08.05.2015 7:00

Legendární Def Leppard už tento měsíc

Def Leppard Def Leppard Zdroj: www.defleppard.com

Po dlouhých sedmi letech se do České republiky vrací ikona britského rocku, skupina Def Leppard. Své legendární hity představí českým fanouškům již tento měsíc, a to hned dvakrát, 22. května v Ostravě a 23. května v Praze.

Legenda britského rocku z 80. a 90. let minulého století vyjela tento rok na světové turné k nové připravované desce, která je plánovaná na tento rok. Kapela Def Leppard vznikla již v roce 1977 v anglickém Sheffieldu. Zpěvák Joe Elliott, baskytarista Rick „Sav“ Savage, kytarista Pete Willis a bubeník Tony Kenning přejmenovali skupinu z Deaf Leopard (jméno bylo vymyšleno Joem Elliottem ve škole roku 1975) na Def Leppard. O Vánocích skupina předvedla své první vystoupení pro šest přátel. Bylo zahráno šest skladeb, včetně předělávek od Davida Bowieho, Thin Lizzy a jejich vlastní Misty Dreamer. V roce 1978 se ke skupině přidává Steve Clark jako druhý kytarista. 18. července 1978 odehrají Def Leppard své první veřejné vystoupení ve Westfieldské škole v Sheffieldu. V listopadu je bubeník Tony Kenning vyhozen ze skupiny a nahrazen Frankem Noonem na první nahrávku skupiny, Def Leppard EP, které stojí 600 liber za nahrávání, obálky na gramofonové desky a tisk pod jejich vlastní značkou Bludgeon Riffola. 28. listopadu se natrvalo připojuje bubeník Rick Allen.

 

 

Své debutové album kapela vydala v roce 1980 pod názvem On Throught the Night. O rok později následovala deska High´n´Dry. Během následujících let kapela stoupala na žebříčku popularity. V lednu 1982 začíná nahrávání třetího alba. V červenci opouští skupinu Pete Willis kvůli problémům s alkoholem a je nahrazen Philem Collenem. V roce 1983 vydávají album Pyromania, které pro kapelu znamená ohromný skok vpřed. Alba se prodalo 7 milionů kusů!!! V roce 1984 přichází první velká rána pro kapelu, když bubeník Rick Allen přišel při autonehodě o levou ruku. Allen se ale nevzdal a díky speciální konstrukci elektronické bicí soupravy pokračuje s kapelou. Tuto soupravu použival v letech 1986 až 1995 a poté se opět začal vracet ke klasickým akustickým bicím. Prvním albem po Allenově nehodě bylo dnes již ikonické album Hysteria z roku 1987. Alba se prodalo na 17 milionů kusů, z toho 12 mil. v USA. Sedm skladeb ze dvanácti vychází jako singl a kapele se konečně dostává slávy i ve Velké Británii. Kapela se vydává na monstrózní turné o 227 vystoupeních. Po jeho skončení se kapela odebírá do studia a začíná pracovat na páté desce.

V roce 1991 přichází další ohromná rána osudu, kdy ve svém londýnském bytě je nalezeno tělo kytaristy Steva Clarka, který zemřel na koktejl alkoholu a drog. Kapela se těžce srovnává se ztrátou a v roce 1992 vydává album Adrenalize, které nahrává pouze ve čtyřech. Nový člen Vivian Campbell je představen až na vzpomínkovém koncertu Freddiemu Mercurymu. Alba se prodalo 6 milionů nosičů. V roce 1993 vychází album Retro Active obsahující starší nevydané skladby. Dalším albem je deska Vault z roku 1995, která mapuje historii kapely největšími hity a obsahuje jednu novinku. Rok nato vychází deska Slang, která je díky svému zvuku velkým překvapením pro fanoušky. Dne 16. března 1999 jsou Def Leppard prvními příjemci ceny Diamond Award v USA. Tato cena je udělována kapelám, které prodaly více než 10 milionů nosičů jednoho alba v historii nahrávané hudby. Pouze 61 alb a 45 umělců obdrželo cenu tohoto charakteru a pouze 8 z nich byli Angličané. Def Leppard dělají společnost v síni slávy takovým velikánům, jakými jsou The Beatles, Elton John, Pink Floyd, George Michael, Eric Clapton a Bee Gees. Dva týdny nato zaplavila Euphoria sklady. Desátá deska pojmenovaná X vychází v roce 2002. Následují dvě výběrová alba Best of (2004) a Rock of Ages: The Definitive Collection (2005). V roce 2006 pak vychází cover album Yeah!. Jedenáctým, zatím posledním albem, je deska z roku 2008 Song from the Sparkle Lounge

 

 

Def Leppard vystoupili v České republice již dvakrát, před dvanácti lety v rámci sólového koncertu v Praze a v roce 2008 na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Na svém kontě má kapela 11 studiových alb, mezi které patří dnes již legendární alba Pyromania nebo Hysteria. Mezi hity, které se zapsaly do historie populární hudby, jmenujme skladby jako Hysteria, Let´s Get Rocked, Animal nebo Love Bites. Celosvětově Def Leppard prodali okolo 100 milionů alb a patří mezi nejslavnější britské i celosvětové kapely. Kapela Def Leppard dnes vystupuje ve složení Joe Elliott - zpěv, Rick Savage - basa, Rick Allen - bicí, Phil Collen - kytara a Vivian Campbell - kytara.

Lístky na ostravský koncert se prodávají v cenách od 900 do 1390 Kč a na pražský koncert je vstupenky možno zakoupit od 990 do 1490 Kč.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.