22.01.2017 20:05

Santa Cruz: Další retro hair metalová kapela dnešní doby? Rozhodně ne!

Už několikrát jsem se ve svých článcích zmiňovala o finské mladé a nadějné kapele Santa Cruz. Až teď mi ale došlo, že jsem vám kluky nikdy pořádně nepředstavila. Myslím, že teď nadešel ten pravý čas. Tak tedy do toho a holky bacha - ne jen že jsou talentovaní, oni jsou i sakra sexy!

Santa Cruz je novodobá hard rocková kapela, kterou během parného léta v roce 2007 v Helsinkách založili Arttu ,,Archie" Kuosmanen (zpěv, kytara) a Joonas ,,Johnny" Parkonen (kytara). Začátkem roku 2008 přijali do svých řad Mitju ,,Middy" Toivonena (basa) a o rok a půl (a o dva bubeníky) později se čtvrtým, a posledním stálým členem, stal Tapani ,,Taz" Fagerström (bicí). Celá čtyřka je na světě, krasojízda může začít.


A jízda je to velkolepá už od začátku. Jejich živá a energií nabytá show se vryla do paměti ne jednoho fanouška. Kapela odehrála přes 150 koncertů v době, kdy na kontě měli jen demo nahrávky. Myslím, že výpověď Alexe Laiho z Children of Bodom je vystihující: „Nevadí, že jsou mladí, otázka skutečnosti je ta, že Santa Cruz rozhodně vyčnívají z řad všech těch retro hair metalových kapel rodících se v dnešní době. Nejenže mají názor a vzhled, ale co je nejdůležitější, jsou si sakra jistí a vědí, jak hrát a písně spojené s úžasnými kytarovými rify ve mně vyvolávají pocit, že se mi hlava rozskočí na dva kusy, když je vidím hrát naživo. A to je to, o čem to všechno je."

Do podvědomí finské rockové scény se dostaly hlavně po vydání EP Anthems for the Young ´n' Restless a natočení videa k titulní stejnojmenné písni.
Během svého působení na hudební scéně stihli vydat album Screaming For Adrenaline (2013) obsahující i hity z EP Anthems for the Young ´n' Restless. O dva roky později se na pultech objevila placka Santa Cruz (2015), která je od začátku až do konce nabytá jednou peckou za druhou. Nebo máte o My Remedy nebo Let Them Burn jiné mínění?


Podle posledních zpráv, které kapela vydala, pracují na jejich třetím albu. Jeho předzvěstí byl už v květnu 2016 singl Skydiving Without Parachute.

Kapela se na začátku roku 2016 zúčastnila amerického projektu Breaking Band, kde se jejím mentorem stal sám Sebastian Bach. Ten se po spolupráci s kapelou v rámci tohoto projektu rozhodl pozvat je na celé své turné 2016 po USA. Santa Cruz se tak stali první kapelou, která absolvovala se Sebastianem Bachem celé jeho turné.

Minulý rok si kapela odskočila z evropského turné na předávání finských cen Grammy, kde byly vedle takových jmen, jako jsou třeba Nightwish, nominovaní v anketě CD roku 2015.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.