10.04.2016 21:32

Rockové legendy budoucnosti aneb Kdo přijde po dnešních velikánech?

Warrant bez pochyb patří k ikonám rocku 80. let. Warrant bez pochyb patří k ikonám rocku 80. let. Oficiální facebookový profil skupiny Warrant

Při psaní několika mých posledních článků mě přepadala myšlenka na ten dnešní. A rozhodnutí pokusit se ji sepsat přišlo na koncertě mladé a talentované kapely z Finska. S jakou myšlenkou že si už pěkných pár týdnů pohrávám? Samozřejmě, že s myšlenkou hudby.

V roce 1960 odstartovali v anglickém Liverpoolu svou kariéru The Beatles, aby po vydání jejich alba Please Please Me (1963) rozpoutali ve Velké Británii Beatlemánii, která se velice rychle rozšířila snad do všech koutů světa. The Beatles se tak stali kapelou, kterou dodnes zná celý svět. Myslím, že mi dáte zapravdu, že ne jinak to se slávou mají Rolling Stones. Vsadím se, že minimálně jejich legendární (I Can't Get No) Satisfaction, zná každý z vás. A co třeba jména Jimi Hendrix nebo Eric Clapton či David Bowie? Zvučná a velká jména, která doletěla k uším každého z nás. Ne jeden muzikant či kapela, hledali inspiraci u těchto všech a mnohých dalších hudebních velikánů.


80., 90. léta. K tomu snad není co víc dodávat. Nebo snad KISS, Mötley Crüe, Alice Cooper, Aerosmith, Bon Jovi, Guns N' Roses.... (mohla bych takto pokračovat až do zítra) potřebují nějaký komentář? I přes to, že začátky jejich kariér se datují téměř do doby kamenné, stále vyprodávají stadióny. Kdo bude ale stadióny vyprodávat až tu tyhle rockové hvězdy nebudou? Ne, ani já nedám na tyhle starce dopustit, klasická kissácká Rock and Roll All Night And Party Every Day mě vždycky dostane, stejně tak jako Pour Some Sugar On Me od Def Leppard. Mají prostě kouzlo, osobitost, jedinečnost a já nevím, co ještě. Možná je ale na čase začít koukat trochu dopředu.


Pro začátek zase až tak moc dopředu koukat nemusíme. V roce 1997 začínají ve švédském Gothenburgu zpěvák Joakim Berg a basista Martin Sandvik formovat kapelu Hardcore Superstar. Za téměř 20ti leté působení má kapela na kontě již 10 studiových alb, několik 1. míst ve švédských hudebních žebříčcích a nominace ve švédských cenách Grammy. Kluci stihli se svými tour objet celý svět a to ne jednou. Koncertovali i ve známém Whiskey a Go Go klubu v Los Angeles. Mezi jejich největší hity se řadí Someone Special, Wild Boys, We Don't Celebrate Sundays, Abowe The Law, velmi emotivní Run To Your Mama nebo Don't Mean Shit z jejich posledního alba. České publikum mělo šanci si užít hardcoreovskou show v roce 2013 na Basinfirefestu.


O tři roky později (2000) a jen několik málo kilometrů vedle, přesněji ve Stockholmu se nám dává dohromady partička Crashdïet. Rozjezd kapely s jejich debutovým albem Rest In Sleaze byl velmi slibný. Album bodovalo v první 20 švédského žebříčku. Celkem se nám do rukou mohou dostat 4 placky od této skvadry. Ovšem o její budoucnosti se dá od minulého roku, kdy ji uprostřed japonského turné opustil zpěvák Simon Cruz, pochybovat. Nezbývá nic jiného než jen doufat, že se brzy někdo mikrofonu ujme a pecky jako It's a Miracle, Generation Wild nebo Cocain Cowboys neupadnou v zapomnění.


Na rok 2001 se podíváme do Kuopia ve Finsku, kde se začínají formovat Reckless Life hrající covery od Guns N' Roses. V roce 2010 kapela vydává debutové album obsahující vlastní tvorbu a mění své jméno na Reckless Love. Jejich publikum se rychle rozrůstalo a nyní patří ke stálicím finské hudební scény. Songy jako jsou Animal Attraction, Hot, On The Radio či Night On Fire určitě stojí za poslech.


