×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 306
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 310
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 312
Vytisknout stránku
19.12.2014 17:00

KOMENTÁŘ: Pivo Trooper, pivo Iron Maiden

Na uvedení piva Trooper se podílel i sám frontman Iron Maiden Bruce Dickinson Na uvedení piva Trooper se podílel i sám frontman Iron Maiden Bruce Dickinson Zdroj: Ironmaiden.com

Tak si jednou k poledni v klidu procházím nákupním střediskem, brouzdám v temných zákoutích regálů, procházím skrz oddělení s alkoholem, se střepem v hlavě matně vzpomínám na předešlou noc... Marně. Zvednu hlavu, promnu si oči a přímo přede mnou se skvostně tyčí maličká, třetinková láhev, na které vidím povědomou kresbu. Ano, je to pivo Trooper od Iron Maiden, které dostalo název po jedné ze slavných písní Angličanů. 

Že existuje mnoho výrobků, které zaštiťují rozličná jména známých kapel, to zřejmě není žádným překvapením. K metalovým artefaktům, které jsou u nás k dostání, nedávno přibylo také pivo značky Trooper, na jehož vývoji se podílel frontman skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson. Pivo je k dostání jak v plechovkách, které je - jak řekl sám zpěvák - možné snáze recyklovat a zabírají méně místa v lednici, tak v lahvích. 

Začal jsem tedy pivo v regále zkoumat, okamžitě mi přistálo v ruce a i přes odpornou pachuť včerejšího dne v puse a brutální kocovině v hlavě pochoduji ke kase. V podstatě mi ani nevadilo že jsem za třetinku zaplatil jako za čtyři půllitry, měl jsem v ruce flašku s Trooperem a to bylo to, oč běží. Večer došlo k ochutnávce a vzhledem k tomu že nejsem žádný expert, můžu jenom konstatovat že jsem pivo se slastí spolknul a jisto jistě by mi nedělalo problém pokračovat ve zkoumání chuti. 

Abych ale už přestal s laickou subjektivitou, uvedu zde několik profesionálních názorů a popisů na pivo od Maidenů. Samozřejmě jsem si poté i hledal původ piva, jestli se nejedná např. o plagiátorství, či pouhou záštitu jménem, ale sám jsem byl překvapen. Podívejte se sami, jak hodnotí odborníci pivo s tak libou etiketou. Pivo Trooper, Zdroj: Ironmaiden.com

Například server Metrpiva.cz hodnotí pivo Trooper takto: „Britský pivovar Robinsons vyrobil pro letošní turné Iron Maiden speciální edici piva TROOPER. Jedná se o čistokrevný ALE s 4,7% alc. na jehož výrobě se údajně podílel i milovník piva Bruce Dickinson. Použité chmely Bobec, Goldings a Cascade dávají pivu lehce citrusovou chuť. Tohle pivo by nemělo chybět ve výbavě žádného fanouška rockové hudby."  

 

Další zajímavé postřehy poskytne i server Pivnirecenze.cz, jehož redaktoři se pustili i do posuzování konkrétní chuti: "Nástup chutí karamelový s trochou kávy, jemnými tóny sušenek a praženého chleba. Následuje zemitější proce chmelové hořkosti, která je přijemně štiplavá a dosti dlouhá. Na konci opět chmel s karamelem a trocha silic. Tělo poměrně plné, říz dobře volený, jemný. Pitelnost velmi dobrá." 

Abych to shrnul, pivo se ve světě začalo prodávat již v květnu 2013, prodalo se ho přes pět milionů kousků a doposud byl distribuován ve čtyřiceti zemích světa. Na začátku příštího roku plánují Iron Maiden vyvést svůj tovar i do Spojených států amerických. Zde bude od ledna k dostání tři sta tisíc kusů Troopera, a to pouze v půllitrových plechovkách. Jde zkrátka o to, že pijete pivo, které v podstatě vymyslel Dickinson, na obalu má Troopera, ještě ke všemu vůbec nechutná špatně a také dobře vypadá. Co to pro vás znamená? Že pro své metalheads máte parádní dárek k Vánocům. 

Poslední od