09.04.2022 13:56

Na koncertu Marca Mendozy bude pokřtěna reedice debutového alba Merlinu

Původem mexičan Marco Mendoza patří mezi nejikoničtější baskytaristy na světě. Než se začal soustředit na sólovou dráhu, nashromáždil zkušenosti v úctyhodné řadě kapel skutečně světového formátu. Do České republiky se vrátí na několik zastávek, z nich nejvýznamnější bude ta pražská, kde pokřtí výroční reedici alba Nevada kapely Merlin.

Mendoza se k nám na konci dubna vrátí po dvou letech. Rockovým fanouškům je známý především ze svého působení v The Dead Daisies, Whitesnake či Journey, k nimž se nedávno znovu připojil. V České republice naváže se svým sólovým projektem na evropskou část Viva La Rock Tour, která odstartovala již v předloňském roce.

Začal v raném mládí jako kytarista, později přešel k baskytaře, když jeho kapela potřebovala hráče na tento nástroj. Prvním albem na kterém se objevil byla v roce 1990 sólová deska bubeníka Black Sabbath Billa Warda, nazvaná Ward One: Along The Way. Následovaly štace u Johnem Sykese ve formaci Blue Murder, kde působil do roku 1993 a podílel se na albu Nothin´ But Trouble. V roce následujícím se objevil ještě na živáku Screaming Blue Murder, ale to už funguje v řadách znovu obnovených Thin Lizzy (spolu se Sykesem). Přijal také angažmá u kytarového šílence Teda Nugenta a v roce 2000 se podílel na sólovce Davida Coverdala Into The Light. To vede k lasu do Whitesnake, a následně návratu do Thin Lizzy. Neodmítne ani nabídku George Lynche (ex- Dokken) a pokračuje v koncertování s jeho formací Lynch Mob. V současnosti je členem americké hvězdné skupiny Journey.

Výčet jeho aktivit je ale mnohem delší, tak snad jen dodejme, že mezi mnoha dalšími hudebníky na jejichž projektech spolupracoval patří i Black Star Riders (duchovní následovník Thin Lizzy) nebo super group The Dead Daisies. Kromě toho se ale věnuje i sólové kariéře. Pod svým jménem nahrál s různými kapelami či umělci již tři alba – Live For Tomorrow v roce 2007, Casa Mendoza (2010) a Viva La Rock (2018). Čtvrté se chystá vydat v lednu příštího roku.

Danny Horyna se skupinou Merlin vydal před třiceti lety eponymní album. Časem se pro ně mezi fanoušky zavedl název podle jednoho z hitů – Nevada. V těchto dnech vychází jeho reedice, a to v remasterované podobě.

Skupinu Merlin založili zpěvák Dan Horyna a kytarista Marek Podskalský v roce 1988 jako výzvu tehdy zavedeným metalovým kapelám. Svou tvorbou ovlivněnou americkým kytarovým rock´n´rollem a bluesrockem trochu předběhli dobu. Název Merlin pro kapelu vymyslel Aleš Brichta. Během jednoho roku složila základní repertoár, se kterým velmi brzy začala vyprodávat velké koncerty a směřovala k debutovému albu. „V roce 1991 zalezli do studia Propast Petra Jandy, pro kterého jsme o něco dříve natočili skladbu Nevada na jeho kompilaci Rockmapa. Byly to krásné chvíle. Měli jsme čas, občas točili i v noci, a vytvářeli podobu stejně syrovou jako byla ta koncertní, a přece obohacenou o nenápadné prvky, které skladby nenásilně obarvily do studiové formy,“ vzpomíná zpěvák a spoluautor téměř celého repertoáru Dan Horyna a dodává: „Dnes, po třiceti letech, je jasné, že deska byla úspěšná nejen v době jejího vydání, ale že přežila všechny žánrové trendy a zcela určitě uspěje i v dnešní době, protože po něm celá ta léta byla mezi fanoušky poptávka.“

Marco Mendoza Euro Tour 2022
22.4. - Olomouc - Bounty Rock Cafe (+ Bulvaar)
23.4. - Svatobořice - Klub Kino (+ Bulvaar)
24.4. - Praha - Klub Vagon (+ Merlin & Dan Horyna - křest CD)
26.4. - Banská Bystrica - Hogo-Fogo
27.4. - Nové Mesto nad Váhom)
28.4. - Uničov - MKZ (+ Nasty Ratz)
29.4. - Česká Kamenice - Kulturní dům (+ Motorband)
30.4. - Teplice - Letiště (open air)

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.