×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 312
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 306
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 320
Vytisknout stránku
21.12.2014 13:00

Sepultura slaví třicet let své existence

Dne 4. prosince vešla do prodeje kniha Relentless: Thirty Years Of Sepultura od amerického autora s brazilskými kořeny Jasona Korolenka. Dílo vypráví třicetiletý příběh Sepultury, slavné metalové skupiny z Belo Horizonte. Co spatříme při ohlédnutí na uplynulých třicet let brazilského metalového fenoménu?

Sepultura (portugalsky hrobka) je vskutku výjimečná skupina. Vznikla v zemi známé do té doby spíš sambou než metalem, což ovlivnil částečně režim vojenské diktatury, který před třiceti lety undergroundové umělce v tom lepším případě cenzuroval, v horším vyháněl ze země. Brzy se stala první – a dodnes je jednou z mála – brazilskou skupinou, slavící úspěch po celém světě. S více než dvaceti miliony prodanými alby se nesmazatelně zapsala do historie hudby a dodnes ovlivňuje další skupiny a žánry.

Ačkoliv dnes tvoří Sepulturu jiní hudebníci než v době vzniku slavných alb Schizofrenia, Arise nebo Roots, jsou bratři Max Cavalera a Igor Cavalera, kteří stáli u zrodu Sepultury, stále vidět v projektech jako Cavalera Conspiracy nebo Soulfly. Mnoho legendárních skupin mělo těžké začátky, Sepultura je však díky brazilskému původu v něčem výjimečná. Přežívala v prostředí, kdy kluby nechtěly hostit jejich koncerty kvůli příliš tvrdému stylu, v počátcích hudebníci cestovali tajně vlakem, byli mláceni policií a spali pod pódiem, jak vzpomíná dnes pětačtyřicetiletý Max.

V devadesátých letech byla Sepultura podle kritiků nejoriginálnější a nejodlišnější metalovou skupinou pravděpodobně určující další moderní směr metalu. Jejich hudba se žánrově točila od thrash a death metalu k industrial a groove metalu a hardcore punku, kvalitou však zůstávala na výši. MTV označilo kapelu za „možná nejdůležitější metalovou skupinu devadesátých let“. Vrchol nastal v roce 1996, kdy z kapely částečně kvůli neshodám s kytaristou Andreasem Kisserem odešel zpěvák a kytarista Max. První album Soulfly, skupiny, kterou starší Cavalera založil po svém odchodu, pak bylo úspěšnější, než další album Sepultury. Ta se však nevzdala, o deset let později přežila také odchod druhého z bratrů a dodnes se drží na metalovém výsluní. Nová alba stále vychází každé dva až tři roky a koncerty jsou všude po světě vyprodané.

Letos je této legendě třicet let. Nedávno vydaná biografie Relentless: Thirty Years Of Sepultura mapuje život skupiny od dob, kdy ji její hudba mohla dostat do vězení, přes doby, kdy se opětovně dostávala do potíží, ale slavila první úspěchy, až po dobu, kdy skupinu opustil Max Cavalera a o několik let později také jeho bratr Igor. Kniha obsahuje rovněž více než sedmdesát unikátních fotek, osobní příběhy a jiné zajímavosti pro fanoušky. Je zatím dostupná v angličtině, portugalštině a polštině. 

Poslední od