14.11.2015 13:00

Slash Story - Snakepit, Revolver & Conspirators 2. část

V prvním díle Slash Story jsme zmapovali Slashovy počátky a působení v kapele Guns N' Roses. V druhé části se podíváme na jeho sólové projekty, kterým se věnoval po odchodu z GNR.

Během posledních let v Guns N' Roses se začal Slash věnovat sólo hudebním projektům. V roce 1993 zakládá superformaci Slash's Snakepit. V prvních letech skupinu tvořili dva kolegové z GNR bubeník Matt Sorum, kytarista Gilby Clark, basák Mike Inez z Alice in Chains a zpěvák Eric Dover (ex-Jellyfish). Název kapely vycházel z malého studia, které si Slash vybudoval doma a nazýval ho Snakepit. První dema vznikala už za doby Illusion Tour a Slash měl v úmyslu je poté použít pro další alba GNR. Materiál byl ale odmínut Axl Rosem.3147ac6ec4c1af56fc47a4372af50ef5
Slash se tedy rozhodl se Sorumem, Clarkem a Inezem nahrát dema a jako zpěváka přizval Erica Dovera. výsledkem toho bylo debutové album It´s Five O'Clock Somewhere. Veškeré texty psal Slash s Doverem. Slash zde ventiloval svou náladu z posledních ne zrovna ideálních let v GNR. Do výsledné podoby přispěl svým textem i Duff McKagan a klávesák Dizzy Reed z GNR. Na albu spolupracovali také technici Steven Thompson a Michael Barbier, kteří pracovali na albu Appetite for Destruction a obal alba navrhl Slashův bratr Ash Hudson. Album vyšlo v únoru 1995 u Geffen Record a i když původně Slash chtěl projekt pojmenovat Snakepit, tak na naléhání studia nakonec pojmenoval skupinu Slash's Snakepit. Alba se prodalo přes milion kopií a mělo převážně kladné recenze. Turné na podporu alba doprovázel basák James Lomenzo a bubeník Brian Tichy, kteří nahradili Ineze a Soruma, který se vrátil k GNR. Slash s tour objel USA, Evropu, Japonsko a Austráli a vlastními slovy dodal, že konečně zažil pohodové turné se spoustou zábavy a málo dramaty. Po návratu domů byl však informován nahrávací společností, že Axl Rose je připraven nahrávat další album, na které Geffen vynaložil nemalé finanční prostředky a Slash kapelu rozpustil.

 

 

Po odchodu z GNR v roce 1996 Slash doprovázel na dvoutýdením turné po Japonsku skupinu Chic a pracoval na soundtracku k filmu Curdled. Poté začal koncertovat s cover bandem Slash' Blues Ball hrající písně od B.B.Kinga, Steppenwolf, ale také od GNR a Snakepit. To trvalo do roku 1998. Ale už během roku 1997 si Slash pohrával s myšlenkou dát dohromady novou sestavu Snakepitu. Začal tedy hledat zpěváka a na jehož konci se spojil s Rodem Jacksonem. Sestavu pak doplnil kytaristou Ryan Roxiem, bubeníkem Matt Laugem a basákem Johnny Griparicem. Skupina v tomto složení začala připravovat druhé album Snakepit, které vyšlo v roce 2000 pro názvem Ait't Life Grand. Bohužel album se neprodávalo tak dobře jako to první a kritika byla různorodá. Převážně bylo vyčítána špatná chemie mezi Slashem a zbytkem kapely, což se odrazilo i na kvalitě nahrávky.
Snakepit byli pozváni k dvouměsíční podpoře AC/DC na jejich turné Stiff Upper Lip, po kterém mělo následovat jejich vlastní turné. S AC/DC odehráli ale pouze jen dva koncerty a Slash byl hospitalizován v nemocnici v Pittsburghu se zápalem plic. Později ve své biografii Slash prozradil, že trpěl srdeční myopatií způsobenou léty braní drog a užívání alkoholu a musel podstoupit operaci srdce, kdy mu byl v operován defibrilátor. Po nutné rekovalestenci se opět přidal ke Snakepitu, ale zjistil že spoluhráči jsou neprofesionální a nemají to nutné odhodlání, což Slashe vedlo k tomu, že v roce 2002 Snakepit rozpouští.

