×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 272
Vytisknout stránku
30.01.2015 7:00

QUEEN: Příběh královny - část druhá Doporučeno

Do pražského koncertu Queen + Adam Lambert zbývají necelé tři týdny. Přinášíme Vám druhou část příběhu této britské legendy - QUEEN.

 V únoru 1992 se udílí v londýnském Hammersmith Odeon své tradiční ceny společnost British Phonographic Industry. Nejlepším britským singlem roku 1991 je zvolena skladba These Are The Days Of Our Lives a Freddie Mercury dostává posmrtně zvláštní cenu, kterou převzali ostatní členové Queen. Při děkovné řeči informují o plánu uskutečnit k uctění Freddieho památky velký koncert, jehož výnos by byl věnován na charitativní účely. Místem konání určili stadión ve Wembley na 20. duben. Ještě nikdo nevěděl, kdo na koncertě kromě Queen bude hrát, a všechny vstupenky jsou během šesti hodin, den po ceremoniálu udílení cen, vyprodány. Přípravy na velkolepou akci začínají už v půli února. Vzpomínkový šestihodinový koncert byl nesporně největší akcí po Live Aid z 1985. Vystoupili zde Metallica, Extreme, Guns'n'Roses, Def Leppard, U2 (z videa), pak zbývající členové Queen s řadou velkých a slavných zpěváků jako George Michael, Elton John, Axl Rose a další. Ve finále vystoupila Lisa Minnelli, která zazpívala We Are The Champions za účasti všech účinkujících. Podle odhadů sledovalo koncert jenom v Británii 6,3 miliónů lidí a na celém světě asi miliarda.

 

 

Čtyři roky po smrti Freddie Mercuryho se skupina Queen schází ve studiu a začíná pracovat na posledním patnáctém albu se symbolickým názvem Made in Heaven. Jde o vůbec poslední desku, kde zpívá Freddie Mercury. Jedná se o materiál, který byl nahrán ihned po dokončení nahrávání desky Innuendo. Začalo se pracovat na skladbách A Winter´s Tale, You Don´t Fool Me a Mother Love. Poslední jmenovanou už Freddie dokončit nestačil a jde o úplně jeho poslední nahrávku. Album vyšlo 6. listopadu 1995 a stalo se 4x platinové. Brian May o albu řekl: „Made in Heaven je asi nejlepší album Queen, které jsme nahráli. Je v něm tolik krásy a láskyplné práce."

25. listopadu 1996 je odhalena socha Freddie Mercuryho v jeho nezapomenutelné póze. Socha je umístěna u Ženevského jezera v Montreux. f5af709ffde5dc3b03cc968aa4c97a70
V roce 1997 opouští kapelu basák John Deacon, který se nemůže přenést a smířit se s předčasným odchodem Mercuryho a odmítá se dál podílet na tvorbě skupiny Queen. Roger Taylor a Brian May nadále vystupují na různých benefičních a vzpomínkových akcích pod značkou Queen a zvou různé hosty na post zpěváka, např. George Michael, Zucherro nebo Robbie Williams. Stále se spekuluje, kdo zaujme post zpěváka. Velice často ve spojitosti se vzpomínkovým koncertem se hovoří o George Michaelovi, který naprosto dokonale interpretoval píseň Somebody to Love.
V roce 1999 vychází výběrové album Greatest Hits III, které obsahuje tři předělávky od Eltona Johna, George Michaela a Wyclef Jean. V roce 2002 skupina Queen získá svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

V roce 2004 se na společném pódiu při oslavách 50 let kytar Fender setkali při skladbě All Right Now Brian May a Paul Rodgers. Mezi oběma účinkujícími zavládla ta správná chemie a zanedlouho se svět dočkal oznámení, že se Queen vrací zpět na pódia. Roli zpěváka obsadil právě zmiňovaný Paul Rodgers, nejedná se však o náhradu Mercuryho, nýbrž jen o hostojucí učinkování. Kapela vystupuje pod jménem Queen + Paul Rodgers. John Deacon nabídku vrátit se odmítá a upřednostňuje svou rodinu. Nadruhou stranu Roger Taylor nabídku s radostí přijímá a kapela v letech 2005-2006 vyráží na celosvětové turné, při jehož příležitosti vzniká i koncertní DVD Returns of the Champions. Skupina je natolik nadšená spoluprácí s Paul Rodgersem, že v roce 2008 vydává společné album The Cosmos Rocks. Album, které vychází 17 let po smrti Mercuryho je doslova kritikou rozcupováno. Kapela vyjíždí na Cosmos Rocks Tour, které startuje koncertem v ukrajinském Kharkově pro 350.000 lidí. Z tohoto koncertu také vzniká DVD Live in Ukraine. V květnu 2009 Paul Rodgers oznamuje, že ukončuje spolupráci s Queen z důvodu reunionu skupiny Bad Company, nevylučuje ale další budoucí spolupráci.

Čtěte také Queen: Příběh královny - část první

V roce 2009 Taylor a May vystupují v pořadu American Idol, kde živě odehrají skladbu We Are the Champions s vítězem Kriss Allenem a Adamem Lambertem. V tu chvíli ještě netuší, že jejich cesty se opět protnou. V květnu 2010 zbývající členi Queen oznamují, že po 40 letech opouští svou nahrávací společnost EMI a podepisují kontrakt se společností Universal Music. V březnu 2011 kapela slaví 40. výročí vzniku přičemž vychází re-edice původní alb Queen. V listopadu 2011 kapela přebírá cenu Global Icon Award na MTV Europe Music Awards a celý ceremoniál uzavírá písněmi Show must go on, We Will Rock You a We Are The Champions. Jako zpěvák s nimi vystupuje Adam Lambert. Spojení těchto hudebníků vyvolává nadšení jak u fanoušků tak u kritiků. Ihned se spekuluje o možné spolupráci.

Domněnky se vyplnili a Queen oznamují spolupráci s americkým zpěvákem Adamem Lambertem pod hlavičkou Queen + Adam Lambert. Odehrají spolu krátké americké turné. Po nepodařeném Sonisphere festivalu, kde měli vystupovat oznamují 5 koncertů v Moskvě, Londýně, Wroclavi. V červnu 2012 společně vystupují na jejich prvním koncert v Kyjevě v rámci šampionátu EURO 2012. V březnu 2014 oznamují 19 koncertů po Severní Americe, které je nakonec pro velký zájem rozšířeno na 24 zastávek. Potvrzeny jsou také koncerty pro Austrálii a Nový Zéland. Zájem je natolik velký, že kapela oznamuje na rok 2015 evropské turné. Na tomto turné Queen + Adam Lambert doplňuje dlouholetý koncertní společník kytarista a klavesák Spike Edney, basák Neil Fairclough a percusionista Rufus Tiger Taylor (syn Rogera).

 

 

V listopadu 2014 Queen vydávájí album Queen Forever, které mimo dříve vydaných písní obsahuje také tři novinky - přepacovanou Love Kills, Let Me In Your Heart Again a There Must Be More To Life Than This. Jde spíše o kompilaci queenovských balad, kterou se povedlo poměrně dobře dát dramaturgicky dohromady.

O český koncert Queen + Adam Lambert, který se uskuteční 17. února v pražské O2 Aréně je dle organizátora společnosti Live Nation veliký zájem, což potvrzují vyprodané koncerty ve zbytku Evropy. Během vystoupení zazní ty největší hity skupiny Queen jako Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, Stone Cold Crazy a mnoho dalších. O kvalitě vystoupení hovoří i kladné recenze hudebních kritiků, a proto nenechte si toto vystoupení ujít. 

Poslední od