11.12.2014 8:35

JazzFestBrno odhaluje program na rok 2015. Přijede Dianne Reeves

V roce 2015 nás čeká již čtrnáctý ročník festivalu JazzFestBrno. Ani ten se neobejde bez hvězd světového formátu. Jako první z nich zavítá do brněnského Bobycentra čtyřnásobná držitelka ceny Grammy, zpěvačka Dianne Reeves.

Krátce po doznění letošního ročníku brněnského jazzového festivalu, jehož tečkou bylo vystoupení legendárního Herbieho Hancocka (více si o koncertu přečtěte zde), nám pořadatelé odhalují, co nás čeká v ročníku příštím. Není pochyb o tom, že do Brna opět zavítají jména, která na půdě jazzu pořádně rezonují. Čtrnáctý ročník festivalu odstartuje v březnu. Již tradičně proběhne mnoho koncertů v různých brněnských klubech, kde budeme moci až do dubna navštěvovat vystoupení jak českých jazzových sestav, tak mnoha nejen evropských představitelů současné jazzové scény. Kromě koncertů se návštěvníkům opět naskytne příležitost navštívit nebo si přímo zahrát na některé z festivalových jam sessions a nebudou chybět ani workshopy.

Ale kdože tedy bude jednou z avizovaných osobností? Jako první to bude americká zpěvačka Dianne Reeves, která vystoupí v Bobycentru 17. března od půl osmé večer. Tato Afroameričanka má na kontě čtyři ceny Grammy, tři z nich vyhrála za nejlepší pěvecký výkon na třech po sobě jdoucích albech v kategorii jazz. Dianne Reeves je jednoznačně jednou z vedoucích dam na poli jazzového zpěvu a drží se na této pozici už mnoho let. Narodila se do muzikantské rodiny, otec byl také zpěvákem, matka hrála na trubku. Do světa jazzu Dianne přivedl její strýc, díky kterému poprvé uslyšela například Billie Holiday, Ellu Fitzgerald nebo Sarah Vaughan, která Dianne očarovala nejvíc a v roce 2001 vydala na její počest album The Calling: Celebrating Sarah Vaughan

Během studia na coloradské univerzitě si začala uvědomovat, že se opravdu chce věnovat zpěvu. Velký zájem v ní vyvolala latinskoamerická hudba, na konci sedmdesátých let vystupovala s kapelou Caldera, absolvovala turné se Sergio Mendesem a mezi lety 1983 až 1986 spolupracovala s Harrym Belafontem. V roce 1982 vydala své první album Welcome to My Love, roku 1987 se stala první zpěvačkou vydávající pod obnoveným labelem Blue Note a odstartovala tím svou kariéru.

 

 

Dianne Reeves je známa svou brilantní technikou zpěvu, citlivým frázováním a všestranností. Od jazzu přes latin až k popu, zazpívá vše. Vyniká v improvizovaných sólech a osvojila si i scat. Má za sebou spolupráci s Chicago Symphony orchestra, berlínskou filharmonií a dirigenty jako jsou Daniel Barenboim či Simon Rattle. Svou čtvrtou cenu Gramy získala za album Dobrou noc a hodně štěstí, tedy soundtrack ke stejnojmennému filmu George Clooneyho. Poslední album, které Dianne vydala, je rok staré a nese název Beautiful Life. Pohybuje se na pomezí jazzu a r'n'b a je plné hostů - ke spolupráci totiž zpěvačka přizvala hned několik osobností současné scény zmiňovaných žánrů. Na desce tak nechybí Robert Glasper, Lalah Hathaway, Esperanza Spalding, ale také třeba Gregory Porter.

Sledujte jazz a blues na Facebooku:
 

Českou republiku navštívila Diane Reeves již několikrát, v Praze vystupovala za poslední čtyři roky rovnou třikrát. Do Brna zavítá na jaře nového roku poprvé. Pokud o zážitek ze zpěvu této dámy stojíte, a to věřte, že o co stát opravdu je, neváhejte s koupí vstupenek. JazzFestBrno nabízí limitovanou vánoční sérii vstupenek, jejichž ceny se pohybují od 390 do 1990 korun. Jsou k dispozici v síti Ticketportal, kamenných předprodejích nebo na webu. Možné je také zakoupit VIP vstupenky s nejlepšími místy v hledišti a luxusím občerstvením. Více informací naleznete na webových strankách festivalu. Ten tedy pro rok 2015 připravil velmi atraktivní program nejen s ozdobou v podobě Dianne Reeves.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.