14.07.2022 9:47

Colour Meeting v rytmu britského i tuzemského jazzu přivítá Sarathyho Korwara nebo Cotatcha Orchestra Doporučeno

Hudba z nejrůznějších koutů světa, akrobaté, divadlo pro malé i velké, dílny i nepřenositelná atmosféra festivalového areálu mezi středověkými hradbami a rybníkem, to je devatenáctý ročník multižánrového festivalu Colour Meeting, který proběhne ve dnech 22. - 23. července v Poličce. Festival proběhne také v rytmu britského a tuzemského jazzu, přivítá bubeníka Sarathyho Korwara i mezinárodní projekt Cotatcha Orchestra.

Sarathy Korwar vyrůstal v Indii, v deseti letech začal hrát na tabla, přitahovala ho však americká hudba, kterou slýchal v rádiu a která prosakovala ven dveřmi místního obchodu s jazzovou hudbou. Mezi jeho zásadní objevy patřil Ahmad Jamal a John Coltrane. Namísto plánovaného studia životního prostředí se začal věnovat hudbě a hlubšímu studiu hry na tabla, své dovednosti později převedl na západní bicí.

Před deseti lety se přestěhoval do Londýna a na The School of Oriental and African Studies se vzdělával jako hráč na klasická tabla se zaměřením na adaptaci indického klasického rytmického materiálu na neindické bicí nástroje. Korwar se od té doby etabloval jako jeden z nejoriginálnějších a nejpřesvědčivějších hlasů britské jazzové scény. Vede UPAJ Collective – volnou skupinu jihoasijských jazzových a indických klasických hudebníků, které spojuje láska ke spolupráci a improvizaci. Spolupracoval se Shabakou Hutchingsem (The Comet Is Coming), klarinetistou Arunem Ghoshem a producentem Hieroglyphic Being, stejně jako se skupinami Penya a Ill Considered. Absolvoval turné s Kamasi Washingtonem, Yussefem Kamaalem a Mosesem Boydem.

 

 

Korwarův odvážný debut Day To Day vyšel u Ninja Tune v roce 2016. Na albu se spojila tradiční lidová hudba nahraná s komunitou Sidi v Indii, kombinující východoafrické, súfijské a indické vlivy, se současným jazzem a elektronikou. V listopadu 2018 vyšel trojvinyl živé album Sarathy Korwar & UPAJ Collective. Nahrávka My East Is Your West je brilantní a jedinečnou kombinací nových londýnských jazzových talentů s indickou klasickou instrumentací. Album získalo ocenění Contemporary Album of the Month deníku The Guardian. Své druhé studiové album More Arriving vydal roku 2019. Zaznívá z něj upřímná reflexe Korwarových zkušeností s indickým životem v Británii, zahrnuje rappery z Bombaje a Nového Dillí, mluvené slovo a jeho vlastní kořeny v klasické indické hudbě a jazzu. More Arriving je deska zrozená z konfrontace; deska pro naši konfrontační dobu a bylo zvoleno jazzovým albem roku časopisu MOJO.

Mezinárodní bigband Cotatcha Orchestra hraje neotřelou a originální bigbandovou hudbu.. Jeden z posledních projektů, který vznikl přímo v jádru big bandu a se kterým Cotatcha Orchestra vystoupí i na Colour Meetingu – Bigbandová elektronika – se rozhodla kapela natočit na své debutové album, které vydalo americké vydavatelství Parma Recordings. Jedná se o unikátní fúzi autorských skladeb kombinovaných s elektronickou hudbou. Debutové album získalo nominaci na Cenu Anděl a vyhrálo anketu Česká jazzová sklizeň ČRo Jazz za rok 2020.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Festival Colour Meeting dále přivítá řecké psychedeliky Thrax Punks, kanadského post-rockera Alexe Henryho Fostera, Anetu Langerovou s kapelou, vycházející hvězdu polské world music Kosy, Irenu & Vojtěcha Havlovi, Ventolina, Arletu, Frankie & The Deadbeats, Terrible 2s, Janu Kozubkovou, Annu Vaverkovou a mnoho dalších.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.