14.09.2016 22:05

Čekáte na album svých oblíbenců dva roky a je to moc? Fanoušci těchto kapel čekali mnohem déle

Poslední dobou nám hudební průmysl chrlí jedno album za druhým. Jednomu se může zdát, že kapely mají mezi sebou pomyslný závod v natáčení desek. Je až těžko uvěřitelné, že některé kapely si se svými výtvory dali pěkně na čas a prodleva mezi alby se fanouškům mnohdy mohla zdát nekonečná. Taky aby ne, když pauzička se občas protáhla i na čtvrt století. Zapátrejte v paměti, určitě najdete nějakou z vašich kapel, u které jste mysleli, že se nového materiálu nikdy nedočkáte.

Jednou z kapel, která si dala se svým albem na čas jsou londýnští The Who vzniklí v roce 1964. Za svou kariéru vydali 11 studiových alb, kdy největší pauzu si dali právě mezi posledními alby. 10. studiovka It's Hard vyšla v roce 1982 a až za dlouhých 24 let si fanoušci mohli poslechnout jejich nejnovější album Endless Wire (2006). Ve své době byla kapela největším konkurentem The Beatles. Proslavili se zejména písní My Generation a ničením hudebních nástrojů na pódiu. V roce 2001 byli The Who oceněni cenou Grammy za celoživotní dílo. Kapela byla i uvedena do Rock and Rollové síně slávy.

New Yorská glam rockový/punk rockový průkopníci a jedni ze zakladatelů těchto hudebních žánrů, New York Dolls založení v roce 1971 vydali za své působení spoustu alb. Těch studiových mezi nimi ale tolik nebylo. Možná na to měla nějaký vliv i 32 letá mezera mezi alby Too Much Too Soon (1974) a 'Cause I Sez So' (2009). Kapela je označována za jednu z nejvlivnějších kapel posledních 20ti let.

V Londýně zformovaná kapela The Yardbirds (1971). Kapela, kterou prošli velmi zvučná jména – Eric Clapton, Jimmy Page a Jeff Beck. Stáli u téměř každé kytarové inovace 60. let a typickým je pro ně experimentální pop rock. Jejich tvorba je velmi rozsáhlá, zejména co se týče kompilací a živých alb, jen ty studiové trochu pokulhávali. Mezi alby Little Games (1967) a Birdland (2003) uplynulo téměř 36 let.

V roce 1966 se v anglickém Leicesteru formuje partička Pesky Gee! později známá jako Black Widow. Black Widow se proslavili především prvky satanismu a magična v hudbě a neotřelým pódiovým provedením. Často byli srovnáváni s legendárními Black Sabbath. Ovšem u Black Sabbath jsme nemuseli na žádné album čekat 38 let. Přesně tolik let dělilo od sebe vydání alb Black Widow IV (1973) a Sleeping With The Demons (2011). Podle některých kritiků se čekání v tomto případě příliš nevyplatilo. Fanoušci určitě ale zklamaní nebyli.

Nejspíše rekordmany v nejdelší pauze mezi alby jsou Coven z amerického Chicaga. Dohromady se dali kolem roku 1968 a jejich psychedelický rock s tajuplnými texty jim vynesl píseň One Tin Soldier do top 40 roku 1971. O tři roky později vydávají album Blood On The Show (1974), které se stává na hodně dlouhou dobu posledním počinem. Další deska s názvem Jinx vychází až v roce 2013. Mimo tohoto negativního prvenství si skupina Coven může na své konto připsat i symbol, který ovlivnil celý svět rockové a metalové hudby. Jako první začali používat symbol metalového paroháče (poprvé se objevil na albu Witchcraft Destroys Minds and Reaps Souls z roku 1969).


Ještě pořád máte pocit, že čekat 3 roky na album vaší oblíbené kapely je moc dlouhá doba?

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.