08.01.2018 13:23

Nejlepší metalové akce roku 2018 podle redakce Musicweb.cz Doporučeno

Iron Maiden, Ozzy Osbourne či Metallica. V letošním roce Českou republiku navštíví nespočet zajímavých skupin. Své koncerty zde plánují i méně známí hudebníci, například Korpiklaani či Asking Alexandria. Každá akce ale bude mít něco do sebe. Redaktoři metalové rubriky musicweb.cz pro vás vybrali několik nejzajímavějších akcí.

Editorka metalové sekce Anna Žáková doporučuje tyto akce:

Iron Maiden, 20. června, Letiště Letňany (Praha)

Britští Iron Maiden, jedni z pilířů heavy metalu, jezdí do České republiky téměř každé dva roky. Vždy jde ale o nezapomenutelný energický zážitek. Kapela, která na hudební scéně působí už od roku 1975, pravidelně střídá turné k nově vydané desce a vzpomínkové turné, na kterém hraje své nejznámější pecky. Při minulé návštěvě Česka Iron Maiden představili nejnovější album The Book of Souls. Letos tedy půjde o hitové turné. To, pojmenované po kapelní videohře, nese název Legacy of the Beast. Frontman Bruce Dickinson je po prodělané rakovině jazyka již pár let zcela v pořádku a srší energií. Svou chuť do života dává najevo všelijak – napsal například svou autobiografii s názvem What Does This Button Do?, pracuje na dalším druhu piva, stále na turné pilotuje letadlo Ed Force One či si v mezičase projektuje vlastní vzducholoď. Skupina na nadcházejícím koncertě tradičně zahraje klasiky jako Run to the Hills, The Number of the Beast či Hallowed Be Thy Name.

Korpiklaani + Arkona + Heidevolk + Trollfest, 1. března, MeetFactory (Praha)

Začátkem března se do Prahy přivalí čtyři kapely, které se dají považovat za folkmetalovou špičku. Finští Korpiklaani již mnoho let rozpoutávají ty nejbláznivější kotle na všech možných festivalech a poslední album Noita se jim skutečně vydařilo. Na turné vyrážejí kvůli vůbec prvnímu DVD, které natočili na českém festivalu Masters of Rock. Korpiklaani, které na pódiích vede věčně veselý a připitý blondýn Jonne Järvelä, za pětadvacet let své existence dokázala vypilovat svůj nezaměnitelný zvuk. Na letošním turné je doprovodí ruská skupina Arkona. Ta zase vyniká charismatickou zpěvačkou Mariou Archipovovou (Mášou), která zpívá čistě i growluje, obojí výhradně rusky. Připojí se k nim ještě nizozemská skupina Heidevolk a norští Trollfest, kteří se stylizují do bláznivých vědců. Prvního března tak v Praze vypukne pogo, které má šanci zbořit celý Smíchov do základů.

 

 

Redaktor Jirka Mimra se zase těší na tyto:

Ozzy Osbourne a Hollywood Vampires, 13. června, Letiště Letňany (Praha)

Poté, co se na věčný odpočinek odebrali praotcové metalu Black Sabbath, se zdá, že k nezadržitelnému konci spěje také sólová kariéra jejich zpěváka Ozzyho Osbourna. Však už mu taky táhne na sedmdesát. Jeho manželka a manažerka v jedné osobě, Sharon Osbournová, nedávno prohlásila, že si nedovede svého muže představit, jak křepčí po pódiu ještě v pětasedmdesáti. A protože slovo Sharon je Ozzymu zákonem, mělo by světové turné, v jehož rámci se princ temnot ukáže i u nás, být jeho definitivně posledním. Při této příležitosti se do řad doprovodné kapely vrátí věrný kytarový souputník Zakk Wylde (Black Label Society), není tedy pochyb, že se bude jednat o loučení ve velkém stylu, které by si žádný pravověrný fanoušek neměl nechat ujít. Ale pokud byste byli přeci jenom na vážkách, možná vás přesvědčí jméno speciálního hosta večera. Tím je unikátní seskupení jménem Hollywood Vampires, v němž se sešli zpěvák Alice Cooper, kytarista Joe Perry (Aerosmith) a na basu hrající herec Johnny Depp.

