23.08.2021 2:08

Beata Hlavenková vydává soundtrack k filmu Zátopek

26. srpen bude patřit Zátopkovi ve filmu i na vinylu. Do českých kin vstupuje film Davida Ondříčka Zátopek a vychází také soundtrack Zátopek skladatelky, zpěvačky, pianistky, producentky a dvojnásobné držitelky Ceny Anděl, Beaty Hlavenkové.

Ze soundtracku k filmu Zátopek zaznívá velkolepost orchestru, ale i intimita klavírní hry Hlavenkové. K nahrávání byli přizváni také hosté - trumpetista Oskar Török a basista Rasťo Uhrík. 

Na výsledném zvuku čtrnácti skladeb se podílejí motivy postav nebo běhu v určitých tempech - BPM - vycházející z průměrné rychlosti Zátopkova běhu, náznaky lidové melodiky, efektově procesovaný zvuk, čistý klavír, orchestr, hlas, samply a jejich kombinace.

Příběh se na desce prolíná v lehce jiné souslednosti než ve filmu. Motivy jsou zkráceny, prodlouženy či spojeny, aby fungovala celistvost samotného soundtracku. 

Veškerá dema vznikala ve studiu Czechmate Beaty Hlavenkové, orchestrální party pak natočila spolu se sCore Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkové v hudebním studiu České televize, finální mix zpracoval zvukový mistr Michal Pekárek a mastering alba připravil Matouš Godík.

Práce to byla moc krásná, náročná, ale o to víc vzrušující. Bavilo mě dotýkat se lidových písní, které byly oblíbené u Emila a Dany, bavilo mě hudebně pracovat s tempem jeho běhu, bavilo mě hledat cestu hudebního vyjádření, které bude slušet tomuto výjimečnému filmu. A dostat do světa i zlomek našeho hudebního dědictví, stejně jako nás ve světě reprezentuje Zátopkova osobnost a úspěchy. Těšilo mě pracovat se zvuky, klavírem, sound designem, orchestrem, triem a vše kombinovat. Myslím, že odvaha je společnou nití pro celý děj a postavy, stejně tak jako pro tvůrce tohoto filmu,“ říká Hlavenková.

 

 

Soundtrack Zátopek vychází na LP i digitálně u českého vydavatelství Minority Records. Limitovaná edice obsahuje 180 gramový sytě červený vinyl a výpravný 16 stránkový booklet s velkoformátovými fotografiemi z filmu. Obal alba graficky zpracovali Aleš Najbrt a Jakub Spurný ze Studia Najbrt. 

„Musím říct, že jsem se zamiloval do dokonalého vinylu k filmu Zátopek. Když mě nikdo nevidí, potají se s ním doma mazlím,“ dodává režisér filmu, David Ondříček.

V rámci světové premiéry filmu Zátopek na MFF Karlovy Vary se uskuteční 21. 8. koncert Beaty Hlavenkové s Kapelou Snů v Domě ČT na Divadelním náměstí v Karlových Varech, na němž bude slavnostně pokřtěno LP s hudbou k filmu Zátopek.

Hlavenková je jednou z nejvýraznějších českých muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Je držitelkou dvou Cen Anděl - za album Theodoros (2013) a jako Interpretka roku 2019. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61, vydala pět sólových alb, 29. října vychází její nové album Žijutě

Beata Hlavenková spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantiku. Skládá hudbu pro divadlo věnuje se také tvorbě pro děti či mentoringu nebo pedagogické činnosti na NYU v Praze.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.