Zejména mužské publikum určitě potěší helsinské Barbe-Q-Barbies. Kapela vznikla v roce 2002 a jedná se čistě o dívčí záležitost. Nenechte se ale zmást. I přes to, že holky si říkají Barbies, umí za to pořádně vzít. Nevěříte? Na to svoje si v jejich diskografii čítající 3 CD určitě přijdete.


Myslím, že bychom se měli podívat, jestli se něco zajímavého nedělo ten samý rok i ve Švédsku. A dělo. Danny Rexon a Vic Zino vytváří Crazy Lixx - kapelu, která se bude snažit přinést zpět hudbu kapel 80. let. Jejich snaha zdá se být celkem vydařená. Tihle Švédi si své místo na hudební scéně vydobyli a stále se celkem slušně drží. České publikum si to nejlepší z jejich 4 alb mohlo naplno užít v roce 2014, kdy zazářili na Basinfirefestu.


Rok 2002 byl velmi plodným rokem nejen ve Skandinávii. U našich německých sousedů byl zaznamenán vznik tělesa říkající si Blues Kids. Co jsou ty bluesové děti zač? Nikdo jiný než Kissin' Dynamite. I přes jejich nízký věk a ne příliš dlouhou kariéru, mají za sebou spolupráci s rockovými velikány jako je např. Udo Dirkschneider. Pokud se chystáte na Masters of Rock 2016, nenechte si líbnutí tímhle dynamitem ujít, určitě bude stát za to, stejně jako tomu bylo v roce 2012.


Rok 2006 a opět Švédsko. Jakob Samuel byl požádán, aby zpíval píseň Night of Passion. A protože se mu píseň líbila, oslovil ke spolupráci i pár muzikantů. Night of Passion předvedli už jako kapela s názvem The Poodles. Pudlíci ještě v tomž roce zastupovali Švédsko na Eurovision Song Contest. Téměř mrknutím oka se stali národními miláčky. Během svého působení stihli nahrát 6 alb a složit švédskou národní hokejovou hymnu En För Alla För En. Jeden z jejich největších hitů Metal Will Stand Tall předvedli společně s dalšími peckami i českému publiku a to sice na Basinfirefestu v roce 2014.


Konečně tu máme rok 2007. Pro někoho úplně normální rok, pro někoho rok, který mu změnil život. A přesně to se stalo v Helsinkách, když se Arttu ,,Archie" Kuosmanen a Joonas ,,Johny" Parkonen rozhodli založit Santa Cruz. Discografie sice zatím moc obsáhlá není, ale obě jejich desky jsou nadupané hity té nejvyšší kvality (a o tom, jací jsou naživo, si můžete přečíst zde). Santa Cruz rozhodně patří mezi kapely, které si zaslouží pozornost. Od ní se ještě dočkáme velkých věcí. V tuto chvíli se chystají do USA na společné turné se Sebastianem Bachem.


Nezapomínejme ale ani na českou glam rockovou/hair metalovou scénu. Že tu žádné takové kapely nemáme? To by se kluci ze Sleazy Roxxx mohli urazit. Vznikli v roce 2010 a jejich Sleazy Rock 'n' Roll šíří poměrně úspěšně do všech českých koutů a i za ně.


A co třeba pražští Nasty Ratz? Partička zformovaná v roce 2012 sice ještě nevyprodává stadiony, ale pár větších koncertů už na kontě má. A ne jen na území ČR.


Ostravští Sweet Leopard působí na české scéně o trochu delší dobu. Že jste o nich neslyšeli? Leopardi mají na svědomí vznik jednoho z prvních glam rockových klipů u nás – Dr. Rock (2014).


Ptáte se, proč jsem celý tento článek vytvořila? Nad čím jsem vlastně přemýšlela? Stejně tak, jako jsem vám teď přiblížila pár mladých kapel, před 25ti či 30ti lety bych ten samý článek mohla napsat i o Metallice, AC/DC či W.A.S.P., protože oni byly před těmi X lety začínajícími kapelami stejně, jako kapely zmíněné v tomto článku. Myslím, že je potřeba podporovat mladé kapely. Je to mnohem důležitější, než si spousta z nás myslí. Kapely jako Kiss, Michael Monroe atd. tu bohužel nebudou věčně. Proto až budete na nějakém letním festivalu, zkuste se mrknout i na nějakou mladou, začínající kapelu. Třeba budete mít štěstí a objevíte v ní své nové Poison či Skid Row.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.