Čtěte také  Slash Story: Počátky a Guns n' Roses - část první

Po rozpadu Snakepitu Slash začal spolupracoval s bubeníkem Steve Gormanem a neznámým basákem na novém projektu, který byl takový náznak kudy se chtěl Slash vydat. V roce 2002 se konal benefiční koncert na počest bubeníka Randy Castilla (který zemřel na rakovinu), kde se Slash na jednom podiu setkal s bývalými kolegy z GNR McKaganem a Sorumem, kteří v roce 1997 opustili GNR, společně ještě s Josh Toddem a Keith Nelsonem. Jejich vystoupení se přesunulo do zkušebny a začali pracovat na materiálu Dirty Little Thing a rozhodli se dát dohromady novou kapelu. Nabídku dostal i Izzy Stradlin, ale ten ji odmítl, na což McKagan seznámil Slashe s Dave Kushnerem. Kapela s Kushnerem rozuměla a stal se členem zatím bezejmené kapely. Čtveřice tedy začala hledat zpěváka. Mnoho uchazečů, mezi nimi například Todd Kerns, Josh Tedd, Kelly Shaefer neuspělo, Myles Kennedy Ian Astbury nebo Mike Patton pro změnu zase nabídku odmítli. Až přišla řada na Scotta Weilanda, který se již předtím znal s některými členy skupiny se nabídl jako možný zpěvák a skupina jej přijala. Slash navrhl pro skupinu název „Revolver“ a Weiland chtěl přidat „Black Velvet“. To bylo ovšem zamítnuto, neboť se návrh podobal jménu bývalé Weilandovy skupiny „Stone Temple Pilots“, takže navrhované jméno bylo zkráceno na Velvet Revolver.
Jejich první singl Set Me Free nahrála kapela pro film Hulk v roce 2003. V tom samém roce absolvovala i první koncert a začala pracovat na debutovém albu. To vyšlo pod názvem Contraband v létě 2004 a prodalo se ho po celém světě 2,9 milionu kopií. Kapela za svůj počin získala několik prestižních ocenění za singly Slither a Fall to Pieces a v roce 2005 nahrála singl Come On, Come In pro film Fantastická Čtyřka. Album doprovázelo devítiměsíční turné po celém světě včetně vystoupení na velkých festivalech a předskokanství Black Sabbath na jejich turné.

 

 

V roce 2005 Scott Weiland oznámil práci na novém album Velvet Revolver, které ponese název Libertad. Skupina začala spolupracovat s producentem Rick Rubinem, ale kvůli jeho špatné spolupráci nakonec ukončili vztah. Weiland navrhl kapele producenta Brendana O'Briena, který do kapely přinesl disciplínu a díky svému hudebnímu nadání velice pomohl procesu nahrávání. Album Libertad vyšlo v prosinci 2007. Album bylo kladně přijato kritikou, která hovořila nalezení jejich vlastní identity. Kapela vyráží na turné a začínají se objevovat Weilandovi problémy s drogami, které zapříčiní posunutí termínu a u některých koncertů i zrušení. Weiland nastupuje do léčení. V roce 2008 turné pokračuje a Weiland se vrací do starých kolejí a je kvůli jeho problémům zrušeno australské turné. Atmosféra v kapele houstne. Zbytek kapely s Weilandem už skoro nemluví. 20. března 2008 Weiland při vystoupení v Glasgow oznámí divákům, že je to jeho poslední turné s Velvet Revolver. Scott Weiland kapelu opouští 1. dubna 2008 a vrací se ke Stone Temple Pilots.
Po jeho odchodu kapela začala hledat nového zpěváka, bohužel bezúspěšně. Objevily se i zprávy, že Velvet Revolver to dá znovu dohromady s Weilandem, ale Slash tuto zprávu později vyvrátil. Projekt Velvet Revolver je tak už delší dobu u ledu.

363b66 4ee4c532b19e4deb95c8db86a80cf0ab

V září 2008 Slash začíná pracovat na své debutové solové desce. Deska nazvaná jednoduše SLASH vychází v dubnu 2010. Na desku si Slash přizval velkou řadu kolegů, např: Duff McKagan, Izzy Stradlin, Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister, Fergie, Adam Levine, Kid Rock, Myles Kennedy nebo Iggy Pop a mnoho ostatních. Deska ve standardním vydání obsahuje 14 písní a přirovnal bych jí k takové bonboniéře, kterou buď slupnete na posezení a nebo budete vyzobávat ty oblíbené bonbónky. Jako první singl z této byla uvedena píseň By the Sword, kterou famózně zpívá Andrew Stockdale z Wolfmother a je doprovozena klipem ve stylu filmu Šílený Max. Velmi úspěšná deska plná hvězných jmen byla doprovázena také celosvětovou tour, pro kterou Slash na pozici zpěváka oslovil Myles Kennedyho z Alter Bridge, Bobby Schnecka, Todda Kernse a Brenta Fitze, kteří utvořili seskupení The Conspirators. S touto tour Slash také navštívil 8. června 2010 pražskou TipSport Arénu.