 

 

Ritchie Blackmore's Rainbow, 20. dubna, O2 arena (Praha)

Vysvětlovat rockovému fanouškovi, proč zrovna tento koncert bude patřit k vrcholům letošní sezóny, je nejspíš plýtvání místem. Ritchie Blackmore se v řadách kapel Deep Purple a Rainbow vypracoval až mezi největší legendy hudební historie. Mezi kytaristy mu dávno patří flek vedle lidí jako je Jimi Hendrix nebo Randy Rhoads, kteří svou hrou dokázali změnit rockovou hudbu a v jejích dějinách zanechat nesmazatelnou stopu. Jenomže kromě toho je Blackmore také značně tvrdohlavý samorost, s nímž zjevně není lehké vyjít. Poté, co v roce 1997 založil se svou budoucí ženou Candice Night projekt Blackmore's Night hrající středověkou hudbu, se Ritchie zdál pro svět rockové hudby navěky ztracený. Ne nadarmo se ale říká: nikdy neříkej nikdy. Před třemi roky náhle v jednom rozhovoru prohlásil, že by se rád krátce k Rainbow vrátil. Původně mělo jít pouze o pár festivalových vystoupení, ale přestože se Blackmore, jak je jeho zvykem, obklopil zcela novými tvářemi, koncerty měly velký úspěch a tak nakonec nezůstalo pouze u těch několika. Což je dobrá zpráva pro všechny fanoušky Ritchieho Blackmora z Česka, kde se tím pádem může v dubnu předvést.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Redaktorka Šárka Jandová by se ráda šla podívat na tyto koncerty:

Asking Alexandria, 17. června, Forum Karlín (Praha)

Červen bude v Česku ve znamení velkých koncertů legend metalového nebe. Přijede ale i kapela, která tuto nálepku zatím nemá. Možná jednou bude mít, možná taky ne. Ostrovní Asking Alexandria u nás jako headliner dosud vystupovali v klubech, letos zavítají do velkého sálu, a to do Fora Karlín v Praze. Stane se tak 17. června a zazní především písně z nejnovější, páté eponymní desky, která vyšla před více jak měsícem.

Butcher Babies, 9. března, Futurum Music Bar (Praha)

V letošním opět nabitém roce nesmí milovníkům heavy a groove metalu uniknout koncert americké pětice Butcher Babies. Tato partička je výrazná díky hned dvěma zpěvačkám, tahounkám Carle Harvey a Heidi Shepherd. Butcher Babies spolu hrají teprve osm let. Už teď za sebou mají dvě EP a tři CD, přičemž to nejaktuálnější, Lilith, vyšlo loni na konci října. Jejich první koncert u nás se uskuteční 9. března v pražském Futuru a jsem si jistá, že zážitek to bude bezesporu zajímavý.

 

 

Redaktor Martin Szabó doporučuje:

Metallica, 2. dubna, O2 arena (Praha)

Jednou z hlavních hudebních událostí roku bude dlouho a netrpělivě očekávaný koncert Metallicy v Praze. Legendární zakladatelé amerického thrash metalu po dlouhých čtyřech letech poctí Českou republiku svou přítomností v pražské O2 areně. Přestože si při své minulé návštěvě v roce 2014 kapela stěžovala ve svém tour videoblogu prakticky na všechno, od špatného počasí až po fakt, že jejich letadlo muselo dát přednost letu slovenského prezidenta, 2. dubna se opět rozpoutá peklo v podobě show jedné z nejúspěšnějších kapel světa.

 

 

Kreator, 27. ledna, Masters of Rock Café (Zlín)

Česká republika se ani tento rok nevyhne slušné dávce thrash metalu. Nejprve fanoušky potěší fenomenální němečtí Kreator, kteří vyrazí na tour k nové desce Gods of Violence, poté se v Praze zastaví úžasná Metallica. Prvotřídní thrashmetaloví Kreator budou mít hned dvě zastávky v České republice – 27. ledna ve Zlíně a o den později v pražské MeetFactory. V jejich podání společně s Decapitated bude začátek roku opravdu stát za to, jelikož album Gods of Violence, stejně jako jejich show, doslova překypuje agresí a brutalitou.

 

Redaktor Robert Brtník se těší na:

Stone Sour na Aerodrome festivalu, 29. června, Panenský Týnec

Historie Stone Sour sahá až do roku 1992, kdy tuto kapelu založil Corey Taylor, který později kapelu na čas opustil a spolu se svým spoluhráčem Jimem Rootem vstoupil do Slipknot. Kapela Stone Sour opět od roku 2002 koncertuje a za tu dobu vydala několik velmi kvalitních desek. Corey Taylor se nachází v nejlepším tvůrčím období své kariéry a nyní je na turné se Stone Sour k albu Hydrograd. Taylor je skvělý showman a jeho projev je díky jeho odhodlání a charakteristickému zabarvení hlasu nezapomenutelný. Poslední koncert této kapely v ČR byl v roce 2013 a letos se Stone Sour představí jako headliner na festivalu Aerodrome v Panenském Týnci. Rozhodně doporučuji koncert této kapely. Písně jako Fabulles nebo Gone Sovereign jsou na živo skvělé.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.