×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 80
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 173
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 83
Vytisknout stránku
23.12.2020 8:00

Jak na metalové Vánoce? Doporučeno

Také vás neustále štvou pořád ty samé koledy dokola? Rok co rok saháte po osvědčených zpracováních těch nejklasičtějších popěvků, protože prostě není jiná volba? V tomto článku si ukážeme, jak ty letošní Vánoce trošičku „přitvrdit“.

Když se důsledně podíváme na zpracování tematiky Vánoc v podání rockových a metalových kapel, dojdeme nutně k závěru, že jsou tři základní metody, jak koledy uchopit:

  1. nahrát je v tradičním duchu
  2. nahrát je „po svém“
  3. vytvořit zcela nové vánoční písně.

My se zaměříme raději na tu nejšílenější část vánoční produkce, protože právě ta dokáže potěšit zvráceného metalheada. Kdo očekává Tichou noc v podání králů metalu, nechť hrábne svými pažemi potetovanými znakem kladiva na myš a klikne na křížek v pravém rohu.

Pro ty ostatní: Vítejte v metalovém vánočním obludáriu! Přejeme vám za MusicWeb airways příjemný let. Zapněte si, prosím, bezpečnostní pásy a pytlíky na zvracení umístěte do pohotovostní polohy – pro případ nehody.

Jelikož Vánoce jsou svátky křesťanskými, měli bychom začít nějakou christian metalovou kapelou. Američtí Theocracy jsou ideálním příkladem. Na albu Mirror of Souls můžeme například najít jejich vlastní vánoční skladbu Bethlehem. Ovšem spoustu songů je možné najít mimo jejich oficiální diskografii. Od roku 2003 Theocracy natáčí vánoční songy, které jsou zdarma ke stažení pro členy fanklubu. My se v našem přehledu podíváme na jejich skladbu z roku 2010 All I Want for Christmas.

 

 

Taktéž Apocalyptica připravuje pro své fanoušky pravidelně bonusová vánoční videa. V tom, které přikládáme, uvidíte netradiční zpracování velmi tradiční koledy Little Drummer Boy (kterou, mimochodem, nahráli i výše zmínění Theocracy). Netradičnost tohoto zpracování spočívá především ve změně stupnice. Výsledná disharmonie dělá z evropského dědictví exotickou záležitost. Každého skalního fanouška jistě potěší intermezzová odbočka.

 

 

Od ponuře znějícího bubenického chlapečka přejdeme v našem podivném panoptiku k ne o moc pozitivnějšímu Alice Cooperovi. Že Santa není tak mírumilovný, jak by se mohlo zdát, značí už úvodní slovní hříčka, kde Santa Claus spelluje Cooper Santa Claws. Tahle klasika z třicátých let byla omílaná mnoha interprety.

Připravit pytlíky na zvracení

Pro otrlé norské metalheady, kteří ještě v životě nepoznali pořádné zlo, má Youtube k dispozici i verzi v podání Justina Biebera. Doporučujeme před zhlédnutím konzultovat s lékařem, nebo exorcistou.

 

 

Další zpracování profláklé vánoční písně přinesl i Lemmy KilminsterMotörhead. Doufejme jen, že píseň není reakcí na vystoupení Motörhead ve Vizovicích v roce 2007.

Jen pro upřesnění, sob Rudolph je v americkém světě celkem novým výmyslem, původně měl Santa čtyřspřeží, ale (k velké radosti I. P. Pavlova) přidali později jednoho s červenou žárovkou místo nosu dopředu.

Zpracování písně Chucka Berryho vzal Lemmy od podlahy. Do role senzačního kytaristy obsadil Billyho Gibbonse ze ZZ Top, zatímco Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, ďábel v Trsátku osudu) se ujal bicích.

 

 

Abychom ukázali, že zpívání koled není čistě jen mužskou záležitostí, přidáváme song od Within Temptation. Sharon si ovšem s bandou kumpánů velmi správně uvědomila, že Vánoce nejsou o vleklých baladách, ale o pořádné pařbě. Skladba Gothic Christmas je energická a svižná… Na poměry WT určitě.

 

 

Posledním příspěvkem do naší šílené sbírky je píseň od amerických Twisted Sister. V závěru jsou hned ze dvou důvodů. Za prvé mají výtečné album sestavené jen z koled nazvané Twisted Christmas a za druhé je to právě tohle album, které je proslavilo a vyšvihlo zpátky na vrchol žebříčků. Originální zpracování tradičních písní je nadsazené a velmi příjemné. TS rovněž zparodovali sami sebe, když scénu z jejich nejslavnějšího klipu k We’re not Gonna Take It převedli do písně Oh Come All Ye Faithful. Nicméně asi nejsilnější věcí na závěr je právě zapamatovatelná vyřvávačka Heavy Metal Christmas.

 

 

Tím naše velkolepá projížďka končí, doufáme, že nikdo nespáchal sebevraždu po poslechu Justina Biebera. Pro větší množství koled bohužel nezbyl v rámci této krátké přehlídky prostor, budeme se snažit přidat další rockové vánoční písně do komentářů a budeme moc rádi, pokud nám v tomto snažení pomůžete přidáním vašich oblíbených vánočních songů.

Přejeme tvrdé a veselé Vánoce!

Poslední od