V červnu 2011 Slash oznamuje začátek prací na druhé sólové desce. Díky zkušenosti z předešlé tour k desce pozval k nahrávání známou sestavu The Conspirators v čele s osvědčeným Myles Kennedym, který s ním úzce pracoval na jeho první sólovce. Interpretačně je deska pojmenová Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators. Samotný titul nese název Apocalyptic Love a vychází v květnu 2012. Na textech se podílel výhradně Myles Kennedy, který řekl že některé texty jsou o jeho zkušenostech s drogami. Album nese v základu 13 převážně řízných hardrockových songů s prvky blues, punku, latiny a kritikou je velice kladně přijato. Významný podíl na tom má i skvělý zpěv Myles Kennedyho. Desku opět provází turné Apocalyptic Love, které 13. února 2013 zavítalo i do Velkého sálu Lucerny v Praze.

Prohlédněte si také Fotografie Slashe z Lucerny

Třetí solové album Slasha a druhé s Mylesem Kennedym and The Conspirators vyšlo pod názvem World on Fire v září 2014. Písně Slash napsal převážně během koncertování na předchozí tour. Deska nese 17 songů a neuvěřitelnou stopáž 80 min. Album se nahrávalo na Floridě pod producentským dozorem Michaela Basketteho a až na dvě skladby z celkových sedmnácti se pod všechny položky podepsalo právě vůdčí duo Slash/Myles Kennedy. Slash čerpal inspiraci a postupy z let, kdy zažíval největší slávu s GNR. Dá se říct, že deska je tou nejtvrdší, na které se kdy podílel. Skladby jsou ryzím rock n' rollovým nářezem a jedinou negativou tak je její dlouhá stopáž, což je vytýkáno i recenzenty desky. Turné k nové desce započalo 9. července 2014 v USA a nyní se přesouvá potřetí do Evropy, kde bude součástí i koncert v České Republice 19. listopadu v Malé sportovní hale v pražských Holešovicích.

 

 

Během své kariéry Slash hostoval a podílel se na projektech například s Michael Jacksonem, Lenny Kravitzem, Paul Rodgersem, Alice Cooperem. Spolupracoval na vývoji her Guitar Hero III: Legends of Rock a Rocksmith či Angry Birds. Také se podílel na nesčetném množství filmové hudby a vystoupil i v pořadu Top Gear, kde si zajezdil na okruhu v autě za příznivou cenu a zahrál úvodní znělku tohoto pořadu.

Slash byl za svou dosavadní kariéru oceněn množstvím cen, například Nejlepší kytarista (2005 - Esquire), Riff Lord (2007 - Metal Hammer), v časopisu Rolling Stones obsadil 65.místo v žebříčku 100 nejlepších světových kytaristů (2011), získal svou hvězdu na Chodníku slávy (2007), v roce 2012 byl uveden společně s GNR do Rock n' Rollové síně slávy. Jeho riff ze Sweet child o' Mine obsadil první místo v seznamu 100 největších riffů apod.

Slash je slavný jako kytarista. V jeho vlastnictví je více jak 100 kytar. Převážně se jedná o modely Les Paul od firmy Gibson, které se staly jeho neodmyslitelným doplňkem na podiích. Od roku 1997 Slash s firmou Gibson a Epiphone (dceřiná spol. Gibson) spolupracuje na signature modelech Les Paul. Další značkou, která je neodmyslitelně spojená se Slashem je firma Marshall vyrábějící zvukovou aparaturu. I s touto firmou Slash spolupracuje na signature modelech.

Z osobního života snad řekněme jen okrajově, že Slash je dvakrát rozvedený a má dva syny, nyní žije s přítelkyní Megan Hodges a má stále britské občanství. Od roku 2005 je abstinent a od 2009 nekouří. Slash je velký milovník zvířat, převážně plazů a aktivně se zapojuje do podpory zoologických zahrad po celém světě. Jeho zálibou jsou právě plazi a hadi, videohry a hororové filmy. Je taky čestným členen správní rady neziskové organizace Little Kid Rock, která pracuje s cílem obnovit a oživit hudební vzdělávací programy na znevýhodněných školách. V roce 2007 vyšla knižně jeho biografie.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.