28.11.2014 8:30

Zappisté vystoupí v brněnském Metru

The Grandmothers, The Grandmothers of Invention či The Grande Mothers Re:Invented. Všechny tyto názvy však patří jedné skupině hudebníků, kteří dříve spolupracovali s Frankem Zappou. S mottem: Tohle není jen jeden z dalších comebacků, tohle je reinkarnace Mothers of Invention. Vystoupí v brněnském Metro Music Baru, aby zahráli největší hity tohoto legendárního hudebníka.

Francis Vincent Zappa, americký rodák, který byl a stále je považován za největšího hudebníka a experimentátora v dějinách rockové hudby, založil v letech šedesátých skupinu The Mothers of Invention, která bývá označována jako jedna z nejlepších ve svém oboru. Spojením rocku s jinými žánry, vážnou hudbou, jazzem ale i psychedelií, vytvořil Frank Zappa vlastní kategorii hudby.

Hudebníci, bývalí členové kapely, téměř dvacet jedna let po smrti této legendy, přijíždí do hlavního moravského města uctít památku této legendy. Zappisté nabídnou komletní playlist Mothers of Invention, ale protože hlavní protagonista nebyl jen skvělý hudebník, ale svým talentem zasahoval i do filmové sféry a jiných různých projektů, prokládájí svá vystoupení i kousky z této oblasti. Začněme ale od začátku.

Sledujte rock na Facebooku:
 

Když v roce 1964 zakládá skupinu Giants, nikomu v té době ještě není zřejmé, že základní kámen The Mothers of Inventions byly právě položen. Se změnou jména přichází v roce 1966 také první vydané dvojalbum Freak Out!, které mělo nebývalý úspěch a postavilo tak tuto skupinu do čela experimentálního rocku, a otevřelo tím prostor pro kombinaci s více žánry, jako například jazzem.

Pod tímto názvem fungovala skupina až do roku 1969, kdy se rozpadla, aby se o rok později mohla vrátit v pozměněné sestavě jako The Mothers. Změna názvu však nepřinesla větší stabilitu, a proto se v "jedenasedmdesátém" znovu rozpadají. Frank Zappa ještě několik let vystupoval pod svým jménem s přívlastkem MoI, v roce 75 se však tato kapitola jeho života definitivně uzavírá. Autorsky je stále činný, na svém štítu má ohromné množství spoluprací s nejrůznějšími autory. Jeho hudba roste spolu s ním, v různých obdobích Zappova života na ni má vliv něco jiného, proto se nedá jednoduše zaškatulkovat. Když 4. prosince 1993 umírá na rakovinu prostaty, svět přichází o jednoho z největších umělců.

 

 

Ve všech Frankových "Matkách" se vystřídaly za celou dobu jejich existencí nad dvě desítky umělců. Členové jejich pokrevního příbuzenstva, babiček, vystoupí v Brně v omezené sestavě. Multiinstrumentalista Don Preston, hrající v MoI nejdelší dobu (1966-74), basista David Parlato a saxofonista Burk Cardner, kteří spolu s muzikanty, jež sice členy nebyli, ale tím se nevylučuje jejich nadšení a um, vokalista a perkusista Christopher Garcia a kytarista Max Kutner.

V repertoáru mají jak brzkou tvorbu, tak pozdější hity, spolu hrají v proměnlivé sestavě od roku 2003. Vystupovali na mnoha světových festivalech, včetně největších jazzových festivalů a těch, které jsou pojmenované po jejich bývalém lídrovi. Hudbu jen bezhlavě nepřehrávají, dávají prostor jisté performaci a prožití, jistá míra autenticity je díky lidem, kteří tehdejší "náladu" žili, zaručena. Brněnský koncert bude jediný v České republice, pro všechny fanoušky této hudby je to zajisté předčasný vánoční dárek. 

Média

Freak Out!, 1966 youtube.com

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.