12.10.2022 20:09

Prahu čeká nevšední hudební zážitek Doporučeno

Fanoušci tvrdších žánrů se mohou těšit na nevšední hudební zážitek v podobě unikátního spojení amerických THE PRETTY RECKLESS a mongolských THE HU. Malá sportovní hala tak bude jedinou evropskou zastávkou, kde tyto dvě kapely vystoupí na jednom pódiu. Jedna z nejspěšnějších rock‘n’rollových formací současnosti THE PRETTY RECKLESS v čele s fantastickou frontwoman Taylor Momsen představí pražskému publiku své čtvrté album Death By Rock And Roll. Album se hned po vydání v únoru roku 2021 umístilo na 1. místě v mnoha prodejních žebříčcích, včetně Top Album Bilboard. O nevšední hudební zážitek se postará rovněž i folkrocková skupina THE HU, která vytvořila díky kombinaci rocku a tradičních mongolských vlivů, naprosto unikátní hudební žánr.

Kapela THE PRETTY RECKLESS vznikla v roce 2008. Z malé klubové kapely se stala jedna z nejúspěšnějších stálic rockové scény, vystupující na největších světových pódiích. Zásadní zásluhu na úspěchu THE PRETTY RECKLESS má zpěvačka, textařka, skladatelka, herečka a modelka Taylor Momsen. V hudebních kruzích je Taylor uznávanou osobností, již mnozí považují nejen za jednu z nejlepších ženských zpěvaček, ale za jednu z nejlepších mezi zpěváky obecně. Sestavu THE PRETTY RECKLESS dále tvoří: Ben Phillips (kytara), Jamie Perkins (bicí) a Mark Damon (baskytara).

Taylor Momsen nejdříve zazářila jako dětská herecká hvězda. Její první zkušenost s nahráváním ve studiu nastala díky filmu Grinch, ve kterém si zahrála po boku slavného Jima Carreyho. Taylor bylo pouhých 5 let, když měla jasno o tom, čemu se chce v životě věnovat. Odmala snila o tom stát se rockovou zpěvačkou. Jejími zásadními vzory jsou THE BEATLES a SOUNDGARDEN. V roce 2017 dostali THE PRETTY RECKLESS nabídku na společné turné se SOUNDGARDEN, což byl pro všechny, ale především pro Taylor, splněný životní sen. Turné ale bohužel přerušil náhlý odchod Chrise Cornella. Jeho smrt zasáhla Taylor Momsen natolik, že nebyla schopna dále vystupovat a rozhodla se zrušit všechny potvrzené termíny. Po několika měsíční pauze, kdy se vyrovnávala se ztrátou svého idola a blízkého přítele, cítila potřebu začít pracovat na novém albu. Měla hotových několik skladeb, když přišla další velká osudová rána. Došlo k tragické nehodě, při které se na motorce zabil jeden z jejich nejbližších přátel a zároveň producent THE PRETTY RECKLESS, Kato Khandwala. Kato byl součástí kapely od jejího vzniku.

Album Death By Rock And Roll konečně spatřilo světlo světa 12. února roku 2021. Jde o první album, kdy měla kapela připravený název dříve, než byly hotové skladby. Název alba vzešel ze slov, která často používal právě kamarád a producent Kato Khandwala. Slova, jež se stala motem kapely a která symbolizují rock’n’roll jako životní styl, filozofii, svobodu a vášeň pro hudební žánr, kterou všichni společně sdílí. Titulní skladba je tedy tributem Katu Khandwalovi. Taylor Momsen nepatří mezi osobnosti vyhledávající spolupráce se známými umělci z důvodu zviditelnění nebo kalkulu. Jak sama říká: „Takové spolupráce se v současnosti do velké míry staly marketingovým nástrojem. Mně něco takového nedává smysl. Prioritou spolupráce by měla být skladba jako taková. Spolupráce by měla mít hlubší význam. To znamená, že by mělo dojít k tomu, aby skladba získala nový rozměr. Jen s tímto záměrem oslovuji ke spolupráci další muzikanty a umělce.“ Po úmrtí Chrise Cornella se Taylor ještě více sblížila se členy SOUNDGARDEN. Skladba Only Love Can Save Me Now z aktuálního alba vzešla z období, kdy se Taylor vyrovnávala s Chrisovou smrtí. Proto přizvala k hostování kytaristu Kima Thayila a bubeníka Matta Camerona. Dle slov Taylor jde o jednu z nejvíce osobních a jejich nejoblíbenějších věcí na novém albu. THE PRETTY RECKLESS je první kapelou s ženou za mikrofonem, která měla pět singlů na 1. místě hitparád ještě dříve, než album vyšlo. Hned po vydání se album umístilo na 1. místě v mnoha prodejních žebříčcích, včetně Top Album Bilboard.

V roce 2019 se média z celého světa zaměřila na skupinu THE HU, která propojuje rock s mongolským hrdelním zpěvem a tradičními lidovými nástroji. Sestavu THE HU, kteří vznikli v roce 2016 v mongolském Ulánbátaru, tvoří producent Dashka a členové Gala, Jaya, Temka a Enkushe. Moderní folkrocková skupina hlásicí se v hudební tvorbě ke kořenům své domoviny si vybudovala jedinečnou pozici na mezinárodní hudební scéně. Z rockových velikánů členy THE HU nejvíce inspirovali TOOL, RAMMSTEIN, SLIPKNOT, MARILYN MANSON nebo SEPULTURA. Kapela hraje s tradičními mongolskými hudebními nástroji, včetně Morin Khuur, také známý jako housle z koňské hlavy. Jde o tradiční mongolský smyčcový nástroj a je považován za jeden z nejdůležitějších symbolů mongolského národa. Z dalších tradičních nástrojů využívají THE HU ve své tvorbě třeba Tovshuur (mongolská kytara) nebo Tumur Khuur (čelistní harfa). THE HU vytvořili jedinečný hudební žánr, který nazvali „Hunnu Rock“, kde „Hu“ v překladu znamená „člověk“.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.