26.06.2019 15:00

Na Keltské noci zahraje vedle Tomáše Kočka nebo Wolfarian i světoznámá písničkářka Sharon Shannon

Hudební festival Keltská noc letos čeká osmnáctý ročník. A pomyslnou plnoletost je potřeba oslavit programem nadupaným keltskou muzikou. Mimo skupin, které už po letech patří ke stálicím Keltské noci, se v Plumlově představí i několik novinek. Například světoznámá folková hudebnice Sharon Shannon z Irska, mandolinista Radim Zenkl se svým uskupením Europick nebo Italové Cisalpipers.


Už o víkendu 19. a 20. července se plumlovský kemp Žralok opět stane dějištěm hudebního festivalu Keltská noc. Letos akce oslaví osmnáctý ročník. Popřát k plnoletosti Keltské noci přijedou umělci z osmi států. Svou premiéru si na Keltské noci odehraje například irská písničkářka Sharon Shannon. Ta společně s americkým hudebníkem Stevenem Earlem mimo jiné stvořila i slavnou píseň Galway Girl, kterou dnes hrají kapely po celém světě. Svou tvorbou dokázala Sharon Shannon zaujmout i bývalé americké prezidenty Baracka Obamu a Billa Clintona.

 

 

Úplně poprvé v České republice zahraje polská skupina Carrantuohill. Za více než třicet let své existence stihla vydat 14 desek a s nahrávkou Session, Natural Irish & Jazz z roku 2005 získat platinové album. První koncert v Česku odehrají i italští Cisalpipers. Ti se ve své tvorbě inspirují i historickou hudbou z různých částí Evropy. K tomu používají nejen nejrůznější perkuse, bubny a flétny, ale také, jak už název kapely dává tušit, skotské dudy, klávesy a australský nástroj didgeridoo.

 

 

Poprvé se na Keltskou noc podívá i multiinstrumentalista Radim Zenkl s doprovodnou skupinou Europick. Společně hrají nejen irský folk, ale i bluegrass nebo jazz. Radim Zenkl se sice narodil v tehdejším Československu, velkou část života ale prožil ve Spojených státech amerických. Patří mezi současné průkopníky hry na mandolínu. Vytváří i nové techniky hry a navrhuje vlastní mandolínové nástroje.

 

 

Na Keltské noci nebudou chybět ani skupiny, které už patří ke stálicím. Zahraje například dvojnásobný držitel ceny Anděl Tomáš Kočko se svým Orchestrem. Kočko zhudebňuje i básně valašského autora Ladislava Nezdařila, které tvoří podstatnou část Kočkových textů. Nechybí ale ani autorská a osobitá tvorba a úpravy tradičních moravských písní.

 

 

Další vystupující kapelou jsou brněnští folk metalisté Wolfarian. Pro Wolfarian jsou typické zdvojené vokály – growling obstarává Karel Peltán, čistý zpěv Hana Hrubešová. Ta se ale k uskupení přidala teprve nedávno, v roce 2017. Stihla už ale s Wolfarian nahrát jejich druhé studiové album Beyond the Ninth Wave, které vyšlo letos v lednu.

 

 

Kapele Wolfarian toto album pomohli pokřtít pražští Vintage Wine. I ti vystoupí na Keltské noci. Vintage Wine ve své tvorbě kombinují hard rock s folkovou hudbou. A to nejen irskou. Hlavní skladatel Petr Polák hledá inspiraci i v severské hudbě nebo ve folk metalu a blues. Skupina má za sebou dvě plnohodnotná alba – Drums & Guns a Thrashfolk. Aktuálně pracuje na třetí desce s názvem Dryghtyn. Na té bude hrát i nejnovější člen kapely, houslista Mirek Pátek.

 

 

Dále zahraje například irské trio Sliotar, které v současné době patří ke stálým interpretům tradiční irské lidové hudby. Za třiadvacet let existence hrají stále ve stejném složení. Zpěvák a frontman Ray MacCormac hraje ještě na dudy a flétny, J. P. Kallio zastává kytarové party a doprovodný zpěv a o bicí a perkuse se stará Des Gorevan.

 

 

Mezi ostatními účinkujícími nechybí například tuzemští Bran, punkrockoví Curlies, Selfish Murphy z Maďarska nebo slovenský kvintet Irish Rose.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.