Vytisknout stránku
27.12.2022 21:51

Oslavy čtyřiceti let Arakainu vyvrcholí v pražském O2 Universu

Za čtyřicet let existence si Arakain vydobyl pozici jedné z největších ikon české metalové historie. Oslavy tohoto jubilea  vyvrcholí 28. ledna koncertem v pražském sále O2 Universum. A chybět nebudou ani hosté.

Kulatiny Arakain slaví v průběhu celého letošního roku. Turné kapela rozdělila na dvě části, jarní a podzimní, s odlišným setlistem. V Praze potvrdili svou účast bývalý zpěvák Petr Kolář a také Lucie Bílá. Aleš Brichta účast odmítl. 

Z hudebníků, kteří Arakain v roce 1982 založili najdeme v sestavě dnes už jen kytaristu Jiřího Urbana. Nejvýraznější období zažila s Alešem Brichtou za mikrofonem. Toho v roce 2002 vystřídal na krátko právě Petr Kolář, ovšem po třech letech odchází i on a od té doby místo frontmana přísluší Janu Toužimskému. Zatím poslední změna proběhla v říjnu 20121, kdy mnohaletého basáka Zdeňka Kuba vystřídal Marek Loučka.

Arakain má na kontě více než dvě desítky studiových alb. Posledním z nich je Jekyll & Hyde z roku 2019.

„Čtyři křížky, to je vizuálně docela efektní symbol. U služebního věku už je to ale trochu horší,” tvrdí Jiří Urban, “Vždycky jsme chtěli dělat svojí ‚práci‘ co nejlépe, ale neodvážil bych se myslet, že nám to vydrží čtyři desetiletí. A už je to tady. Toho by samozřejmě nešlo dosáhnout bez našich fanoušků, kteří nám po celou tuhle dlouhou dobu byli v našem putování katalyzátorem. S Arakainem právě probíhá druhá série koncertů k výročí s výběrem z repertoáru celé historie, abychom si tak s fanoušky připomněli i další hity celé naší éry. Podzimní koncerty se tak liší od jarního turné, protože průřez ze všech 20 desek a 40 let není možné postihnout za dvě hodiny jednoho koncertního setu.  Osou koncertů jsou stěžejní skladby, reprezentující každou z našich desek nebo našich klipů. Mnohdy jsme museli zapátrat hodně hluboko v hudební paměti, abychom si osvěžili skladby dávno zapomenuté a instrumentálně náročné, například ty z thrashového období. Koncert je doprovázený nápaditou videoprojekcí na velkých LED stěnách a tradičně kvalitní zvukovou a světelnou produkcí včetně efektů. Vrcholem a zlatým hřebem slavnostního roku pak zcela jistě bude největší megakoncert v historii kapely v pražské hale O2 universum, kde se oba letošní programy protnou, obohacené o oba vážené hosty Lucii a Petra. Škoda rozhodnutí Aleše Brichty, domnívali jsme se, že dvacet let úspěšné sólové kariéry konečně mohlo dát nadhled nad jeho nechutí představit se fanouškům s Arakainem alespoň výjimečně na tak velkém a slavnostním aktu kapely.  A tím se slavnostní rok uzavře a dá-li metalový Bůh, pošle Arakain do páté dekády své existence.“

Poslední od Jirka Mimra