především o důležité životní hodnoty, jež se z naší společnosti bohužel vytrácí, a proto je dobré je šířit a připomínat si je v různých formách tak často, jak je to jen možné. V neposlední řadě bych si Joea Sumnera ráda vychutnala v jiném prostředí jednoduše proto, že možnost vystoupit v hale typu O2 areny vybízí méně známé umělce k tomu, aby během krátké chvíle oslovili co nejvíce fanoušků. Tím pádem ambice občas převýší přirozenost. Joe se nám chtěl zřejmě v dobrém pochlubit, co vše umí dělat se svým hlasem. V tomto ohledu by bylo dobré místy ubrat. Každopádně bylo příjemné vidět Joea Sumnera v roli předskokana jeho otce, s nímž ho kromě biologického pouta pojí nejen vášeň pro hudbu, ale i zájem o stav světa a péče o lidi. Oba umělci patří mezi známé aktivity a filantropy.

Stingovo celosvětové turné My Songs Tour začalo v květnu roku 2019 ve Francii a bylo několikrát přerušeno vlivem pandemie koronaviru. Turné je pojmenované podle jeho třináctého studiového alba, jež vyšlo v roce 2019. V jeho diskografii se jedná o druhé studiové album, které obsahuje nové verze dříve vydaného materiálu. Prvním bylo album Symphonicities z roku 2010. My Songs je kolekcí zpěvákových nejoblíbenějších skladeb, jak z jeho éry v The Police, tak z období sólové kariéry. Základ koncertního playlistu je na celém turné totožný. Výjimku byla místa, kde Sting vystupoval dva a více dnů po sobě, jako tomu bylo třeba v případě osmi rezidenčních koncertů v Las Vegas, nebo dvou vyprodaných vystoupení v Londýně. Někdy obměňuje umělec skladby v průběhu turné podle momentálního rozpoložení.

Sting je profesionál v každém smyslu slova. Za doprovodu kapely a dvou vokalistů nastoupil na pódium na minutu přesně. Ve své 90 minut trvající šou vsadil na jistotu, kterou je jeho kvalitní a bohatý repertoár, disponující řadou nadčasových klasik a nesmrtelných hitů. Sting věnuje svůj čas raději tvorbě nových skladeb, nebo předělávání a přearanžování jeho známých hitů, než marketingovým strategiím. Důkazem tohoto tvrzení je i koncept jeho aktuálního turné. Po vizuální stránce nejde o žádnou velkolepou šou s řadou efektů a kulis. Scéna působila přirozeně, příjemně a jednoduše. Uprostřed pódia viselo jedno plátno, které bylo umístěno níže, než tomu bývá obvykle. Pravděpodobně tím chtěl umělec více podtrhnout propojení jeho osobností, tvorby, kapely a poutavých projekcí tak, aby vše dohromady působilo jako jeden smysluplný celek. Působivá byla hra se světly, která skvěle korespondovala s atmosférou celkové šou.

Sting odzpíval celé vystoupení s bezdrátovým mikrofonem, takže mohl hrát na baskytaru a zároveň se volně pohybovat po pódiu. S publikem komunikoval převážně prostřednictvím hudby. Mezi jednotlivými skladbami mluvil jen minimálně. Úvod koncertu patřil trojici z největších hitů ze Stingova katalogu, a to Message In A Bottle, Englishman In New York a Every Little Thing She Does Is Magic.  Jediným momentem, kdy Sting přerušil hitovou smršť, byla trojice nových skladeb: It It’s Love, For Her Love a Rushing Water, z posledního, kladně přijatého alba My Bridge. Nutno podotknout, že nový materiál kvalitou nezaostává za proslulými počiny tohoto charismatického umělce a v setu největších hitů byly nové songy příjemným zpestřením.

Sympatickým gestem byl ze strany Stinga způsob, jakým uváděl a několikrát v průběhu večera vyzdvihoval členy své doprovodné kapely, které považuje dle jeho slov rovněž za členy své rodiny. Svůj prostor dostal 18letý talentovaný muzikant Shane Sager, který se ve skladbě Brand New Day bravurně zvládnul party na foukací harmoniku, které v původní nahrávce nahrál Stevie Wonder. Opomenuti nebyli ani oba back vokalisté, kteří si střihli duety se Stingem. Americký zpěvák a skladatel Gene Noble zaujal v roce 2016 písní Only Love, kterou hrála rádia po celém světě. V koncertním programu Stinga dostal Gene svůj prostor ve skladbě Shape Of My Heart. Sympatická a skvělá vokalistka Melissa Musique zazářila po boku Stinga v nádherné baladě Whenever I Say Your Name, jejíž původní verzi nazpívala se Stingem famózní zpěvačka Mary J Blige. Když už je součástí turné i Stingův syn Joe Sumner, bylo by divné, kdyby si se svým otcem nezazpíval alespoň jednu skladbu. Za bouřlivého aplausu společně odzpívali věc King Of Pain, jeden z klasických hitů The Police. Sting se s publikem v O2 areně rozloučil dojemnou písní Fragile, kterou věnoval všem Ukrajincům a ženám v Iránu, které statečně bojují za možnost svobodné sebeprezentace.

Sting nepřestává ohromovat tím, jak skvěle on, jeho hlas i jeho písně, obstávají ve zkoušce času. V 71 letech vzdoruje stárnutí po svém a způsobem, který u mnohých vyvolává nedůvěru a jiní ho se zatajeným dechem obdivují a přeji si být v jeho letech stejně vitální. Na sobě měl upnuté džíny a přiléhavé šedé tričko zvýrazňující jeho pružný hrudník. Svým vzhledem a vyrovnaností působil spíše jako jógový guru než jako typický rockový muzikant. Zachovával si pro něj typický výraz vážnosti, ale zároveň lehkosti a nešetřil ani úsměvy. Publikum dostal zejména svou přirozeností, specifickým šarmem a elegantním projevem. Žádné umělé a zbytečné pózy a gesta se ale naštěstí nekonaly. Sting si drží svou úroveň po stránce hudební i osobnostní. Ke svému vystoupení nepotřebuje zbytečné divadlo. Každým svým gestem a počinem dává najevo, že vzešel ze staré školy a ke svému životnímu poslání hudebníka přistupuje se ctí a respektem. Dojetí, husí kůže a jednoznačně jeden z nezapomenutelných životních zážitků. Takový byl koncert Stinga, umělce, který stále právem patří mezi špičku hudební scény.

Setlist: Message In A Bottle (The Police), Englishman In New York, Every Little Thing She Does Is Magic (The Police), It It’s Love, For Her Love, Rushing Water, If I Ever Lose My Faith In You, Fields Of God, Spirits In The Material World (The Police), Brand New Day, Shape Of My Heart, What Could Have Been, Whenever I Say Your Name, Walking On The Moon (The Police), So Lonely (The Police), Desert Rose, King Of Pain (The Police), Every Breath You Také (The Police), Roxanne (The Police), Fragile

 

Poslední od Karla Tallas