22.06.2018 9:30

Rozhovor s Bad Karma Boy: V Česku chybí celoplošné alternativní rádio

Produkují hity, ale přesto jsou součástí alternativní scény. Slovenská skupina Bad Karma Boy se od popu s psychedelickou atmosférou posunula blíže k elektronice a své aktuální album Překrásný nový svět představí již tuto sobotu na pražském Metronome festivalu. Na otázky Musicwebu odpovídal frontman kapely Juraj Marikovič.

Vy už jste na domovské scéně zavedenou značkou. Máte tip na nějakou zatím neobjevenou slovenskou kapelu?

Zo slovenskej scény určite odporúčame NVMERI, Purist, IsamaZing alebo Stroon-a, aj keď nie sú zrovna neobjavení... A samozrejme FVLCRVM, ale ten už je objavený aj na viacerých kontinentoch.

Byli jste na tour se skupinou Role, předtím Dalekko. Máte s českými kapelami evidentně přátelské vztahy a soudím, že tyhle dvojkocerty jsou oboustranně výhodné. S jakou zahraniční skupinou byste si rádi zahráli?

České kapely máme veľmi radi. Okrem spomínaných Role a Dalekko sme hrali aj s Mayen, Kieslowski alebo Ghost of You, vždy to bolo super. Zo zahraničných kapiel by sme si najradšej hrali vždy s tými, ktoré aktuálne počúvame, dlhodobejšie sú to teraz najmä Unknown Mortal Orchestra alebo Connan Mockasin, ale tí sa v Bratislave zatiaľ neplánujú zastaviť.

Kde nejradši v Praze hrajete? Který klub má podle vás nejlepší atmosféru?

Našim obľúbeným klubom v Prahe je Café v Lese, hrali sme tam niekoľko krát, dokonca sme tam krstili tretí album. Dúfam, že na jeseň sa tam opäť vrátime.

Snažíte se aktivněji prosazovat i mimo československý rybník a zároveň plánujete i nadále zůstat u svého mateřského jazyka?

Určite nás zaujímajú zahraničné showcase festivaly, niektorých sme sa aj zúčastnili, hrali sme aj klubové koncerty v európskych mestách (Francúzsko, Estónsko, Poľsko…) určite to plánujeme robiť aj v budúcnosti, ale jazykom našich piesní pre nás zatiaľ (a zrejme navždy) zostáva slovenčina. Baví nás písať slovenské texty. Jeden vznikol aj s pomocou českého básnika Jana Tesnohlídka ml.

Produkujete hity, ale přeci jen na Slovensku zůstáváte součástí spíše alternativní scény. Čím to, že vás mainstreamová média stále ignorují?

Ani sa tam nesnažíme akýmkoľvek spôsobom dostať. Robíme to, čo nás baví najviac. Tvoriť v štúdiu pesničky, ktoré sa nám páčia, dať im zvuk a produkciu, ktorá nás za dva dni neomrzí a potom tieto pesničky/albumy prezentovať na vlastnom turné v čo najlepšej kvalite. Všetko ostatné ide tak trochu mimo nás.

Svůj styl označujete jako urban melancholy. Co si pod tím máme představit? Ovlivňuje vaši tvorbu ve velké míře život ve městě?

Žijeme v meste od narodenia, je to pre nás prirodzené. Ide asi aj o témy, ktoré si vyberáme a celkovú atmosféru skladieb, vplyv ľudovej hudby u nás nenájdete.

 

 

Co byste si vybrali z programu Metronome Festivalu? Baví vás velké hudební akce?

Určite Superorganism, Chemical Brothers, John Cale, Umakart. Veľké festivaly nás bavia, po klubovej sezóne je veľký open-air stage challenge – ale v najlepšom zmysle slova. A je úplne fantastické, keď môžeme hrať na jednom evente s kapelami, ktoré máme radi.

Pocházíte z různých hudebních uskupení. Je lepší se soustředit na jednu kapelu nebo je možné a přínosné být rozkročený mezi více projektů?

Podľa mňa je dobre to striedať, človek si uvedomí čo ho viac baví a vystihuje a potom môže pokračovať hudobne svojim smerom. V našom malom “Československu” nie je problém hrať aj v troch kapelách. Ak ma človek teritórium “svet” je to asi väčší problém, minimálne ak má kapela dlhšie turné.

V Česku považujeme slovenskou hudební scénu za progresivnější. Čím si to vysvětlujete? Jak se třeba díváte na aktivity Radia_FM?

Radio_FM je pre slovenskú scénu nenahraditeľné. Nevieme si predstaviť, ako by naša scéna existovala bez neho. Alternatívne rádio s celoplošným vysielaním a širokým žánrovým spektrom je nenahraditeľná vec, ktorá v Česku podľa nás chýba, čo nám potvrdili aj české kapely, s ktorými sme sa o tom rozprávali.

Sdílíte stejný hudební vkus v rámci kapely? Ovlivňujete se navzájem?

Členovia kapely počúvajú rôzne veci, ale spoločný menovateľ tam je. Určite sa ovplyvňujeme, objavujeme nové veci cez svoje playlisty pred koncertom alebo v cestou v dodávke.

Jaký máte přístup ke své tvorbě? Liší se napříč kapelou?

Neskladáme ako kapela, skôr ako solo songwriteri, momentálne v našej kapele len ja s Adélou. Spoločne potom dávame v štúdiu dokopy aranže, štruktúry, produkciu...

Jste poměrně produktivní. Vracíte se na svých koncertech ke starším kouskům i třeba v nových aranžích nebo vás už nebaví a v nadšení z nových songů byste hráli jen je?

Koncertný playlist je pre nás veľká téma. Prechádza neustálou evolúciou a väčšinou na koncertoch hrávame aktuálny album a zo starších albumov len to, v čom sa cítime momentálne najkomfortnejšie. Ak niekto príde na náš koncert za dva mesiace, možno sa až tak veľmi nezmení, ale ak príde za rok, bude ten rozdiel veľký.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

V čem spočívá změna stylu na vaší poslední desce? Použili jste i nějaké netradiční nástroje? Prospěly kapele personální změny?

Zmena pre nás prichádza prirodzene, nebaví nás opakovať sa, potrebujeme používať nove nástroje a postupy, aby nás to bavilo. Na tejto doske sme prvý krát spolupracovali s producentom (Pišta Kráľovič - FVLCRVM, NVMERI), ktorý nás veľmi posunul. Najväčšia novinka pre kapelu bola, že klávesáčka Adela začala skladať a spievať, veľmi to spestrilo a skvalitnilo nový album.

Ve své muzice se určitě posouváte, co texty?

Sú pre nás témou číslo jedna. Bez dobrého textu nie je song. Až keď text začne mat určitú formu, vieme, že máme pesničku, dovtedy je to len nápad.

Název nového alba zní poměrně hořce. Z čeho jste zklamaní?

Názov albumu sme zobrali z titulu knihy Aldousa Huxleyho “Prekrásny nový svet”, poukazuje na črty a absurdity spoločnosti, ktoré silne vnímame aj v súčasnosti. Je to kniha o neslobode, konformite, úniku pred zdravým rozumom...

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.