01.08.2014 8:00

Reunion po čtrnácti letech. Legendy Neutral Milk Hotel brzy navštíví i Prahu

Fanoušci indie rocku budou mít již 3. srpna žně, v pražské Meet Factory totiž vystoupí legendy svého žánru Neutral Milk Hotel. Kapela, která ovlivnila další velká jména jako Arcade Fire či Beirut, se po čtrnácti letech dala dohromady a vyrazila na reunionové turné.

Poslední album těchto indie průkopníků, které vyšlo v roce 1998 pod názvem In The Aeroplane Over The Sea, patří mezi nejvýznamnější hudební počiny posledních desetiletí. Otázka, kam až to mohla americká čtyřčlenná formace dotáhnout, však zůstává zatím nezodpovězena. Kapela se totiž hned rok po vydání své přelomové desky rozpadla a odmlčela na následujících 14 let. O to větší ale bylo překvapení, když se muzikanti dali před rokem znovu dohromady a vyrazili na reunion turné, aby ukázali, že ne nadarmo patří k velkým jménům nejen indie-rockové hudební scény.

Neutral Milk Hotel vznikli v polovině devadesátých let v americkém státě Georgia, a sice původně jako lo-fi projekt frontmana Jeffa Manguma. První album On Avery Island (1996) pak na sebe nenechalo dlouho čekat, i když skutečný úspěch Jeff zaznamenal až po uzavření trvalé spolupráce s dalšími třemi členy Scottem Spillaneem, Julianem Kosterem a Jeremym Barnesem. Následující album In The Aeroplane Over The Sea se pak stalo skutečným trhákem tehdejší hudební scény a senzací pro většinu hudebních kritiků. Alternativní texty jednotlivých písní, indie rock zkombinovaný s psychedelickým folkem a doprovázený nejrůznějšími hudebními nástroji zaručily začínající kapele čestné místo v dějinách hudby.

 

 

Nad budoucností Neutral Milk Hotel sice zatím visí otazníky, jedno je však jisté. Jejich turné splnilo veškerá očekávání, koncerty jsou často rychle vyprodány a kritici vesměs pějí samou chválu. Ostatně 3. srpna se čeští fanoušci budou moci sami přesvědčit. Legendám bude v pražské Meet Factory sekundovat brazilský psychedelický projekt Boogarins.

Média

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.