19.09.2012 13:00

Ibrahim Maalouf navštíví pražskou Akropoli

Ibrahim Maalouf Ibrahim Maalouf Zdroj: ibrahimmaalouf.com

Dvaatřicetiletý libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf vymyslel vlastní hudební vesmír, kde se hudebně spojuje Západ s Východem – arabské stupnice, klasika, jazz, elektronika i hard rock a hip hop. Klasicky vzdělaný hráč, ještě v peřince uprchlík z válečného Bejrútu žijící v Paříži.

V mládí mozartovsky geniální dítě, později jazzman z náhody, dnes prýštivý hudební gejzír strhující přesvědčením: „Hudba není něco, co existuje, je to něco, co teprve vzniká. Bez pravidel, omezení, hranic."

Těžko bychom také hledali jiného muzikanta, který za tak krátkou dobu získal tak širokou posluchačskou obec, a přitom hraje hudbu originální a nekompromisní. Ibrahim Maalouf se narodil v Beirutu v rodině, v níž převládali hudebníci a intelektuálové. Jeho strýc, světoznámý spisovatel Amin Maalouf, je nositelem prestižní Goncourtovy ceny, dědeček byl básníkem a muzikologem, matka je pianistka a otec Nassim Maalouf klasický trumpetista známý tím, jak upravil trubku pro potřeby arabské hudby, která používá tóny v evropských durových a mollových stupnicích se nevyskytující. Po dva roky pracoval s nástrojáři z pařížské společnosti Henri Selmer, výsledkem byla trubka opatřená čtvrtým pístem. 

 

 

Jeho syn v syntéze východní a západní hudby pokračuje. Když Ibrahim po vypuknutí libanonské občanské války vyrůstal v Paříži, od 7 let studoval jako zázračné dítě trubku u svého otce, vedle evropské klasiky a jazzu vstřebal i arabský hudební systém a vše propojil do vlastního hudebního světa, který navzdory sofistikovanosti překypuje energií. Jeho koncerty připomínají pečlivě načasovanou sérii výbuchů hudební ekvilibristiky, k Maloufovým inspiracím patří i Led Zeppelin.

The line-up:
Ibrahim Maalouf - trumpet
Laurent David - bass
Xavier Rogé - drums
Frank Woeste – Fender Rhodes
François Delporte - guitar
Youenn Le Cam – Breton bagpipes, flute, trumpet

Maalouf v současnosti představuje nejprogresivnější hudební spojku mezi Západem a Východem. Natáčel a koncertoval s Elvisem Costello, Stingem, Salifem Keitou, Amadou & Mariam, Vanessou Paradis, Lhasou de Sela, Arturem H nebo Erikem Truffazem a Davem Douglasem. „Mutantní trumpetové šílenství," napsal o něm anglický novinář Andy Morgan.

Ono trumpetové šílenství si budou moci příznivci originálních fúzí vychunat již 2. října v pražském Paláci Akropolis. Rozličné hudební styly začne Ibrahim Maalouf spojovat v půl osmé večer. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na pokladně Paláce Akropolis v ceně 460 korun na stání a 510 korun na sezení. 

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.