11.06.2020 14:00

Mighty Oaks: Hudba je společným jazykem nás všech Doporučeno

Indie folková kapela Mighty Oaks je důkazem, že hudba dokáže spojovat lidi napříč zeměmi. Zatímco frontman Ian Hopper, který rozhovor poskytl, pochází z USA, jeho spoluhráči Claudio Donzelli a Craig Saunders jsou z Itálie a Velké Británie. V únoru letošního roku vydalo trio své čtvrté studiové album All Things Go.

Často býváte přirovnáváni ke skupinám The Lumineers, Fleet Foxes nebo Kings of Leon, je to podobnost čistě náhodná, nebo se jimi vědomě inspirujete?

Skupinám The Lumineers i Kings of Leon jsme předskakovali, možná proto s nimi býváme spojováni. Folkový akustický zvuk těchto kapel také není nijak zvlášť vzdálený povaze naší hudby. Fleet Foxes jsou známí svými doprovodnými vokály, což je i důležitá součást našeho zvuku. Všechny tři kapely jsou skvělé, takže srovnání s nimi je pro nás pocta!

Poslední rok jste podnikli společnou tour s The Lumineers, jaký to byl zážitek?

The Lumineers jsme poprvé předskakovali již v roce 2013 při jedné show v Německu a jsme šťastní, že si nás vybrali znovu, tentokrát dokonce na celoevropskou tour. Zážitek to byl skvělý. Přestože jsou úspěšnou kapelou známou prakticky po celém světě, pořád působí neskutečně pokorně, jak členové kapely, tak jejich tým. Bylo velmi inspirativní setkat se s lidmi, kteří přes svou slávu zůstávají milí a skromní.

V rámci tour jste navštívili velkou část Evropy a Severní Ameriky. Máte v nějaké zemi oblíbené publikum?

V každé zemi mají koncerty díky publiku zcela jedinečnou atmosféru, je těžké vybrat jedno oblíbené. Někdy bývá dav velmi tichý, což je celkem znervózňující, než si uvědomíte, že skutečně soustředěně poslouchají. Jindy máte hlučné publikum, které se mezi skladbami hlasitě baví. Pak ale začnete hrát a najednou se všichni přidají se sborovým zpěvem.

 

 

Čím vyplňujete čas mezi koncerty?

Každý se snažíme najít si chvíli pro sebe. Jsme spolu dostatečně dlouho, abychom poznali, kdy ji potřebujeme. Někdo vyrazí objevovat město, někdo zůstane na hotelu. Setkáváme se opět až navečer, kdy si dáme společné jídlo a pár drinků.

Pojďme k vašemu novému albu All Things Go, liší se v něčem od těch předchozích?

Z hlediska zvuku jsme se chtěli posunout z komfortní zóny. Ve studiu jsme si hodně hráli a experimentovali, zkoušeli zvuky, které bychom se normálně neodvážili použít, vymýšleli nové způsoby nahrávání, například ponechání kytarové demo stopy ve finální skladbě nebo přimíchaní stopy bicích nahrané na mobilu. Ale podobnost s předchozími alby je stále silná. Nadále zůstávají rozmanité akustické nástroje a vokály, což je důležitá složka našeho zvuku.

Jak probíhal proces skládání?

S nejvíce nápady asi přicházím já. Claudio a Craig často také přispějí a některé skladby vznikají společným jamováním. Při tvorbě posledního alba jsme se na několik dní stáhli z běžného života, společně se zavřeli a společně psali.

Myslíte, že vaši hudbu nějak ovlivňuje fakt, že pocházíte z rozdílných zemí?

Řekl bych že ne, to je právě na hudbě to krásné! Nemá žádné pevné hranice, je univerzální, představuje náš společný světový jazyk.

V textech si zakládáte na upřímnosti. Jaké je sdělovat svoje osobní životní příběhy lidem, kteří vás vůbec neznají?

Dělám to tak od začátku, takže jsem si na to zvykl. Ne vždy se mi při rozhovorech daří popsat ostatním lidem svoje pocity, takže psaní textů je způsob, jak to obejít. Je to jako levnější forma terapie.

 

 

Album má krásně zpracovanou grafiku a prodáváte ho i jako vinyl. Jak jsou na tom gramofonové desky ve srovnání s vašimi cédéčky či streamovanou hudbou?

Vinyl má stále něco do sebe. Myslím, že lidé poslouchají hudbu na vinylu jinak. Celý proces, kdy přiložíte jehlu a vychutnáte si album v plné délce, je daleko unikátnější než streamování, kdy nahrávku můžete přepínat po třiceti sekundách. Ale streamování se stalo jedním z hlavních způsobů, jak lidé dnes konzumují hudbu, takže nám nezbývá, než si na to zvyknout a přizpůsobit se.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Co je pro vás nejzásadnějším poselstvím vaší hudby?

Především upřímnost, která nejvíce rezonuje mezi lidmi. V textech mluvíme o věcech, kterými si lidi procházejí každý den. Na posledním albu jsou i některé sociálně kritičtější písně. Ve skladbách Kids či Light the World on Fire se zabýváme otázkami, zda děláme dost proto, abychom se dobře starali o ostatní a o svět, ve kterém žijeme, nebo můžeme udělat ještě více.

V souvislosti s pandemií byla kapela nucena zrušit chystané turné k nové desce. Fanoušci však o všechny evropské koncerty nepřijdou. V pražském Rock Café vystoupí Mighty Oaks 7. září.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.